Církev by se neměla míchat do politiky

09.08.2012 Mohu rozumět úsilí církevních hodnostářů, kterým se podařilo po dvaceti letech vyjednat s vládní koalicí majetkové vyrovnání. Ano, nejedná se o restituci v pravém smyslu slova, ale spíše o dar. Majetek se tedy podle návrhu zákona nevrací, ale daruje. Což je výhodné, alespoň podle vyjádření současné vlády,jak pro stát, tak pro církve a náboženské společnosti. Sociální demokracie dlouhodobě kritizuje předložený návrh, a to zejména z důvodu jeho netransparentnosti a nespravedlnosti. Tuto nespravedlnost mimo jiné cítí drtivá většina občanů České republiky. Tedy země, ve které po sametové revoluci vystoupil tehdejší kardinál František Tomášek a sdělil národu, že on i celá katolická církev stojí pevně na jeho straně. Tím se přihlásil k odkazu kardinála Antonína Cyrila Stojana, génia prostoty a jednoty.

Ano, začala předvolební kampaň do krajských a senátních voleb a ČSSD využila odporu veřejnosti ke své propagaci. Prostě téma církevních restitucí hýbe celou společností a je bláhové si myslet, že o tom katolická církev neví. Problémem ovšem není kritický pohled na předvolební bilbordy ČSSD, ale útok církví vůči jedné z politických stran zastoupených v demokraticky voleném parlamentu. Tady opravdu nejde o náboženské svobody či upírání práva na majetkové vyrovnání. Tady jde o navržený a předem dohodnutý zákon, kterým se daruje majetek církvím a náboženským společnostem ve výši téměř 135 miliard korun.

A to v době, kdy současná vládní koalice šetří na sociálně slabých a nezaměstnaných, kdy zvyšuje životní náklady rodinám s dětmi a kdy snižuje valorizaci seniorům. Vměšování církve do politiky ohrožuje demokratické principy naší země. Pokud poradce kardinála Duky myslel své vyhrožování vůči ČSSD vážně, pak být farníky, vyzval bych současné představitele církví k rezignaci. Ovlivňování svobodné soutěže demokratických politických stran jakoukoliv ideologií je v demokraticky zavedených zemích nepřípustné. Vždyť sama katolická církev přiznala, že aby dohoda o majetkovém narovnání vůbec prošla, slíbila věnovat 20% svého majetku ostatním, chudším církvím na jejich činnost. Takže o co jde? No přece o majetek a finance. A pokud sociální demokraté mají své konkrétní výhrady i návrhy na řešení majetkového vyrovnání i odluky církve od státu, pak jakékoliv politické útoky církevních hodnostářů jsou nejen netaktické, ale především zavánějí argumentací známou z dob totality.

Je tragédií tohoto národa i celé katolické církve, že směšují náboženskou svobodu s politikou, že zaměňují víru v Boha s finančním vyrovnáním a majetkem. Jakoby katolická církev zapomněla na odkaz bývalých kardinálů, na které je celý národ oprávněně hrdý. Připomenu slova jednoho z nich, kardinála Stojana, který v době finančních sporů a hájených brokátů rozdával. Je smutné, že jeho slova, že zůstane ne to, co jsme našetřili, ale co jsme rozdali, zůstávají zapomenuta. Ke škodě církve i budoucnosti celého národa.

Profil autora
male-antonin_seda.jpg
Ing. Antonín Seďa
Blogy autora Antonín Seďa
  • 45. výročí prvního vzletu letounu L 410 (přečteno 21×)

Málokdo z občanů České republiky ví, že Zlínský kraj a zejména Moravské Slovácko, se kromě folklorních tradic, bohaté kultury, krásné přírody, nejlepší slivovice a tradiční výroby vína, může pyšnit dlouholetou výrobou letadel. Již v roce 1936 vznikl v Kunovicích pobočný závod továrny AVIA Letňany, dříve známý jako LET Kunovice, dnes Aircraft Industries.

• Bezpečnost České republiky a Evropy je nedělitelná (přečteno 21×)

Přesto, že nikdo současný vývoj na Ukrajině nejen nepředvídal, ale také neuvítal, je na něm něco pozitivního ve vztahu k České republice. Žádné oslavy či konference pořádané k 15.výročí vstupu naší země do NATO a k 10.výročí vstupu ČR do Evropské unie nemají tu moc začít politickou a odbornou diskusi nad obrannou a bezpečnostní politikou naší země.

• Současný stav armády nevyřeší navýšení rozpočtu ministerstva obrany (přečteno 42×)

V souvislosti s krizí na Ukrajině a okupací Krymu ruskou armádou se najednou vyrojily návrhy na navýšení rozpočtu kapitoly 307 – ministerstva obrany.

• Střet zájmu je od samého počátku, ale lidem to zřejmě nevadí (přečteno 48×)

Přestřelka mezi předsedou vlády a jeho prvním místopředsedou kolem střetu zájmu se dala očekávat a určitě nebude poslední roztržkou.

• Proč je nutné navýšení přepravních kapacit členských států NATO (přečteno 26×)

V diskusi nad mým článkem s názvem Přepravní kapacity jsou Achillovou patou české armády a nejen jí jsem se setkal s názorem, proč vůbec budovat nějaké přepravní kapacity, protože naše armáda vlastně může sedět doma a nemusí se žádných vojenských misí účastnit.

Názory a komentáře autora Antonín Seďa
  • Branné zákony měly být od samého počátku projednávány společně

Zvolená metoda per partes k projednávání branných zákonů je od samého počátku chybná. A to dokonce původně hodlalo ministerstvo obrany některé z těchto zákonů projednat ve zkráceném procesu podle §90 (2) Jednacího řádu Poslanecké sněmovny PČR. Základním problémem je totiž nutnost provázanosti jednotlivých zákonů, které vznikly na základě schválených koncepcí. A právě provázanost jednotlivých zákonů je tím kruciálním problémem, protože odhalí skutečné cíle předkládaných novel a jejich finanční náročnost. Poukazovat na skutečnost, že jak koncepce, tak některé zákony byly již projednány v příslušném výboru je liché, zejména z důvodu nové politické reprezentace a jejich programových priorit.

• Společná obranná politika se nesmí smrsknout na euroarmádu

Skončený summit Evropské unie v Bruselu, který měl řešit společnou obrannou politiku, ukázal na konkrétní rozdíly v přístupu jednotlivých zemí. Tlak na zavedení armády EU není tím pravým ořechovým pro Brity, ale ani pro Francouze. Velká Británie tradičně podporuje národní armádu a transatlantickou spolupráci, Francie lpí na národních zájmech a Německo nehodlá pouze financovat vojenské zásahy evropských jednotek. Osobně jsem přesvědčen, že je nutno nalézt kompromisní, ale funkční řešení, které by sice zvýšilo vojenskou kooperaci evropských zemí, ale zároveň by zachovalo identitu národní armády.

• Problémy koaličního vládnutí

Každá politická strana má svůj politický program, který je založen na ideálech, myšlenkách a vizích o budoucí společnosti. Tento základní politický program doznává v průběhu času změn, které reflektují aktuální problémy země. Politická strana má své členy, kteří ji reprezentují navenek a má kandidáty, kteří ve volbách usilují o důvěru voličů, aby mohli program realizovat v praxi. A pak je věcí občanů, koho si a do jaké funkce zvolí jako svého zástupce. Protože politika je věcí veřejnou a volič rozhoduje o tom, komu dá svoji důvěru.

• Současná zodpovědnost politiků

Výsledky předčasných voleb ukázaly na roztříštěnost naší politické scény způsobenou zejména značnou nedůvěrou občanů vůči polistopadovým politickým stranám. Ani sedm let usilovné práce v opozici nestačilo sociálním demokratům k výraznému vítězství. Naopak nová marketingově založená hnutí a politické strany s výrazně populistickým program uspěly. A to bez ohledu na jakoukoliv zkušenost veřejnosti s jejich reálnou politikou či jejich představiteli a skutečnými zájmy.

• ÚSTR - bič pravice a nástroj antikomunismu

Možná si všichni pamatují, že v průběhu legislativního procesu zákona č.181/2007 Sb,. kterým se vytvářel Ústav pro studium totalitních režimů, sociální demokracie upozorňovala na možnost zneužití tohoto ústavu v politickém boji. V té době vládla zemi pravice, která měla většinu v Senátu a proto také je ÚSTR plně pod jeho kontrolou. Pravice při jeho vzniku neprotestovala, že vedení úřadu obsadila svými lidmi, zejména antikomunisty a že potlačila historický a výzkumný potenciál tohoto úřadu.

Podobná témata
  • 45. výročí prvního vzletu letounu L 410

• Bezpečnost České republiky a Evropy je nedělitelná

• Současný stav armády nevyřeší navýšení rozpočtu ministerstva obrany