Libor Rouček: Klonované jídlo v Evropské unii

09.07.2010 Doposud nemáme v EU žádnou normu, která by povolovala nebo zakazovala potraviny z klonovaných hospodářských zvířat. Evropský parlament už několik let volá po nějaké odpovídající regulaci. Vlády členských zemí zatím potenciální nebezpečí spíše přehlížejí.

Libor Rouček - Evropský parlament

Evropský parlament na svém posledním zasedání velkou většinou odhlasoval potřebu úplného zákazu potravin z klonovaných zvířat na evropském trhu. Zástupci Komise a ministři členských zemí byli kupodivu proti takovému explicitnímu zákazu.
Evropané jsou však dlouhodobě podle výzkumů veřejného mínění proti konzumaci klonovaných živočichů. Výsledek hlasování Evropského parlamentu je tudíž třeba brát jako jasný vzkaz většiny evropských občanů svým vládám. K dalšímu zvyšování produkce masa pomocí klonování zvířat není absolutně žádný důvod. Masa máme v EU spíše nadbytek. Klonování je proto zbytečné a krom toho je také eticky problematické. Dokud nebude klonování zvířat na maso v evropských zemích společensky akceptováno, nemělo by se na jeho zavádění tlačit. Jinak riskujeme důvěru spotřebitelů.

V USA je povolen prodej produktů z klonovaných zvířat, protože tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv neshledal jejich nebezpečnost pro spotřebitele. U nás v Evropě sice pověřený úřad také neoznačil maso a mléko z klonovaných jedinců za škodlivější než klasické výrobky, ale upozornil na nedostatek spolehlivých dat, která by mohla jednoznačně vyvrátit rizika takových potravin pro lidi.

Při posuzování dopadů klonování v potravinářství je potřeba hledět nejen na člověka a jeho bezpečí. Jde také o zvířata samotná, o jejich zdraví a pohodu. Existuje evropská směrnice o ochraně hospodářských zvířat, která zakazuje takové chovné postupy, které by mohly působit zvířatům utrpení. Je přitom přece zcela lhostejné, zda jde o uměle či přirozeně vypěstované kusy. Dosud je například známo, že klonovaná zvířata se z nějakého důvodu dožívají nižšího věku a trpí ve větší míře některými nemocemi a zdravotními postiženími. Do vypracování normy zakazující maso a mléko z klonovaných kusů (a to i jejich dovoz ze třetích zemí) bude platit moratorium na prodej těchto výrobků. Průmyslová produkce klonovaného masa se proto ještě nějaký čas na náš stůl nedostane.

Profil autora
male-libor_roucek.jpg
Dr. Libor Rouček
Blogy autora Libor Rouček
  • Vyjde ODS její poslední podvod? (přečteno 77×)

Sázet ve volbách do Evropského parlamentu na téma, které s nimi nemá pranic společného je zatím poslední ukázkou úpadku ODS. Tato strana se vědomě pokouší o podvod na voličích!

• EU jako agresor? Nesmysl! (přečteno 51×)

Je až k nevíře, k jakým bizarním a nesmyslným myšlenkovým závěrům vede nenávist k Evropské unii některé naše národovce a eurofoby. Klasickou ukázkou bylo vystoupení bývalého Klausova vicekancléře Hájka v pořadu Michaely Jílkové „Máte slovo“. Obviňovat EU z toho, že svými pobídkami vůči Ukrajině vyprovokovala ruského medvěda, je naprosto absurdní. Svědčí o tom, že ani leckterý našinec není (nebo nechce být?) imunní vůči ruské a nacionalistické propagandě.

• Putinovi užiteční idioti (přečteno 112×)

Referendum o osudu krymského poloostrova má velmi předvídatelný výsledek. Obří billboardy vyzývají voliče, aby si v referendu zvolili mezi fašismem a Ruskem.

• Tymošenková Ukrajinu nespasí (přečteno 71×)

Vnímání vládní éry Tymošenkové se za poslední dva a půl roku dokonce i v prozápadní části Ukrajiny značně posunulo. Sám jsem byl svědkem toho, jak po svém propuštění z vězení promlouvala v centru Kyjeva k davu a jak ji část demonstrantů vypískala.

• Ukrajinské drama může mít katastrofální následky i pro nás (přečteno 116×)

Situace na Ukrajině se dramatizuje a počet obětí na životech stoupá. Srdce Kyjeva zvané Majdan se stalo bitevním polem, kde teče krev. A bude hůř, protože kontrarozvědka oznámila spuštění protiteroristické akce namířené proti demonstrantům, kteří údajně usilují o státní převrat.

Názory a komentáře autora Libor Rouček
Podobná témata
  • Reakce na článek Mladé fronty o práci sociálnědemokratických poslanců v EP

Libor Rouček v dopise reagoval na informace, které zveřejnil deník Mladá fronta o aktivitě sociálnědemokratických poslanců v EP.

• Vyjde ODS její poslední podvod?

• EU jako agresor? Nesmysl!

• Putinovi užiteční idioti

• L.Rouček: EU musí uplatnit svůj vliv v Rusku při řešení kize na Ukrajině