Libor Rouček: Klonované jídlo v Evropské unii

09.07.2010 Doposud nemáme v EU žádnou normu, která by povolovala nebo zakazovala potraviny z klonovaných hospodářských zvířat. Evropský parlament už několik let volá po nějaké odpovídající regulaci. Vlády členských zemí zatím potenciální nebezpečí spíše přehlížejí.

Libor Rouček - Evropský parlament

Evropský parlament na svém posledním zasedání velkou většinou odhlasoval potřebu úplného zákazu potravin z klonovaných zvířat na evropském trhu. Zástupci Komise a ministři členských zemí byli kupodivu proti takovému explicitnímu zákazu.
Evropané jsou však dlouhodobě podle výzkumů veřejného mínění proti konzumaci klonovaných živočichů. Výsledek hlasování Evropského parlamentu je tudíž třeba brát jako jasný vzkaz většiny evropských občanů svým vládám. K dalšímu zvyšování produkce masa pomocí klonování zvířat není absolutně žádný důvod. Masa máme v EU spíše nadbytek. Klonování je proto zbytečné a krom toho je také eticky problematické. Dokud nebude klonování zvířat na maso v evropských zemích společensky akceptováno, nemělo by se na jeho zavádění tlačit. Jinak riskujeme důvěru spotřebitelů.

V USA je povolen prodej produktů z klonovaných zvířat, protože tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv neshledal jejich nebezpečnost pro spotřebitele. U nás v Evropě sice pověřený úřad také neoznačil maso a mléko z klonovaných jedinců za škodlivější než klasické výrobky, ale upozornil na nedostatek spolehlivých dat, která by mohla jednoznačně vyvrátit rizika takových potravin pro lidi.

Při posuzování dopadů klonování v potravinářství je potřeba hledět nejen na člověka a jeho bezpečí. Jde také o zvířata samotná, o jejich zdraví a pohodu. Existuje evropská směrnice o ochraně hospodářských zvířat, která zakazuje takové chovné postupy, které by mohly působit zvířatům utrpení. Je přitom přece zcela lhostejné, zda jde o uměle či přirozeně vypěstované kusy. Dosud je například známo, že klonovaná zvířata se z nějakého důvodu dožívají nižšího věku a trpí ve větší míře některými nemocemi a zdravotními postiženími. Do vypracování normy zakazující maso a mléko z klonovaných kusů (a to i jejich dovoz ze třetích zemí) bude platit moratorium na prodej těchto výrobků. Průmyslová produkce klonovaného masa se proto ještě nějaký čas na náš stůl nedostane.

Profil autora
male-libor_roucek.jpg
Dr. Libor Rouček
Blogy autora Libor Rouček
  • Čtěte životopisy kandidátů! (přečteno 97×)

Rozhlédneme-li se po dominantních heslech letošní kampaně před volbami do Evropského parlamentu, snadno se nás zmocní skepse.

• Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny? (přečteno 159×)

Ukrajina stojí před dalším dnem, který pro ni může být osudový. V neděli chtějí proruští separatisté z Doněcku a Lugansku uspořádat referendum o odpojení těchto regionů od Ukrajiny. Tento scénář nápadně připomíná Krym, který se koncem února přesně stejným způsobem rozhodl osamostatnit, aby se vzápětí připojil k Rusku.

• Kdy a jak skončí Putinův režim se možná rozhoduje už dnes (přečteno 116×)

Pokud jde o Putina, tak jakkoli to nebude snadné, není možné se otočit k Rusku zády – musíme se v rámci snahy o uklidnění konfliktu na Ukrajině snažit s Kremlem navázat jednání, jehož výsledky budou závazné pro všechny zúčastněné.

• 10 let poté: nedokončená symfonie pokračuje (přečteno 34×)

Letos máme rok významných výročí: připomínáme si 100 let od vypuknutí první světové války a 75 let od vypuknutí druhé světové války. Před deseti lety jsme spolu s dalšími devíti zeměmi přistoupili k Evropské unii a definitivně zpečetili konec studené války. Za ta léta našeho členství se hodně změnila Unie i my sami. Je to příležitost k bilancování a k tichému zamyšlení nad starým kontinentem.

• Vyjde ODS její poslední podvod? (přečteno 101×)

Sázet ve volbách do Evropského parlamentu na téma, které s nimi nemá pranic společného je zatím poslední ukázkou úpadku ODS. Tato strana se vědomě pokouší o podvod na voličích!

Názory a komentáře autora Libor Rouček
Podobná témata
  • Čtěte životopisy kandidátů!

• Má ještě Putin v ruce klíč k osudu Ukrajiny?

• Kdy a jak skončí Putinův režim se možná rozhoduje už dnes

• 10 let poté: nedokončená symfonie pokračuje

• Reakce na článek Mladé fronty o práci sociálnědemokratických poslanců v EP

Libor Rouček v dopise reagoval na informace, které zveřejnil deník Mladá fronta o aktivitě sociálnědemokratických poslanců v EP.

Archiv novinek

Přehled všech blogů