V zájmu vědy přeji úspěch

26.07.2013 Rada pro výzkum, vývoj a inovace přešla vcelku logicky pod vedení nového ministerského předsedy Jiřího Rusnoka. Je chvályhodné, že si nový premiér tuto navýsost důležitou pozici ponechal. Současná rozháraná ( chcete-li nestabilní) politická situace vědě nesvědčí, ale může být i pro tuto oblast novou výzvou. Ukazuje souvislosti, o kterých mluvím už dost dlouho, a kterých bychom si měli být vědomi nejen v oblasti vědy. Těmi je nutnost zakotvit pevněji správu vědy a formulovat vize, dlouhodobé záměry a inovace na základě vědeckého poznání nejen v průmyslu, ale také ve správě země.

Další politický vývoj, respektive  délka jeho etap,  se v podstatě nedá předvídat. Současně však na „národa roli dědičné“ pracuje řada vědců, jejichž výsledky rozhodují o tom, jaké inovativní impulzy naše hospodářství dostane, abychom nezůstali onou slavnou „ohýbarnou plechů“. To jsou dlouhodobé záležitosti, které  potřebují  jen  skromnou  politickou administraci  a vytváření stabilních podmínek.  Celá řada politických rozhodnutí, včetně oněch z oblasti energetiky, se v posledních týdnech odehrává na časové ose, která je příliš krátká, než aby s nimi dlouhodobě plánující a pracující vědci mohli držet krok. Věda a vzdělání jako takové mají dlouhou setrvačnost a dlouhý investiční cyklus. Důsledky jakéhokoliv  opatření ( těch pozitivních zvláště) se většinou objeví za násobně delší období, než je i řádné funkční období jedné vlády.  Výsledky vědy, nové poznání je základem  vzdělávání v různých oborech – opět jako všeobecný podnět s vlastní dynamikou a ekonomickými důsledky pro celou společnost.  Bez nových poznatků, které přináší především základní výzkum, nelze mluvit o posunu ke znalostní společnosti, ani nebude dostatek podnětů k inovacím, které jsou nutné pro hospodářský rozvoj. Tomu musí odpovídat systém financování a společenská dohoda o poměru mezi institucionálním a účelovým financováním jednotlivých subjektů v oblasti vědy. Správa vědy musí být nastavena tak, aby byla zajištěna návaznost  a stabilita bez ohledu na politické turbulence.

Pokud se minulý ministerský předseda v pozici šéfa zmíněné Rady nechoval v tomto smyslu vždy jako moudrý správce z pověření celého společenství, přejme tuto moudrost jeho nástupci.  Ale ještě jednou: Časová osa výzkumu a vývoje je mnohem delší, než plánování nás politiků – a této vlády obzvláště. Proto musíme vždy znovu překročit svůj stín a sbírat důležité podněty odborníků. Příkladem budiž  třeba práce na výzkumu obnovitelných energií i nových generací využití jádra, které se dnes z krátkodechých perspektiv dostávají do pozice zdánlivě „zbytečné“  ekonomické zátěže. Je nutné diskutovat a argumentovat z globálního pohledu – jak to dělají jinde? Co nás posune dopředu, směrem ke znalostní společnosti, výrobě s vyšší přidanou hodnotou, trvale udržitelnému rozvoji  a jak dobře spravovat zemi na základě uplatnění vědeckých metod a poznatků? Co dá impulz střední podnikatelské vrstvě? Jak se stane naše akademické vzdělávání na základě výzkumu a vývoje opravdu evropským či světovým? To jsou otázky, které musíme našim vědcům i výzkumným institucím klást a vytvořit jim podmínky pro to, aby je mohli co nejblíže pravdě zodpovědět.  To není v síle Rusnokovy přechodné vlády.  Přesto premiéru Rusnokovi v zájmu české vědy  v  pozici  předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace  přeji  v této oblasti úspěch.

(přečteno 363×)

Profil autora
212x131-gajduskova.jpg
PaedDr. Alena Gajdůšková
Blogy autora Alena Gajdůšková
  • Lepší stínová vláda než střídání ministrů (přečteno 40×)

Stínová vláda ANO? To je pozitivní posun koaličního partnera směrem k odbornosti, který vítáme. Věřím tomu, že odborné debaty napříč stranami o konkrétních problémech přispějí k hledání těch nejlepších dlouhodobých řešení podporující hospodářský růst a přinášející lidem vysokou kvalitu života. To je dlouhodobým cílem sociální demokracie.

• Senátor připomněl – mír není samozřejmost (přečteno 37×)

Neobětovat ukrajinské zájmy Rusku a současně zabránit další válce se může podařit jen za společného úsilí všech členských států EU a za diplomatické spolupráce celého mezinárodního společenství. Potřebná je i podpora a odpovědnost ze strany veřejnosti. Výrok senátora Kubery, že světová válka je nevyhnutelná, je v této souvislosti zcela nepřijatelný.

• Graffiti, svoboda a zdraví (přečteno 46×)

Co má společného systém zdravotní péče se svobodou člověka? Víc než si myslíte. Pokud je člověk zdravý, může považovat za vrchol svobody třeba i to, že může beztrestně čmárat na fasády domů (či jinam) bez souhlasu jejich majitele. Postoj společnosti ke graffiti je prý „lakmusový papírek svobody“, zaslechla jsem dnes ráno v televizi.

• Umučení varují (přečteno 26×)

Umučení z Osvětimi a dalších koncentračních táborů pořád varují. Na hrůzy holocaustu nesmíme nechat zapomenout.

• Dvojí tvář grantů (přečteno 42×)

Mluvíme-li o rozvoji vědy v ČR, musíme si zodpovědět v prvé řadě otázku, co od vědy očekáváme a jakou váhu jí přiznáváme. Důležité je diskutovat i o činech, které jsme z hlediska celé společnosti schopni pro naplnění našich očekávání udělat. Za zmínku stojí také grantová politika, při jejímž zhodnocení se ukazuje, že i když krátkodobá grantová podpora pomáhá, omezuje tvořivost vědců.

Názory a komentáře autora Alena Gajdůšková
  • ČSSD je v řešení bolestivého tématu exekucí vůdčí silou

Oceňuji snahu našich politiků, kteří iniciovali vznik komise pro exekuce. Pro řešení palčivého problému je totiž třeba hledat širokou shodu na právní úpravě, kterou by se provedly změny v oblasti tzv. mobiliární exekuce. Sociální demokracie dokládá, že při řešení bolestivého tématu nadále funguje v české politice jako vůdčí síla.

• Výroky prezidenta o vzdělávání postižených dětí nejsou z této planety

"Nejsem žádný fanatik inkluze, ale toto je skutečně za hranou. Ať ho Bůh nepotrestá!" napsala mi na internetu jedna přítelkyně v reakci na příspěvek, ve kterém jsem sdílela výrok prezidenta republiky o handicapovaných dětech, a na mou poznámku, že dnes je pro každého humanistu a pedagoga takový názor naprosto nepřijatelný. Dodávám, že představa, aby postižené děti zůstaly odděleny, není absolutně z této planety. Prezident Zeman nás nebezpečně vrací o šedesát let do minulosti.

• Schválení státního rozpočtu je úspěch Sobotkovy vlády

Schválení státního rozpočtu v současném formátu v první dekádě prosince je velký úspěch vlády Bohuslava Sobotky. Je to důležitý pozitivní signál o práci vlády jako celku a o jejím vedení nejen pro občany, kraje a obce, tak pro naše hodnocení ze strany zahraničních investorů i v rámci EU.

• Civilizovaná společnost své děti chrání

Zneužité šestileté dítě. Pachateli, který byl z činu usvědčen, soud nenařídil ani sexuologické vyšetření. Informace o případu, zveřejněná v deníku Právo 19. listopadu, otevřela debatu o vzniku institutu pacientského ombudsmana. Jsem přesvědčena, že jde o velmi dobrý návrh zlepšující ochranu dětí.

• A. Gajdůšková k zachování sítě poboček České pošty

Vyjádření premiéra ČR Bohuslava Sobotky k zachování sítě poboček České pošty uklidnila nejen mě, ale i většinu občanů především v regionech. Česká pošta je velmi důležitou službou pro občany zejména v menších městech a obcích. Je velmi dobře, že se premiér Sobotka postavil proti privatizaci České pošty. Vidím zde velký potenciál, kde by stát mohl síť poboček ještě lépe využít než doposud.

Podobná témata
  • Lepší stínová vláda než střídání ministrů

• Senátor připomněl – mír není samozřejmost

• ČSSD je v řešení bolestivého tématu exekucí vůdčí silou