V zájmu vědy přeji úspěch

26.07.2013 Rada pro výzkum, vývoj a inovace přešla vcelku logicky pod vedení nového ministerského předsedy Jiřího Rusnoka. Je chvályhodné, že si nový premiér tuto navýsost důležitou pozici ponechal. Současná rozháraná ( chcete-li nestabilní) politická situace vědě nesvědčí, ale může být i pro tuto oblast novou výzvou. Ukazuje souvislosti, o kterých mluvím už dost dlouho, a kterých bychom si měli být vědomi nejen v oblasti vědy. Těmi je nutnost zakotvit pevněji správu vědy a formulovat vize, dlouhodobé záměry a inovace na základě vědeckého poznání nejen v průmyslu, ale také ve správě země.

Další politický vývoj, respektive  délka jeho etap,  se v podstatě nedá předvídat. Současně však na „národa roli dědičné“ pracuje řada vědců, jejichž výsledky rozhodují o tom, jaké inovativní impulzy naše hospodářství dostane, abychom nezůstali onou slavnou „ohýbarnou plechů“. To jsou dlouhodobé záležitosti, které  potřebují  jen  skromnou  politickou administraci  a vytváření stabilních podmínek.  Celá řada politických rozhodnutí, včetně oněch z oblasti energetiky, se v posledních týdnech odehrává na časové ose, která je příliš krátká, než aby s nimi dlouhodobě plánující a pracující vědci mohli držet krok. Věda a vzdělání jako takové mají dlouhou setrvačnost a dlouhý investiční cyklus. Důsledky jakéhokoliv  opatření ( těch pozitivních zvláště) se většinou objeví za násobně delší období, než je i řádné funkční období jedné vlády.  Výsledky vědy, nové poznání je základem  vzdělávání v různých oborech – opět jako všeobecný podnět s vlastní dynamikou a ekonomickými důsledky pro celou společnost.  Bez nových poznatků, které přináší především základní výzkum, nelze mluvit o posunu ke znalostní společnosti, ani nebude dostatek podnětů k inovacím, které jsou nutné pro hospodářský rozvoj. Tomu musí odpovídat systém financování a společenská dohoda o poměru mezi institucionálním a účelovým financováním jednotlivých subjektů v oblasti vědy. Správa vědy musí být nastavena tak, aby byla zajištěna návaznost  a stabilita bez ohledu na politické turbulence.

Pokud se minulý ministerský předseda v pozici šéfa zmíněné Rady nechoval v tomto smyslu vždy jako moudrý správce z pověření celého společenství, přejme tuto moudrost jeho nástupci.  Ale ještě jednou: Časová osa výzkumu a vývoje je mnohem delší, než plánování nás politiků – a této vlády obzvláště. Proto musíme vždy znovu překročit svůj stín a sbírat důležité podněty odborníků. Příkladem budiž  třeba práce na výzkumu obnovitelných energií i nových generací využití jádra, které se dnes z krátkodechých perspektiv dostávají do pozice zdánlivě „zbytečné“  ekonomické zátěže. Je nutné diskutovat a argumentovat z globálního pohledu – jak to dělají jinde? Co nás posune dopředu, směrem ke znalostní společnosti, výrobě s vyšší přidanou hodnotou, trvale udržitelnému rozvoji  a jak dobře spravovat zemi na základě uplatnění vědeckých metod a poznatků? Co dá impulz střední podnikatelské vrstvě? Jak se stane naše akademické vzdělávání na základě výzkumu a vývoje opravdu evropským či světovým? To jsou otázky, které musíme našim vědcům i výzkumným institucím klást a vytvořit jim podmínky pro to, aby je mohli co nejblíže pravdě zodpovědět.  To není v síle Rusnokovy přechodné vlády.  Přesto premiéru Rusnokovi v zájmu české vědy  v  pozici  předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace  přeji  v této oblasti úspěch.

(přečteno 363×)

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Dvojí tvář grantů (přečteno 24×)

Mluvíme-li o rozvoji vědy v ČR, musíme si zodpovědět v prvé řadě otázku, co od vědy očekáváme a jakou váhu jí přiznáváme. Důležité je diskutovat i o činech, které jsme z hlediska celé společnosti schopni pro naplnění našich očekávání udělat. Za zmínku stojí také grantová politika, při jejímž zhodnocení se ukazuje, že i když krátkodobá grantová podpora pomáhá, omezuje tvořivost vědců.

• Vyšší zdanění hazardu problém neřeší (přečteno 37×)

"Kdybychom dali na obchodníky se štěstím, máme možnost prožívat Vánoce po celý rok. Štědrou žílu soutěživým, ale i dobročinnou náruč potřebným skýtá herní průmysl," napsal na sklonku roku v Právu Lukáš Jelínek. Reagoval na návrh ministra financí zdanit hazardní hry, loterie a sázky. Lukáš Jelínek ovšem celou řadu aspektů jenom nakousl. Podle mého názoru hraje důležitou rolu především postoj veřejnosti k hazardu.

• U dětí máme dluh (přečteno 62×)

Návrh na „komerční klid“ uzavřením supermarketů o vánočních svátcích bylo jen zrnéčko v mozaice, kterou je třeba seskládat, aby v naší zemi byly děti šťastné. Vánoční čas je i pro dospělé spojen především s radostí dětí. A tak bychom měli všem dětem přát nejen hodně dárků pod stromeček, ale aby vždycky a všechny, i ty, jejichž maminky v marketech pracují, měly to nejcennější, co potřebují k tomu, aby nalezly své dobré místo ve světě - lásku a péči svých rodičů, jejich porozumění a přítomnost.

• Je nutné vytvořit ženám dobré podmínky pro sladění profesního a rodinného života (přečteno 27×)

Zapojení žen do práce není pouze otázkou sociálních systémů a dostatku jeslí či dalších možností péče o děti, ale je také otázkou konkurenceschopnosti země v budoucím výhledu. Je zájmem společnosti vytvořit vhodné podmínky pro sladění rodinného a profesního života. Debatu o řešení rodičovské dovolené je pak třeba vést na půdě tripartity.

• Za vyjádření v médiích je zodpovědný politik (přečteno 42×)

Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o porušení zákona a odpovědnosti za obsah vysílání je v případě nedávného projevu hlavy státu, který vysílal Český rozhlas živě, sice naprosto v souladu se zákonem (Rada jinou možnost podle zákona nemá), ale střílí takříkajíc mimo.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • Výroky prezidenta o vzdělávání postižených dětí nejsou z této planety

"Nejsem žádný fanatik inkluze, ale toto je skutečně za hranou. Ať ho Bůh nepotrestá!" napsala mi na internetu jedna přítelkyně v reakci na příspěvek, ve kterém jsem sdílela výrok prezidenta republiky o handicapovaných dětech, a na mou poznámku, že dnes je pro každého humanistu a pedagoga takový názor naprosto nepřijatelný. Dodávám, že představa, aby postižené děti zůstaly odděleny, není absolutně z této planety. Prezident Zeman nás nebezpečně vrací o šedesát let do minulosti.

• Schválení státního rozpočtu je úspěch Sobotkovy vlády

Schválení státního rozpočtu v současném formátu v první dekádě prosince je velký úspěch vlády Bohuslava Sobotky. Je to důležitý pozitivní signál o práci vlády jako celku a o jejím vedení nejen pro občany, kraje a obce, tak pro naše hodnocení ze strany zahraničních investorů i v rámci EU.

• Civilizovaná společnost své děti chrání

Zneužité šestileté dítě. Pachateli, který byl z činu usvědčen, soud nenařídil ani sexuologické vyšetření. Informace o případu, zveřejněná v deníku Právo 19. listopadu, otevřela debatu o vzniku institutu pacientského ombudsmana. Jsem přesvědčena, že jde o velmi dobrý návrh zlepšující ochranu dětí.

• A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

Vyjádření premiéra ČR Bohuslava Sobotky k zachování sítě poboček České pošty uklidnila nejen mě, ale i většinu občanů především v regionech. Česká pošta je velmi důležitou službou pro občany zejména v menších městech a obcích. Je velmi dobře, že se premiér Sobotka postavil proti privatizaci České pošty. Vidím zde velký potenciál, kde by stát mohl síť poboček ještě lépe využít než doposud.

• Daň z ubrané hodnoty

Minulý týden jsem měla tu čest spolu se svou slovenskou partnerkou Renátou Zmajkovičovou, která je 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky, uspořádat další konferenci o korupci. Akce se dále účastnila švédská velvyslankyně Annika Jagander a jako partnerská organizace podala pomocnou ruku Transparency International. Zastupoval ji Radim Bureš.

Podobná témata
  • Dvojí tvář grantů

• A. Gajdůšková: Gratuluji L. Kadlecové ke zvolení do čela KVV v Liberci

Srdečně blahopřeji Lence Kadlecové ke zvolení předsedkyní krajské organizace ČSSD v Libereckém kraji. Po delší době (Alena Gajdůšková do roku 2002, Hana Orgoníková do roku 2014) se opět dostává do čela krajské organizace žena. Cením si toho, protože právě krajské organizace jsou významnými a důležitými články fungování ČSSD