ČSSD podporuje rozhodnutí předsednictva školských odborů

25.05.2012 Sociální demokracie stojí plně za dnešním rozhodnutím předsednictva školských odborů ohledně prodloužení stávkové pohotovosti.

Finanční situace na školách je totiž naprosto katastrofální a školy mají peníze sotva na svůj provoz, natož aby si mohly dovolit pořizovat školní pomůcky nebo učebnice. Peníze však nejsou ani na platy pedagogů a jejich další vzdělávání. Trochu mne mrzí, že jsme zatím od nového ministra školství neslyšeli žádné návrhy, jak tuto situaci řešit.

Profil autora
Marcel Chládek
PhDr. Marcel Chládek, MBA
Blogy autora Marcel Chládek
  • Ústřední školská komise ČSSD důrazně odmítá snahy o rozbití sociální demokracie! (přečteno 1975×)

Předsednictvo Ústřední školské komise důrazně odmítá snahy o rozbití jednoty ČSSD ze strany některých členů předsednictva vedených Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Romanem Onderkou.

• Studenti jako lovná zvěř? (přečteno 912×)

Kreativita Nečasovy vlády ve snaze šetřit peníze pro veřejné rozpočty nabrala další obludný směr – tentokrát zacílila na studenty, kterým chce zrušit dotace na slevy jízdného u dopravců.

• Proč Fiala stále lže o 14 autonomních vzdělávacích systémech v ČR? (přečteno 1347×)

Ministr školství Petr Fiala se už několikrát nechal slyšet, že v ČR existuje tolik autonomních vzdělávacích systémů, kolik je krajů - tedy 14. Nevím, proč pan ministr takto mystifikuje veřejnost. Zřejmě vychází z teorie, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a rezignuje tak na koordinační roli svého ministerstva.

• Otazníky českého školství pro rok 2013 (přečteno 1071×)

Příchod nového roku je většinou oslavován jako příležitost k odstartování pozitivních změn, jako šance k lepším začátkům či k nápravě nepovedených záležitostí. Je to také jedinečná šance pokusit se udělat tlustou čáru za vším, co se v právě skončených dvanácti měsících nepovedlo.

• Dejte vědcům klid na práci (přečteno 851×)

Sociální demokracie vítá znovuzvolení profesora Jiřího Drahoše do čela Akademie věd. Věřím, že pan Drahoš, kterého si osobně velice vážím, naváže na své úspěšné působení v této instituci a bude dál za českou vědu se zanícením bojovat.

Názory a komentáře autora Marcel Chládek
  • O změnách ve vysokém školství chci vést diskusi i s novými rektory

Rád bych poblahopřál všem rektorům, které dnes na Pražském hradě uvedl do funkce prezident republiky Miloš Zeman. Přeji jim hodně zdaru a úspěchů ve výkonu jejich funkce. V oblasti vysokého školství je nutné prosadit řadu pozitivních změn, včetně přijetí kvalitní novely vysokoškolského zákona. Věřím, že se mi povede se všemi rektory navázat úspěšnou spolupráci, abychom společně české vysoké školství zlepšili.

• Nová vláda musí prověřit pochybný projekt státních maturit

Aktuální zprávy o podvodném systému školení učitelů ke státní maturitě jsou dalším z řady skandálních odhalení, která od začátku projekt státní maturity provází. Sociální demokracie opakovaně státní maturity v minulosti kritizovala, vládu P. Nečase jsme upozorňovali na to, že jde o předražený, administrativně náročný a pro systém školství zcela neefektivní projekt.

• ČSSD je připravena provést pozitivní systémové změny v oblasti školství

Aktuální výsledky mezinárodních srovnávacích testů PISA, které hovoří o zastavení propadu českých školáků, jsou po dlouhé době pozitivní zprávou pro oblast vzdělávání. Je nutné brát tento mírný obrat jako otevřené dveře k rozsáhlejším a potřebným pozitivním změnám, které naše školství potřebuje.

• Ministr Štys musí přestat zdržovat jmenování nových profesorů!

Sociální demokracie považuje za nepřijatelné, aby ministerstvo školství svým liknavým přístupem jakkoli zdržovalo jmenování nových profesorů do funkce. Ministr školství v demisi Dalibor Štys neuvedl do této chvíle jediný relevantní důvod, proč ministerstvo seznam kandidátů na profesorskou funkci dosud nepostoupilo k vyřízení prezidentu republiky, kterému jmenování náleží do pravomocí.

• ČSSD prosadí dobře fungující školství: Prvních pět kroků pro stabilizaci oblasti vzdělávání

Sociální demokracie splní své volební závazky a prosadí v případě volebního úspěchu a vládní odpovědnosti pozitivní změny v českém školství. Jsme přesvědčeni o tom, že oblast vzdělávání potřebuje po sedmi letech pravicového potácení vykročit dopředu.

Podobná témata

Archiv novinek