Komentář ČSSD - Stínový ministr školství Chládek jednal s Asociací ředitelů gymnázií ČR o budoucnosti státních maturit

28.06.2012 Stínový ministr školství a místopředseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR Marcel Chládek jednal včera se zástupci Asociací ředitelů gymnázií České republiky. Jedním z témat setkání byla problematika státních maturit. Senátor a stínový ministr školství je jedním z hlavních kritiků celého projektu v podobě, kterou prosadil bývalý ministr školství Josef Dobeš.

"Jedná se o zpackaný administrativní paskvil a předražený moloch," říká stínový ministr školství z ČSSD. Podle jeho názoru je třeba o budoucnosti státních maturit vážně jednat.

"Projekt stál daňové poplatníky bezmála dvě miliardy korun a ročně nás všechny vyjde na 250 milionů korun. Na sousedním Slovensku přitom stejný projekt funguje v přepočtu za 10 milionů korun," doplňuje Marcel Chládek. Se zástupci Asociace ředitelů gymnázií ČR se stínový ministr školství shodl na tom, že státní maturita potřebuje kompletní revizi, kdy musí být v budoucnu administrativně jednodušší, bez faktických chyb v testech a hlavně levnější.

Dnes se na téma státních maturit sejde pracovní skupina, jejímž členem je i stínový ministr a senátor Marcel Chládek.

Pracovní skupina MŠMT, kterou sestavil nový ministr školství Petr Fiala, má za úkol vyhodnotit dosavadní chyby státních maturit a navrhnout jejich novou variantu, která by se vyvarovala chyb, které přinesl projekt prosazený bývalým ministrem Josefem Dobešem a šéfem ministerské organizace CERMAT Pavel Zelený.

Tiskové oddělení ČSSD

Profil autora
212x131-chladek.jpg
PhDr. Marcel Chládek, MBA
Blogy autora Marcel Chládek
  • Ústřední školská komise ČSSD důrazně odmítá snahy o rozbití sociální demokracie! (přečteno 2004×)

Předsednictvo Ústřední školské komise důrazně odmítá snahy o rozbití jednoty ČSSD ze strany některých členů předsednictva vedených Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Romanem Onderkou.

• Studenti jako lovná zvěř? (přečteno 917×)

Kreativita Nečasovy vlády ve snaze šetřit peníze pro veřejné rozpočty nabrala další obludný směr – tentokrát zacílila na studenty, kterým chce zrušit dotace na slevy jízdného u dopravců.

• Proč Fiala stále lže o 14 autonomních vzdělávacích systémech v ČR? (přečteno 1360×)

Ministr školství Petr Fiala se už několikrát nechal slyšet, že v ČR existuje tolik autonomních vzdělávacích systémů, kolik je krajů - tedy 14. Nevím, proč pan ministr takto mystifikuje veřejnost. Zřejmě vychází z teorie, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a rezignuje tak na koordinační roli svého ministerstva.

• Otazníky českého školství pro rok 2013 (přečteno 1094×)

Příchod nového roku je většinou oslavován jako příležitost k odstartování pozitivních změn, jako šance k lepším začátkům či k nápravě nepovedených záležitostí. Je to také jedinečná šance pokusit se udělat tlustou čáru za vším, co se v právě skončených dvanácti měsících nepovedlo.

• Dejte vědcům klid na práci (přečteno 856×)

Sociální demokracie vítá znovuzvolení profesora Jiřího Drahoše do čela Akademie věd. Věřím, že pan Drahoš, kterého si osobně velice vážím, naváže na své úspěšné působení v této instituci a bude dál za českou vědu se zanícením bojovat.

Názory a komentáře autora Marcel Chládek
  • Vyjádření Marcela Chládka k atakům na jeho osobu z tohoto týdne

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, jistě jste zaznamenali, že jsem se v posledních dnech stal terčem štvavé mediální kampaně s cílem mou osobu dehonestovat. Začalo to v úterý v Hospodářských novinách výmyslem o údajném pochybení v životopise, ve středu pokračovalo v Mladé frontě Dnes údajnou šikanou na ministerstvu školství a vyvrcholením byl páteční útok Lidových novin se snahou zpochybnit moji rigorózní práci z Univerzity Karlovy z roku 2006, kterou jsem mimochodem absolvoval v době, kdy jsem nezastával žádnou významnou politickou funkci.

• O změnách ve vysokém školství chci vést diskusi i s novými rektory

Rád bych poblahopřál všem rektorům, které dnes na Pražském hradě uvedl do funkce prezident republiky Miloš Zeman. Přeji jim hodně zdaru a úspěchů ve výkonu jejich funkce. V oblasti vysokého školství je nutné prosadit řadu pozitivních změn, včetně přijetí kvalitní novely vysokoškolského zákona. Věřím, že se mi povede se všemi rektory navázat úspěšnou spolupráci, abychom společně české vysoké školství zlepšili.

• Nová vláda musí prověřit pochybný projekt státních maturit

Aktuální zprávy o podvodném systému školení učitelů ke státní maturitě jsou dalším z řady skandálních odhalení, která od začátku projekt státní maturity provází. Sociální demokracie opakovaně státní maturity v minulosti kritizovala, vládu P. Nečase jsme upozorňovali na to, že jde o předražený, administrativně náročný a pro systém školství zcela neefektivní projekt.

• ČSSD je připravena provést pozitivní systémové změny v oblasti školství

Aktuální výsledky mezinárodních srovnávacích testů PISA, které hovoří o zastavení propadu českých školáků, jsou po dlouhé době pozitivní zprávou pro oblast vzdělávání. Je nutné brát tento mírný obrat jako otevřené dveře k rozsáhlejším a potřebným pozitivním změnám, které naše školství potřebuje.

• Ministr Štys musí přestat zdržovat jmenování nových profesorů!

Sociální demokracie považuje za nepřijatelné, aby ministerstvo školství svým liknavým přístupem jakkoli zdržovalo jmenování nových profesorů do funkce. Ministr školství v demisi Dalibor Štys neuvedl do této chvíle jediný relevantní důvod, proč ministerstvo seznam kandidátů na profesorskou funkci dosud nepostoupilo k vyřízení prezidentu republiky, kterému jmenování náleží do pravomocí.

Podobná témata

Archiv novinek