V zájmu vědy přeji úspěch

26.07.2013 Rada pro výzkum, vývoj a inovace přešla vcelku logicky pod vedení nového ministerského předsedy Jiřího Rusnoka. Je chvályhodné, že si nový premiér tuto navýsost důležitou pozici ponechal. Současná rozháraná ( chcete-li nestabilní) politická situace vědě nesvědčí, ale může být i pro tuto oblast novou výzvou. Ukazuje souvislosti, o kterých mluvím už dost dlouho, a kterých bychom si měli být vědomi nejen v oblasti vědy. Těmi je nutnost zakotvit pevněji správu vědy a formulovat vize, dlouhodobé záměry a inovace na základě vědeckého poznání nejen v průmyslu, ale také ve správě země.

Další politický vývoj, respektive  délka jeho etap,  se v podstatě nedá předvídat. Současně však na „národa roli dědičné“ pracuje řada vědců, jejichž výsledky rozhodují o tom, jaké inovativní impulzy naše hospodářství dostane, abychom nezůstali onou slavnou „ohýbarnou plechů“. To jsou dlouhodobé záležitosti, které  potřebují  jen  skromnou  politickou administraci  a vytváření stabilních podmínek.  Celá řada politických rozhodnutí, včetně oněch z oblasti energetiky, se v posledních týdnech odehrává na časové ose, která je příliš krátká, než aby s nimi dlouhodobě plánující a pracující vědci mohli držet krok. Věda a vzdělání jako takové mají dlouhou setrvačnost a dlouhý investiční cyklus. Důsledky jakéhokoliv  opatření ( těch pozitivních zvláště) se většinou objeví za násobně delší období, než je i řádné funkční období jedné vlády.  Výsledky vědy, nové poznání je základem  vzdělávání v různých oborech – opět jako všeobecný podnět s vlastní dynamikou a ekonomickými důsledky pro celou společnost.  Bez nových poznatků, které přináší především základní výzkum, nelze mluvit o posunu ke znalostní společnosti, ani nebude dostatek podnětů k inovacím, které jsou nutné pro hospodářský rozvoj. Tomu musí odpovídat systém financování a společenská dohoda o poměru mezi institucionálním a účelovým financováním jednotlivých subjektů v oblasti vědy. Správa vědy musí být nastavena tak, aby byla zajištěna návaznost  a stabilita bez ohledu na politické turbulence.

Pokud se minulý ministerský předseda v pozici šéfa zmíněné Rady nechoval v tomto smyslu vždy jako moudrý správce z pověření celého společenství, přejme tuto moudrost jeho nástupci.  Ale ještě jednou: Časová osa výzkumu a vývoje je mnohem delší, než plánování nás politiků – a této vlády obzvláště. Proto musíme vždy znovu překročit svůj stín a sbírat důležité podněty odborníků. Příkladem budiž  třeba práce na výzkumu obnovitelných energií i nových generací využití jádra, které se dnes z krátkodechých perspektiv dostávají do pozice zdánlivě „zbytečné“  ekonomické zátěže. Je nutné diskutovat a argumentovat z globálního pohledu – jak to dělají jinde? Co nás posune dopředu, směrem ke znalostní společnosti, výrobě s vyšší přidanou hodnotou, trvale udržitelnému rozvoji  a jak dobře spravovat zemi na základě uplatnění vědeckých metod a poznatků? Co dá impulz střední podnikatelské vrstvě? Jak se stane naše akademické vzdělávání na základě výzkumu a vývoje opravdu evropským či světovým? To jsou otázky, které musíme našim vědcům i výzkumným institucím klást a vytvořit jim podmínky pro to, aby je mohli co nejblíže pravdě zodpovědět.  To není v síle Rusnokovy přechodné vlády.  Přesto premiéru Rusnokovi v zájmu české vědy  v  pozici  předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace  přeji  v této oblasti úspěch.

(přečteno 363×)

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Válka je ... (přečteno 66×)

„Válka je vůl“ zaznělo mi v uších, když jsem zaslechla papežovu výzvu k míru.

• Daň z ubrané hodnoty (přečteno 41×)

Minulý týden jsem měla tu čest, spolu se svou slovenskou patnerkou Renátou Zmajkovičovou / 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky/, s diplomatickými zastoupeními skandinávských zemí, především se švédskou velvyslankyní, paní Annikou Jagander, s partnerskou pomocí Transparency International, reprezentované panem Radimem Burešem, uspořádat další konferenci o korupci.

• Važte slova, pánové… (přečteno 229×)

Dáte-li někomu velmi cenný dárek a on se na něj tváří jako na šmuk, určitě si pomyslíte, že je to ignorant a přestane vás jeho názor zajímat. Výroky o tom, že ČR dostala v Evropské komisi slabé portfolio, jestliže má na starosti spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné šance je znakem naprostého nepochopení fungování Evropské unie a její agendy ze strany autorů těchto výroků.

• Je solidarita sprosté slovo? (přečteno 126×)

Koncepce "bližního"je něco, co odvozuji od své křesťanské výchovy. Jako sociální demokratka se hlásím k principu "solidarity" a považuji obě slova za velmi příbuzná.

• Lépe musíme platit učitele než generály (přečteno 121×)

Už T.G.Masaryk říkal, že je špatný stát, který platí lépe své generály než učitele. To je nutné spolu se závazky v koaliční smlouvě připomenout i ministru financí panu Babišovi.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • Daň z ubrané hodnoty

Minulý týden jsem měla tu čest spolu se svou slovenskou partnerkou Renátou Zmajkovičovou, která je 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky, uspořádat další konferenci o korupci. Akce se dále účastnila švédská velvyslankyně Annika Jagander a jako partnerská organizace podala pomocnou ruku Transparency International. Zastupoval ji Radim Bureš.

• Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové k nominaci V. Jourové na eurokomisařku

Blahopřeji Věře Jourové k nominaci eurokomisařky a současně blahopřeji premiérovi B. Sobotkovi k prosazení zvýšení minimální mzdy a navýšení peněz do sociálních služeb.

• Minimální mzda v Německu a trh

Přijetí koncepce minimální mzdy v Německu se všeobecně hodnotí jako úspěch sociálně-demokratického partnera tamní koalice.

• Lesní školky jsou dobrý způsob předškolní výchovy

Lesní školky jsou velmi dobrý a užitečný způsob předškolní výchovy. Jsem již v kontaktu s jejich pedagogy. Jsem již připravena v Senátu návrh zákona změnit tak, aby lesní školky měly dobré podmínky pro práci s dětmi.

• Senát je stabilizující prvek ústavního systému

Nesvědčí autoritě parlamentu jako celku, když je napadáno demokratické rozhodnutí, nota bene v tajné volbě, jedné komory členem komory druhé, jak to udělal poslanec Polčák (TOP 09) v případě volby ústavních soudců.

Podobná témata

• Válka je ...

„Válka je vůl“ zaznělo mi v uších, když jsem zaslechla papežovu výzvu k míru.

• Važte slova, pánové…

• A. Gajdůšková: Jsem ráda, že Věra Jourová bude dohlížet na ochranu spotřebitele

Portfolio spravedlnosti, spotřebitelské politiky a rovnosti pohlaví, které v Evropské komisi získala Věra Jourová, mne potěšilo. Zejména oblast ochrany spotřebitele hraje klíčovou roli v souvislosti s fungováním jednotného trhu.

Archiv novinek

Přehled všech blogů