Audit Evropského účetního dvora je důkazem o selhání Nečasovy a Topolánkovy vlády v čerpání evropských fondů

25.05.2012 Informace, které přinesly deníky Insider a Aktuálně.cz, které referují o kritice Evropského účetního dvora na adresu českých auditů čerpání evropských fondů, považuji za nesmírně závažné. Vypadá to, že Evropský účetní dvůr v podstatě obvinil českou vládu z falšování. Pokud tedy pravice obviňovala ČSSD před volbami 2010 z toho, že vede zemi „řeckou cestou“, je toto jasný důkaz, že je to naopak tato vláda, kdo používá „řecké metody“, tedy falšování účetnictví.

Jejich závažnost je umocněna faktem, že se tak děje v době, kdy se nashromáždily dlouho neřešené problémy v čerpání evropských fondů, mající své kořeny již v éře minulé pravicové vlády, na které ovšem ČSSD dlouhodobě upozorňovala. Pokud by staronová pravicová vládní elita nebyla k této kritice politicky předpojatá, pokud by jí opravdu šlo o věc samotnou, tj. o efektivní čerpání evropských fondů ve prospěch občanů České republiky, nestáli bychom dnes před hrozbou neproplacení několika miliard korun a tím i před rizikem skokového nárůstu schodku státního rozpočtu.

I z tohoto je zřejmé a nezpochybnitelné, že za tento problém nemůže v žádném případě vláda vinit ČSSD. Nejsou to totiž aktuální problémy ROP Střední Čechy či Severozápad, ale právě jak systémové chyby v čerpání evropských fondů v řádu miliard korun v programech řízených ministerstvy v čele s politiky ODS a TOP09, tak i selhání systému auditu, za což nese odpovědnost vláda jako celek. Svalovat toto selhání nyní na hejtmany je alibistické a především nemá oporu v realitě, což dokazuje právě i zpráva Evropského účetního dvora.

Vyzývám proto vládu, aby přestala mást veřejnost a k odpovědnosti za systémové selhání při čerpání evropských fondů se postavila čelem. Dnes musí nést politickou odpovědnost, které se nemůže zříci, neboť ji z ní usvědčují i takové zprávy nezávislých evropských orgánů, jakou je poslední audit Evropského účetního dvora v Lucemburku.

Profil autora
male-petr_hulinsky.jpg
JUDr. Petr Hulinský Ph.D.
Blogy autora Petr Hulinský
Názory a komentáře autora Petr Hulinský
  • Fotbal je třeba vrátit sportu

Jako mluvčího stínové vlády ČSSD pro sport a především jako sportovce tělem i duší mě vůbec netěší, když se o našem nejpopulárnějším sportu píše jinak, než v souvislosti s vynikajícími výkony naší reprezentace nebo našich klubů.

• Vyzývám Radu hlavního města Prahy k pomoci sportovním organizacím při odstraňování povodňových škod

Praha zažívá další ničivé povodně a zdá se, že v současnosti už nazrává čas pro následnou a velmi důležitou etapu - pomoc při odstraňování povodňových škod.

• V návrhu zákona o zvláštním příspěvku zasloužilým reprezentantům zcela chybí zástupci paralympiků

Poslanci Věcí veřejných předložili návrh zákona o zvláštním příspěvku zasloužilým reprezentantům, kteří získali medailové ocenění na olympijských hrách. Jako mluvčí za oblast sportu bych se chtěl k tomuto návrhu vyjádřit a sdělit své stanovisko.

• ČSSD pro revizi systémů rozdělování peněz pro český sport

Zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), podle nějž vyplatilo ministerstvo vnitra v letech 2009 - 2011 část dotací na sport v rozporu s pravidly, nedokázalo zejména vyhodnotit účelnost dotací hlavně pro neziskové organizace, zaměřené na tělesnou výchovu a sport, ukazuje na nejasné rozdělování peněz pro český sport. Ministerstvo vnitra rozdávalo peníze na sport bez kontroly a zpětné vazby o efektivitě vynaložených veřejných finančních prostředků.

• Odbornice na dětská hřiště ministryní obrany? To je snad špatný vtip!

Uvítal jsem rezignaci Alexandra Vondry na post ministra obrany, ačkoliv jsem přesvědčen, že měla přijít v jiné době, než po neúspěšném kongresu ODS. Očekával jsem, že v době, kdy armáda prochází těžkým obdobím škrtů a úspor, kdy se řeší dědictví minulosti v podobě některých nepovedených nákupů a kdy stojíme před rozhodnutím jak dál s nadzvukovým letectvem, bude do čela tohoto resortu konečně jmenována respektovaná osobnost, odborník či odbornice na otázky bezpečnosti a obrany.

Podobná témata
  • ČSSD chce sport systémově rozvíjet a zvýšit jeho prestiž ve společnosti!

Sport a pohyb považuje sociální demokracie za velmi důležité. Nejen z pohledu zdravého životního stylu, ale také jako společenský fenomén, který může přispět k sociální integraci společnosti a k snížení kriminality.

• Fotbal je třeba vrátit sportu

• Sociální demokracie vítá koncepci ČOV a Sazky na podporu sportu

Dnes proběhla společná tisková konference ČOV a společnosti Sazka o způsobu financování mládežnického sportu. Závěr jednání Českého olympijského výboru se Sazkou plně koresponduje s koncepcí ČSSD řešící systémovou podporu sportu. Osobně vnímám Olympijský výbor jako silného partnera, s nímž mě spojuje stejný cíl: I já si přeji zajistit pro český sport vícezdrojové financování - tedy ze státního rozpočtu, krajských a obecních rozpočtů, ze sponzorských darů i ze zdrojů sportovců.

• Vládní návrh zákona o podpoře sportu významně omezí jeho rozvoj!

Na uplynulém zasedání Výkonného výboru Českého olympijského výboru kritizoval jeho člen a zároveň mluvčí ČSSD pro sport a mládež Petr Hulinský připravovaný vládní návrh zákona o podpoře sportu. „Nynější dosluhující vláda ve svém programovém prohlášení slíbila, že zváží přijetí zákona o sportu a zabezpečí čerpání zdrojů z fondu EU pro oblast sportu a tělovýchovy. Sama prohlásila, že klíčovou oblastí jejího zájmu je stanovení modelu financování sportu. Místo toho můžeme číst slohové cvičení bez ladu a skladu," prohlásil Petr Hulinský.

Archiv novinek

Přehled všech blogů