V zájmu vědy přeji úspěch

26.07.2013 Rada pro výzkum, vývoj a inovace přešla vcelku logicky pod vedení nového ministerského předsedy Jiřího Rusnoka. Je chvályhodné, že si nový premiér tuto navýsost důležitou pozici ponechal. Současná rozháraná ( chcete-li nestabilní) politická situace vědě nesvědčí, ale může být i pro tuto oblast novou výzvou. Ukazuje souvislosti, o kterých mluvím už dost dlouho, a kterých bychom si měli být vědomi nejen v oblasti vědy. Těmi je nutnost zakotvit pevněji správu vědy a formulovat vize, dlouhodobé záměry a inovace na základě vědeckého poznání nejen v průmyslu, ale také ve správě země.

Další politický vývoj, respektive  délka jeho etap,  se v podstatě nedá předvídat. Současně však na „národa roli dědičné“ pracuje řada vědců, jejichž výsledky rozhodují o tom, jaké inovativní impulzy naše hospodářství dostane, abychom nezůstali onou slavnou „ohýbarnou plechů“. To jsou dlouhodobé záležitosti, které  potřebují  jen  skromnou  politickou administraci  a vytváření stabilních podmínek.  Celá řada politických rozhodnutí, včetně oněch z oblasti energetiky, se v posledních týdnech odehrává na časové ose, která je příliš krátká, než aby s nimi dlouhodobě plánující a pracující vědci mohli držet krok. Věda a vzdělání jako takové mají dlouhou setrvačnost a dlouhý investiční cyklus. Důsledky jakéhokoliv  opatření ( těch pozitivních zvláště) se většinou objeví za násobně delší období, než je i řádné funkční období jedné vlády.  Výsledky vědy, nové poznání je základem  vzdělávání v různých oborech – opět jako všeobecný podnět s vlastní dynamikou a ekonomickými důsledky pro celou společnost.  Bez nových poznatků, které přináší především základní výzkum, nelze mluvit o posunu ke znalostní společnosti, ani nebude dostatek podnětů k inovacím, které jsou nutné pro hospodářský rozvoj. Tomu musí odpovídat systém financování a společenská dohoda o poměru mezi institucionálním a účelovým financováním jednotlivých subjektů v oblasti vědy. Správa vědy musí být nastavena tak, aby byla zajištěna návaznost  a stabilita bez ohledu na politické turbulence.

Pokud se minulý ministerský předseda v pozici šéfa zmíněné Rady nechoval v tomto smyslu vždy jako moudrý správce z pověření celého společenství, přejme tuto moudrost jeho nástupci.  Ale ještě jednou: Časová osa výzkumu a vývoje je mnohem delší, než plánování nás politiků – a této vlády obzvláště. Proto musíme vždy znovu překročit svůj stín a sbírat důležité podněty odborníků. Příkladem budiž  třeba práce na výzkumu obnovitelných energií i nových generací využití jádra, které se dnes z krátkodechých perspektiv dostávají do pozice zdánlivě „zbytečné“  ekonomické zátěže. Je nutné diskutovat a argumentovat z globálního pohledu – jak to dělají jinde? Co nás posune dopředu, směrem ke znalostní společnosti, výrobě s vyšší přidanou hodnotou, trvale udržitelnému rozvoji  a jak dobře spravovat zemi na základě uplatnění vědeckých metod a poznatků? Co dá impulz střední podnikatelské vrstvě? Jak se stane naše akademické vzdělávání na základě výzkumu a vývoje opravdu evropským či světovým? To jsou otázky, které musíme našim vědcům i výzkumným institucím klást a vytvořit jim podmínky pro to, aby je mohli co nejblíže pravdě zodpovědět.  To není v síle Rusnokovy přechodné vlády.  Přesto premiéru Rusnokovi v zájmu české vědy  v  pozici  předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace  přeji  v této oblasti úspěch.

(přečteno 363×)

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Je solidarita sprosté slovo? (přečteno 56×)

Koncepce "bližního"je něco, co odvozuji od své křesťanské výchovy. Jako sociální demokratka se hlásím k principu "solidarity" a považuji obě slova za velmi příbuzná.

• Lépe musíme platit učitele než generály (přečteno 115×)

Už T.G.Masaryk říkal, že je špatný stát, který platí lépe své generály než učitele. To je nutné spolu se závazky v koaliční smlouvě připomenout i ministru financí panu Babišovi.

• Prezident se nemá vzdávat (přečteno 76×)

Odklad jmenování vysokoškolských profesorů nepoškozuje jen je samotné, ale i jejich výzkumná pracoviště a vysoké školy. Ministerstvo školství by proto mělo bez odkladu návrhy na jmenování vysokoškolských profesorů předat panu prezidentovi, jestliže tak zatím neučinilo. Je pak věcí prezidenta, aby konal.

• ČSSD odmítá rušení malých pošt, síť poštovních služeb je nutné zachovat (přečteno 29×)

Jednou z hlavních programových priorit sociální demokracie, ke které jsme se zavázali voličům před sněmovními volbami, jsou dostupné a funkční veřejné služby. Z tohoto důvodu chceme zachovat dostupnou síť poštovních služeb, a to i v menších městech a obcích. Kromě zásilkových služeb mají pobočky České pošty další důležitou náplň, jako jsou kontaktní místa CzechPointu pro ověřování podpisů, vydávání nejrůznějších úředních potvrzení a rovněž výplata důchodů či dalších dávek sociální státní podpory.

• Složení vedení sněmovny je lekce demokracie (přečteno 119×)

Demokracii v ČR pořád neumíme a jak se zdá, někteří její principy ani nepochopili, i když se tváří jako její jediní zastánci. Pozice představitele strany přímé demokracie odmítající princip poměrného zastoupení je toho jasným dokladem. Prý je zrada programu z voleb, pokud vítězné strany dopustí, aby místopředsedu sněmovny měla TOP 09, která byla v minulé vládě. Není třeba milovat TOP 09, ale demokrat musí ctít výsledek voleb.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
Podobná témata