Navrhovaný rozpočet ohrožuje financování dopravy

17.08.2012 Přístup pravicové vlády k financování dopravy ČSSD dlouhodobě kritizuje. Evropské zdroje totiž zcela mylně pojala jako náhradu zdrojů národních. Jedná se o systematické porušování Programového prohlášení vlády, kde je zakotveno zachování výše investic do dopravní infrastruktury. Na příští rok je pro SFDI připraveno 62 mld. korun. To jsou necelé 2/3 rozpočtu roku 2010. Na další dva roky chystá vláda ještě dramatičtější pokles. Mezi lety 2010 a 2014, tedy během vládnutí kabinetu Petra nečase, se plánuje pokles zdrojů na financování dopravy o téměř 50%.

„Ministerstvo dopravy rezignuje na stabilizaci financování dopravní infrastruktury. Navrhované zdroje už totiž nestačí ani na povinné spolufinancování projektů hrazených z EU a je tak zásadním způsobem ohroženo čerpání Operačního programu Doprava. Prakticky se to projeví tak, že bude nutné krátit výdaje na zajišťování provozuschopnosti infrastruktury, a že nebude možné zahájit žádnou novou výstavbu,“ říká stínový ministr dopravy ČSSD Milan Chovanec. Podle něho to znamená naprosté paralyzování systému na další 3 roky. Za tento tristní stav je plně odpovědná vláda Petra Nečase.

V předkládaném materiálu ministerstva dopravy se plánuje podstatné omezení financování dopravních akcí hl. m. Prahy, nemožnost financovat akci D1 Přerov – Lipník a nemožnost zahájit téměř žádnou novou výstavbu dopravní infrastruktury. „Hazardní politika této vlády nás zcela vyděluje od vyspělých západních zemí. Právě tam chápou investice do dopravní infrastruktury jako motor ekonomiky. V našem případě se nejedná jen o pouhé přibrzdění, ale doslova o zastavení a zařazení zpátečky,“ tvrdí Chovanec. Přímé důsledky se projevují již dnes, a to úpadkem řady, nejen stavebních, firem, zvyšující se nezaměstnaností, dalším poklesem výkonu ekonomiky a prohlubující se recesí.

Systémové řešení samozřejmě existuje a sociální demokraté jsou připraveni o něm diskutovat. Celkové prostředky, které doprava každoročně generuje, tedy výnos spotřební daně z minerálních paliv spolu s výběrem mýtného a prodejem dálničních známek, se pohybují kolem 100 miliard korun. Většina těchto peněz by měla směřovat zpět do dopravy. Jsou to národní zdroje, které mají sloužit k opravě rozbitých silnic, výstavbě nových komunikací a také ke kofinancování projektů hrazených z fondů EU. „Tuto elementární rovnici současná vláda nepochopila a zcela záměrně a svévolně ji narušuje. Jakoby neslyší a nevidí. Doprava, jako jeden z ekonomických pilířů, se díky fatální ignoraci Nečasova kabinetu hroutí. Odpovědnost, kterou si dali do znaku, zmizela a již dnes si bohužel zaděláváme na obrovský průšvih,“ doplňuje Chovanec.

Profil autora
chovanec-160x100.jpg
Milan Chovanec
Blogy autora Milan Chovanec
  • Pozitivní signály (přečteno 29×)

Policie objasnila v loňském roce procentuálně nejvíce případů za posledních deset let. Rok 2014 je pak zlomový i v tom, že celkově trestných činů výrazně ubylo a podařilo se zajistit majetek za více než osm miliard korun. Ze statistických dat již nevyčteme, co vše je příčinou tohoto markantního zlepšení.

• Česká pošta zůstane státním podnikem (přečteno 53×)

Toto rozhodnutí vlády, které prosadila ČSSD, znamená, že končí období nejasností, spekulací a obav, co vlastně s podnikem do budoucna bude. Pro zaměstnance (Česká pošta jich má téměř 32 000 a je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi) to přináší především uklidnění. Díky odpovědnému přístupu státu nehrozí neřízené propouštění, naopak – rozhodnutí o zastavení transformace je platformou pro nové aktivity České pošty a uplatnění jejích zaměstnanců.

• De lege ferenda (přečteno 83×)

Když se řekne slovo přestupek, představí si většina z nás přestupek dopravní. Pravdou však je, že přestupkem je více než stovka protiprávních jednání, která jsou v odborné terminologii označována jako „drobná či bagatelní kriminalita“. Jsou to mimo jiné hospodské rvačky, podvody, zpronevěra, krádeže, domácí násilí, urážky, pomluvy, stalking, vydírání, výtržnictví, etc.

• Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy (přečteno 27×)

Telefonní číslo 150 zná asi úplně každý. Hasiče voláme, nejen když hoří byt či chata. Vyjíždějí k dopravním nehodám, odstraňují ekologické škody, zachraňují životy i majetek při povodních. Hasiči pomáhají, nejen když je potřeba sundat osobu z výšky, nebo vytáhnout někoho ze studny, ale například i ve chvíli, kdy se rojí včely. Ten, kdo o pomoc volá, příliš nerozlišuje, zda přijedou profesionálové, kteří to mají v náplni práce, nebo dobrovolníci, pro které je pomoc spoluobčanům celoživotním koníčkem.

• Ani dobře zaplacený policista nemůže chytat zločince na koloběžce (přečteno 72×)

Plošným škrtem přišli policisté a hasiči v roce 2011 o 10 % platu. Důvodem nebyla jejich špatná práce, ale údajná snaha o vyrovnaný státní rozpočet. Tento cíl, jak již víme, se Nečasově vládě splnit nepodařilo. To, co se jí bohužel naopak povedlo, byla destabilizace všech bezpečnostních sborů.

Názory a komentáře autora Milan Chovanec
  • Prohlášení místopředsedy ČSSD Milana Chovance k aktuálním spekulacím

V souvislosti s možným jmenováním členem Vlády ČR bych rád znovu zareagoval na spekulace, jež se objevují v souvislosti s mým rozhodnutím neužívat při výkonu veřejných funkcí titul bakalář/Bc. získaný na PF ZČU:

• Žádám ministra Žáka o objasnění personálních kroků

Personální opatření ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který odvolal šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu, vnímám jako mimořádné opatření. To si v době vlády bez mandátu žádá mimořádný důvod. Budu požadovat objasnění, zatím jsem žádné neslyšel.

• M.Chovanec: Jiří Rusnok musí přestat urážet ČSSD

"Premiér Rusnok by měl vážit svá slova. Buď usiluje o naši podporu pro svou vládu, nebo nás chce urážet. Hovořit o členech stínové vlády ČSSD jako o hvězdné pěchotě jen několik hodin před klíčovým rozhodnutím může znamenat, že ze sebe nakonec udělá generála bez vojska," komentuje místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Milan Chovanec rozhovor s Jiřím Rusnokem, jenž publikoval deník MF Dnes.

• M.Chovanec: K odvolání představenstva Českých drah

Odvolání představenstva Českých drah je plně v kompetenci dozorčí rady společnosti a chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy. Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli.

• Ideální prezident podle ODS a TOP09? Senilní kladeč věnců

Jejich druhá největší starost je kondice ČSSD.

Podobná témata
  • Komentář místopředsedy ČSSD M. Chovance k výrokům předsedy hnutí ANO A. Babiše

Osobně mě velice překvapilo, že projev pana předsedy Babiše v mnohém připomínal dobu vlády Nečase a Kalouska, kdy si koaliční strany běžně vzájemně okopávaly kotníky. Nicméně v jednom se s panem předsedou Babišem shodneme. I sociální demokracie má obavy o resort dopravy, zda se podaří dokončit výstavbu dálnic a vybrat mýto. I my máme obavy, zda se ministerstvu spravedlnosti podaří nový zákon o státním zastupitelství. Taktéž nás znepokojuje oblast výběru daní a stav zavádění s tím souvisejících opatření, například problematika registračních pokladen. Všechna tato témata jsme schopni konstruktivně diskutovat na koaličních radách, kam dle mého názoru tato debata patří.

• Pozitivní signály

• M. Chovanec: Vyzveme Babiše, ať splní sliby

Sjezd ČSSD 13. a 14. března nebude o Andreji Babišovi, ale o tom, jakou strategii zvolit pro krajské volby, říká v rozhovoru pro Právo ministr vnitra Milan Chovanec, nicméně zdůrazňuje, že Hnutí ANO musí začít plnit své předvolební sliby jinak začne ztrácet voliče.

• Ministr vnitra informoval poslance o situaci ve Vrběticích

Ministr vnitra Milan Chovanec informoval Poslaneckou sněmovnu o aktuální situaci ve vrbětickém muničním skladu. Kvůli událostem ve Vrběticích totiž pokračovala 24. mimořádná schůze, která byla přerušená od 12. prosince minulého roku. Na programu měla jediný bod, jímž bylo právě přednesení informací vlády ČR k situaci v muničním skladu. Ministr vnitra informoval, že firmy vyvezly už deset kamionů s municí a nebezpečným nákladem. Další transporty jsou naplánovány.

• Chovanec: ČR je pro evidenci cestujících letecké dopravy

Česká republika plně podporuje vytvoření unijního systému informací o cestujících letecké dopravy a slibuje si od tohoto kroku včasné odhalení teroristů. Na zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra zemí Evropské unie v lotyšské metropoli Rize to prohlásil český ministr vnitra Milan Chovanec. Dvoudenní konference je věnována boji proti extremismu a sdílení informací mezi bezpečnostními složkami.

Archiv novinek

Přehled všech blogů