V zájmu vědy přeji úspěch

26.07.2013 Rada pro výzkum, vývoj a inovace přešla vcelku logicky pod vedení nového ministerského předsedy Jiřího Rusnoka. Je chvályhodné, že si nový premiér tuto navýsost důležitou pozici ponechal. Současná rozháraná ( chcete-li nestabilní) politická situace vědě nesvědčí, ale může být i pro tuto oblast novou výzvou. Ukazuje souvislosti, o kterých mluvím už dost dlouho, a kterých bychom si měli být vědomi nejen v oblasti vědy. Těmi je nutnost zakotvit pevněji správu vědy a formulovat vize, dlouhodobé záměry a inovace na základě vědeckého poznání nejen v průmyslu, ale také ve správě země.

Další politický vývoj, respektive  délka jeho etap,  se v podstatě nedá předvídat. Současně však na „národa roli dědičné“ pracuje řada vědců, jejichž výsledky rozhodují o tom, jaké inovativní impulzy naše hospodářství dostane, abychom nezůstali onou slavnou „ohýbarnou plechů“. To jsou dlouhodobé záležitosti, které  potřebují  jen  skromnou  politickou administraci  a vytváření stabilních podmínek.  Celá řada politických rozhodnutí, včetně oněch z oblasti energetiky, se v posledních týdnech odehrává na časové ose, která je příliš krátká, než aby s nimi dlouhodobě plánující a pracující vědci mohli držet krok. Věda a vzdělání jako takové mají dlouhou setrvačnost a dlouhý investiční cyklus. Důsledky jakéhokoliv  opatření ( těch pozitivních zvláště) se většinou objeví za násobně delší období, než je i řádné funkční období jedné vlády.  Výsledky vědy, nové poznání je základem  vzdělávání v různých oborech – opět jako všeobecný podnět s vlastní dynamikou a ekonomickými důsledky pro celou společnost.  Bez nových poznatků, které přináší především základní výzkum, nelze mluvit o posunu ke znalostní společnosti, ani nebude dostatek podnětů k inovacím, které jsou nutné pro hospodářský rozvoj. Tomu musí odpovídat systém financování a společenská dohoda o poměru mezi institucionálním a účelovým financováním jednotlivých subjektů v oblasti vědy. Správa vědy musí být nastavena tak, aby byla zajištěna návaznost  a stabilita bez ohledu na politické turbulence.

Pokud se minulý ministerský předseda v pozici šéfa zmíněné Rady nechoval v tomto smyslu vždy jako moudrý správce z pověření celého společenství, přejme tuto moudrost jeho nástupci.  Ale ještě jednou: Časová osa výzkumu a vývoje je mnohem delší, než plánování nás politiků – a této vlády obzvláště. Proto musíme vždy znovu překročit svůj stín a sbírat důležité podněty odborníků. Příkladem budiž  třeba práce na výzkumu obnovitelných energií i nových generací využití jádra, které se dnes z krátkodechých perspektiv dostávají do pozice zdánlivě „zbytečné“  ekonomické zátěže. Je nutné diskutovat a argumentovat z globálního pohledu – jak to dělají jinde? Co nás posune dopředu, směrem ke znalostní společnosti, výrobě s vyšší přidanou hodnotou, trvale udržitelnému rozvoji  a jak dobře spravovat zemi na základě uplatnění vědeckých metod a poznatků? Co dá impulz střední podnikatelské vrstvě? Jak se stane naše akademické vzdělávání na základě výzkumu a vývoje opravdu evropským či světovým? To jsou otázky, které musíme našim vědcům i výzkumným institucím klást a vytvořit jim podmínky pro to, aby je mohli co nejblíže pravdě zodpovědět.  To není v síle Rusnokovy přechodné vlády.  Přesto premiéru Rusnokovi v zájmu české vědy  v  pozici  předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace  přeji  v této oblasti úspěch.

(přečteno 363×)

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
  • Místopředsedkyně ČSSD, 1. místopředsedkyně Senátu
  • Mluvčí stínové vlády pro vědu a výzkum
  • kompletní profil autora
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • K podpisu Rekonstrukce státu přistupuji odpovědně (přečteno 72×)

V posledních dnech čelím útokům ze strany organizace Rekonstrukce státu, že jsem nepodepsala jejich protikorupční výzvu. Ano, nepodepsala. Znamená to ale, že podporuji korupci? To snad ne! Naopak, boj s korupcí tvoří význačnou součást mé pracovní agendy.

• Senioři si zašlouží respekt a úctu (přečteno 31×)

Senioři si zaslouží náš respekt a úctu. A tvrdím to nejen proto, že se pomalu mezi seniory sama počítám, ale také proto, že jsem vždy oceňovala lidi, kteří, pokud jim to zdraví dovolí, přes svůj pokročilejší věk dokáží být aktivními, nesedí s rukama v klíně, neustále něco vymýšlejí, organizují v obcích i spolcích a sami podnikají.

• Je dobré vědět... (přečteno 10×)

Schválení nižší DPH na léky, knihy a nezbytnou dětskou výživu a schválení návrhu státního rozpočtu v Poslanecké sněmovně je velmi dobrá zpráva pro všechny, zvláště pak pro rodiny s dětmi a seniory.

• Válka je ... (přečteno 89×)

„Válka je vůl“ zaznělo mi v uších, když jsem zaslechla papežovu výzvu k míru.

• Daň z ubrané hodnoty (přečteno 47×)

Minulý týden jsem měla tu čest, spolu se svou slovenskou patnerkou Renátou Zmajkovičovou / 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky/, s diplomatickými zastoupeními skandinávských zemí, především se švédskou velvyslankyní, paní Annikou Jagander, s partnerskou pomocí Transparency International, reprezentované panem Radimem Burešem, uspořádat další konferenci o korupci.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

Vyjádření premiéra ČR Bohuslava Sobotky k zachování sítě poboček České pošty uklidnila nejen mě, ale i většinu občanů především v regionech. Česká pošta je velmi důležitou službou pro občany zejména v menších městech a obcích. Je velmi dobře, že se premiér Sobotka postavil proti privatizaci České pošty. Vidím zde velký potenciál, kde by stát mohl síť poboček ještě lépe využít než doposud.

• Daň z ubrané hodnoty

Minulý týden jsem měla tu čest spolu se svou slovenskou partnerkou Renátou Zmajkovičovou, která je 1. místopředsedkyní Národní rady Slovenské republiky, uspořádat další konferenci o korupci. Akce se dále účastnila švédská velvyslankyně Annika Jagander a jako partnerská organizace podala pomocnou ruku Transparency International. Zastupoval ji Radim Bureš.

• Vyjádření 1. místopředsedkyně Senátu PČR A. Gajdůškové k nominaci V. Jourové na eurokomisařku

Blahopřeji Věře Jourové k nominaci eurokomisařky a současně blahopřeji premiérovi B. Sobotkovi k prosazení zvýšení minimální mzdy a navýšení peněz do sociálních služeb.

• Minimální mzda v Německu a trh

Přijetí koncepce minimální mzdy v Německu se všeobecně hodnotí jako úspěch sociálně-demokratického partnera tamní koalice.

• Lesní školky jsou dobrý způsob předškolní výchovy

Lesní školky jsou velmi dobrý a užitečný způsob předškolní výchovy. Jsem již v kontaktu s jejich pedagogy. Jsem již připravena v Senátu návrh zákona změnit tak, aby lesní školky měly dobré podmínky pro práci s dětmi.

Podobná témata
  • K podpisu Rekonstrukce státu přistupuji odpovědně

• A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

• Senioři si zašlouží respekt a úctu