Církev by se neměla míchat do politiky

09.08.2012 Mohu rozumět úsilí církevních hodnostářů, kterým se podařilo po dvaceti letech vyjednat s vládní koalicí majetkové vyrovnání. Ano, nejedná se o restituci v pravém smyslu slova, ale spíše o dar. Majetek se tedy podle návrhu zákona nevrací, ale daruje. Což je výhodné, alespoň podle vyjádření současné vlády,jak pro stát, tak pro církve a náboženské společnosti. Sociální demokracie dlouhodobě kritizuje předložený návrh, a to zejména z důvodu jeho netransparentnosti a nespravedlnosti. Tuto nespravedlnost mimo jiné cítí drtivá většina občanů České republiky. Tedy země, ve které po sametové revoluci vystoupil tehdejší kardinál František Tomášek a sdělil národu, že on i celá katolická církev stojí pevně na jeho straně. Tím se přihlásil k odkazu kardinála Antonína Cyrila Stojana, génia prostoty a jednoty.

Ano, začala předvolební kampaň do krajských a senátních voleb a ČSSD využila odporu veřejnosti ke své propagaci. Prostě téma církevních restitucí hýbe celou společností a je bláhové si myslet, že o tom katolická církev neví. Problémem ovšem není kritický pohled na předvolební bilbordy ČSSD, ale útok církví vůči jedné z politických stran zastoupených v demokraticky voleném parlamentu. Tady opravdu nejde o náboženské svobody či upírání práva na majetkové vyrovnání. Tady jde o navržený a předem dohodnutý zákon, kterým se daruje majetek církvím a náboženským společnostem ve výši téměř 135 miliard korun.

A to v době, kdy současná vládní koalice šetří na sociálně slabých a nezaměstnaných, kdy zvyšuje životní náklady rodinám s dětmi a kdy snižuje valorizaci seniorům. Vměšování církve do politiky ohrožuje demokratické principy naší země. Pokud poradce kardinála Duky myslel své vyhrožování vůči ČSSD vážně, pak být farníky, vyzval bych současné představitele církví k rezignaci. Ovlivňování svobodné soutěže demokratických politických stran jakoukoliv ideologií je v demokraticky zavedených zemích nepřípustné. Vždyť sama katolická církev přiznala, že aby dohoda o majetkovém narovnání vůbec prošla, slíbila věnovat 20% svého majetku ostatním, chudším církvím na jejich činnost. Takže o co jde? No přece o majetek a finance. A pokud sociální demokraté mají své konkrétní výhrady i návrhy na řešení majetkového vyrovnání i odluky církve od státu, pak jakékoliv politické útoky církevních hodnostářů jsou nejen netaktické, ale především zavánějí argumentací známou z dob totality.

Je tragédií tohoto národa i celé katolické církve, že směšují náboženskou svobodu s politikou, že zaměňují víru v Boha s finančním vyrovnáním a majetkem. Jakoby katolická církev zapomněla na odkaz bývalých kardinálů, na které je celý národ oprávněně hrdý. Připomenu slova jednoho z nich, kardinála Stojana, který v době finančních sporů a hájených brokátů rozdával. Je smutné, že jeho slova, že zůstane ne to, co jsme našetřili, ale co jsme rozdali, zůstávají zapomenuta. Ke škodě církve i budoucnosti celého národa.

Profil autora
male-antonin_seda.jpg
Ing. Antonín Seďa
Blogy autora Antonín Seďa
  • K Velitelskému shromáždění Armády České republiky (přečteno 34×)

Tak jako každoročně se konalo Velitelské shromáždění naší armády, aby vytýčilo základní úkoly AČR v roce 2015. Souhlasím s panem prezidentem M.Zemanem, že se nelze připravovat na minulé války opětovným návratem k vševojskovému systému armády a k teritoriální obraně naší země. Naše profesionální armáda si plní zadání dané Bezpečnostní strategií ČR a Vojenskou strategií ČR, zároveň si plní mezinárodní závazky dané našim členstvím v Severoatlantické alianci a v Evropské unii. V obou těchto organizacích se jedná o kolektivní pojetí obrany s tím, že každý členský stát má povinnost budovat vlastní schopnosti.

• Krátké zamyšlení k 25. výročí sametové revoluce (přečteno 43×)

Všechna česká média i vrcholní představitelé naší politiky se předhánějí v organizování rozličných akcí k 25. výročí sametové revoluce. Sdělovací prostředky na nás chrlí záplavy autentických listopadových i polistopadových záběrů, rozličných informací i komentářů. Nicméně zásadním problémem je skutečný stav naší demokracie a zejména naší společnosti.

• Ke Dni válečných veteránů (přečteno 21×)

Jedenáctý listopad, kdy má svátek Martin, slaví vinaři a příznivci vína. Vždyť se na pulty a k ochutnání dostávají první letošní vína s cejchem Svatomartinská. A že se to stává spíše gurmánskou záležitostí a pro mnohé majitele restaurací a hotelů příležitostí k jejich návštěvě, je zřejmé. Protože pocházím z Moravského Slovácka, kde se tato tradice již zažila, rád se ochutnávky nových vín účastním. Nicméně jedenáctý listopad je u nás od roku 2001 zejména připomínán jako Den válečných veteránů.

• K působení sil a prostředků Armády ČR v zahraničních operacích v roce 2015 (přečteno 22×)

Parlament ČR souhlasil s návrhem vlády na působení sil a prostředků rezortu MO v zahraničních operacích v letech 2015 a 2016 a s výhledem na rok 2017. Nejprve chci připomenout, že toto působení je v souladu se zahraničně politickými zájmy naší země a že reaguje na naše mezinárodní závazky, plynoucí z členství ČR v Severoatlantické alianci , Evropské unii a Organizaci spojených národů. Zároveň vychází ze závěrů nedávného summitu NATO, který se konal ve Walesu.

• Politika, ať se chce či nechce, nás provází celým životem (přečteno 38×)

Průzkumy veřejného mínění ukazují značnou nedůvěru veřejnosti vůči politikům a politickým stranám. Zároveň se snižuje počet voličů, kteří se aktivně účastní voleb.

Názory a komentáře autora Antonín Seďa
  • To se to kritizuje bez vládní odpovědnosti

Je logické a legitimní, že opoziční KSČM útočí proti konkurenčním sociálním demokratům. Ono se to totiž velmi jednoduše kritizuje bez vládní odpovědnosti, kterou vlastně komunisté ani nechtějí. Protože jejich podpora je právě založena na sbírání protestních hlasů. A je opravdu jedno, zda se jedná o vládu vedenou ČSSD či ODS. Předseda KSČM Vojtěch Filip se ve svém článku s názvem Proč ČSSD hraje opět falešnou hru s občany? poukazuje mimo jiné na vznik vládní koalice v roce 2002.

• Důležitá je parlamentní kontrola realizace zákona č.428/2012 Sb.

Mohlo by se zdát, že církevní restituce již neleží sociálním demokratům na srdci, a že neusilují o úpravu podmínek zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

• Co trápí sociální demokracii

Odpověď na tuto zdánlivě jednoduchou otázku souvisí se stavem české společnosti. V ní panuje velká nedůvěra vůči politickým stranám a nechuť jakkoli se v nich angažovat.

• Branné zákony měly být od samého počátku projednávány společně

Zvolená metoda per partes k projednávání branných zákonů je od samého počátku chybná. A to dokonce původně hodlalo ministerstvo obrany některé z těchto zákonů projednat ve zkráceném procesu podle §90 (2) Jednacího řádu Poslanecké sněmovny PČR. Základním problémem je totiž nutnost provázanosti jednotlivých zákonů, které vznikly na základě schválených koncepcí. A právě provázanost jednotlivých zákonů je tím kruciálním problémem, protože odhalí skutečné cíle předkládaných novel a jejich finanční náročnost. Poukazovat na skutečnost, že jak koncepce, tak některé zákony byly již projednány v příslušném výboru je liché, zejména z důvodu nové politické reprezentace a jejich programových priorit.

• Společná obranná politika se nesmí smrsknout na euroarmádu

Skončený summit Evropské unie v Bruselu, který měl řešit společnou obrannou politiku, ukázal na konkrétní rozdíly v přístupu jednotlivých zemí. Tlak na zavedení armády EU není tím pravým ořechovým pro Brity, ale ani pro Francouze. Velká Británie tradičně podporuje národní armádu a transatlantickou spolupráci, Francie lpí na národních zájmech a Německo nehodlá pouze financovat vojenské zásahy evropských jednotek. Osobně jsem přesvědčen, že je nutno nalézt kompromisní, ale funkční řešení, které by sice zvýšilo vojenskou kooperaci evropských zemí, ale zároveň by zachovalo identitu národní armády.

Podobná témata
  • K Velitelskému shromáždění Armády České republiky

• Krátké zamyšlení k 25. výročí sametové revoluce

• Ke Dni válečných veteránů