Hejtmani ČSSD zadlužení snižovali

22.06.2012 Plamenná kritika premiéra a předsedy občanských demokratů na sobotní ideové konferenci ODS byla plná odsudků na hospodaření krajů. Petr Nečas si nebral servítky a bez zábran kroutil daty a čísly tak, aby hospodaření sociálnědemokratických hejtmanů vyznělo jako katastrofa. Bohužel, Petr Nečas lhal.

Pod heslem „ČSSD všechno špatně“ zapomněl, že i volební kampaň má jisté meze. Meze, které určují fakta, data a čísla, která se snad na chvíli dají ohnout a pokřivit, ale dříve či později se tomu, kdo jimi manipuluje, vrátí jako bumerang.

Navzdory Nečasově demagogii Jaká jsou tedy fakta a jaká je pravda? Celkový objem schválených úvěrů za dobu existence krajů dosáhl v letech 2005 až 2012 cca 35,2 miliardy.

Objem schválených úvěrů od roku 2005 do roku 2008, tedy za hejtmanů ODS, dosáhl objemu 23,7 miliardy Kč. Od roku 2009 do roku 2012, tedy za hejtmanů za ČSSD, to bylo 11,5 miliardy Kč. Jenom v roce 2007 za odpovědnosti ODS, v době největšího růstu daňových příjmů krajů, byly schváleny úvěrové rámce ve výši více než 10 miliard Kč. Rekordmany v zadlužování pak byly v roce hospodářského růstu Středočeský kraj pod vedením hejtmana Bendla, Olomoucký kraj pod vedením hejtmana Kosatíka a Ústecký kraj pod vedením hejtmana Šulce. Tyto tři kraje se v období „odpovědné“ vlády ODS zadlužili jen v letech 2007 až 2008 téměř stejně jako všechny kraje vedené sociálními demokraty za celé funkční období.

Rok 2011 byl z hlediska krajů specifický. Nejenom objemem předfinancování a spolufinancování projektů z fondů EU, ale také dvěma negativními aspekty. Tím prvním byla potřeba zajištění financování oprav v důsledků odstranění škod po povodních, kdy kraje na rozdíl od obcí mají nerovné podmínky pro čerpání dotací ze státního rozpočtu. Obce pro obnovu obecního majetku mohou čerpat 100procentní výši vynaložených výdajů, kraje (aniž by to bylo vládou logicky jakkoli odůvodněno) mají možnost čerpat dotace pouze do výše 50 procent výdajů. To znamená, že polovinu výdajů nutných na okamžité odstranění škod po povodních musí kraje realizovat z vlastních zdrojů. Aprávě k pokrytí těchto zcela pochopitelných potřeb obyvatel krajů bylo nutné čerpat výrazně vyšší objem finančních prostředků z úvěrových zdrojů.

Druhým negativním aspektem bylo vládou Petra Nečase pozastavené financování projektů z prostředků regionálních operačních programů. Způsobilo to, že část nesplacených zůstatků nebylo možné hradit z předpokládaných rozpočtových zdrojů v roce 2011, nicméně byly hrazeny v počátku roku 2012. Klíčovým ukazatelem pro ekonomické „zdraví“ krajů tak není aktuální zůstatek nesplacené části, ale zejména schopnost krajů dostát svým závazkům. Zároveň platí, i přes demagogii Petra Nečase, že hejtmani ČSSD zadlužení snižovali, jak potvrzuje i ministerstvo financí, a to i v době hospodářské krize a snižujících se daňových výnosů. Lhaní, pomlouvání, překrucování pravdy ODS proto nyní nemá nic, co by v nastávajících krajských volbách mohla nabídnout voličům. Zdá se tedy, že se opět sníží k roli deformátorů skutečnosti a že jediným programem pro nadcházející volby bude lhaní, pomlouvání a překrucování pravdy. Kdyby Petr Nečas byl stejně dobrým premiérem, jako je excelentním lhářem, byla by tato země na špičce evropského hospodářství a lidé by si nemuseli tolik utahovat opasky. Petr Nečas na závěr ideové konference prohlásil, že ODS chce vyhrát krajské volby a řídit kraje. Dovedu si dost dobře představit, s jakou nabídkou občanům. Nabídkou škrtů, nouze a absolutního odříznutí samosprávy od občana. Likvidací a privatizací veřejných služeb, prosperity pro vyvolené a nouzí pro většinu obyvatel krajů. Ale alespoň by to ze strany ODS nebyly lži.

Profil autora
hasek-4.jpg
JUDr. Michal Hašek
Blogy autora Michal Hašek
  • Zámecká jízdárna v Lednici se dočká skutečného znovuoživení (přečteno 284×)

Slavnostním poklepem základního kamene bylo ve čtvrtek 14. června 2012 symbolicky potvrzeno zahájení stavebních prací projektu „Zámecká jízdárna v Lednici – multifunkční centrum“ podpořeného dotací z Integrovaného operačního programu (IOP).

• ODS v senátu opět zklamala (přečteno 394×)

ODS při dnešním hlasování v Senátu opět prokázala, že vnímá politiku čistě účelově, bez jakékoli odpovědnosti k občanům.

• Jednání o spolupráci v Pekingu (přečteno 323×)

Právě přejíždíme vlakem Peking – Šanghaj, průměrná rychlost 300 km/h, moderní vlak i prostředí, žádné drkocání, docela zážitek ve srovnání s domácí realitou.

• Obávám se o bezpečnost občanů. Ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 270×)

Dnešní média přinesla velmi vážné a znepokojující informace o uvažovaných restrikcích v bezpečnostních sborech, konkrétně o možném propouštění příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR a to v řádech tisíců.

• Obávám se o bezpečnost občanů, ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 100×)

Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a destruující základní funkce státu v území.

Názory a komentáře autora Michal Hašek
  • M.Hašek, Z.Škromach, J.Tejc: Chceme pro naše voliče úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání

Na dnešním jednání PG ČSSD jsme podpořili mandát předsedy Bohuslava Sobotky k zahájení povolebních konzultací a rozšíření vyjednávacího týmu o zástupce poslaneckého a senátorského klubu po zasedání ÚVV ČSSD 10. listopadu. Jsme připraveni udělat maximum pro úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání a také pro jednotnou podporu všech našich 50 poslanců.

• Vyjádření Michala Haška k současnému dění v ČSSD

Jsem přesvědčen, že letošní mimořádné primárky pro volby do Poslanecké sněmovny proběhly v ČSSD v pořádku podle stanov i schválených pravidel, že projdou soudním testem, včetně zamítnutí návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by byla zablokována jejich registrace. Žaloby, podané několika neúspěšnými členy ČSSD, považuji za mimořádně nešťastný krok z jejich strany, který má přenést sestavování kandidátních listin z jejich mateřské strany do soudní síně.

• Vyjádření Michala Haška k aktuální politické situaci

Pokud TOP 09 a ODS zablokují rozpuštění Sněmovny a nové volby, měla by ČSSD zvažovat alternativu podpory Rusnokově vládě. Samozřejmě nikoliv jako bianko šek, ale se znalostí jejího programového prohlášení, s požadavkem na vyřešení kauzy financování prezidentské kampaně ministra financí Jana Fischera ještě do hlasování o důvěře a s požadavkem dalšího jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny a co nejčasnějších voleb, aby co nejdříve převzala odpovědnost za zemi vláda s plným politickým mandátem vzešlým z nových voleb.

• ČSSD vyzývá parlamentní strany k tomu, aby umožnily konání nových voleb a nechaly o nové vládě rozhodnout občany!

Sociální demokracie trvá na tom, že nejlepším řešením v současné politické a ústavní krizi v ČR je konání nových voleb v co nejbližším termínu, občané musí dostat šanci vybrat si novou vládu.

• Komentář M.Haška k nominaci M.Němcové do funkce premiérky

"Miroslava Němcová má, bohužel, být pouze fíkovým listem, zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce. Další potenciální kandidáti na premiéra za ODS se zřejmě příliš obávají dalšího vývoje policejního vyšetřování. M.Němcová se tak má stát zimní královnou, která bude bojovat o každý další den u moci bez ohledu na zájmy České republiky a jejích občanů. ODS udělala přesně to, co jsme očekávali a kritizovali – žádná sebereflexe, žádná omluva, pouze výměna "pana čistého" za "pani čistou" a jede se dál, jako by se nic nedělo. Pro nás je to jasný signál, že musíme i nadále trvat na nových volbách, pouze ty přinesou reálnou změnu.

Podobná témata
  • Vláda projednala se zástupci Asociace krajů ČR aktuální problémy regionů

Vláda ČR se dnes sešla na prvním společném jednání se zástupci Asociace krajů ČR, aby tak odstartovala pravidelná setkávání s hejtmany. Na jednání informovali hejtmané zástupce vlády o aktuální situaci v krajích v oblasti čerpání peněz z evropských fondů, stavu veřejných investic či úrovni veřejných služeb ve zdravotnictví, školství či dopravě.

• M.Hašek: Jsme pro záchranu každého eura z evropských fondů

• Prosím občany jižní Moravy o podporu ČSSD

Kraje České republiky jsou pevnou součástí naší země a jako hejtmani těchto krajů cítíme zásadní povinnost poukázat na rizika plynoucí z možného povolebního vývoje. Po sedmi letech pravicových vlád potřebují české a moravské kraje na centrální úrovni partnera, nikoli nepřítele na život a na smrt. Uplynulé roky jasně ukázaly, jaká nebezpečí přináší krajům centrální vláda, která nechápe nebo spíše nechce chápat problémy a potřeby krajů a jejich obyvatel.

• Žádáme Rusnokův kabinet o aktivní roli státu v řešení krize OKD

Asociace krajů ČR vyzývá vládu Jiřího Rusnoka, aby řešila hrozící sociální výbuch v Moravskoslezském kraji, který hrozí v souvislosti s problémy společnosti OKD a uvažovaným uzavřením dolu Paskov do konce příštího roku. Primárně by měl situaci řešit většinový vlastník Zdeněk Bakala, který nese společně se svým managementem odpovědnost za současný stav OKD.

Archiv novinek

• Jan Keller

24.10.2014 V roce 2010 byla přijata strategie rozvoje Evropské unie na celou jednu dekádu. V... (přečteno 9×)

• Olga Sehnalová