Studie jako důkaz špatné politiky pravice v oblasti školství

01.07.2012 Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu zveřejnil studii s názvem „Dopad vzdělanosti na dlouhodobý hospodářský růst a deficity důchodového systému“. Závěry této studie nejsou pro české školství nijak lichotivé. A stejně tak pro českou pravici, která české školství vede od roku 2006. Jak se ukazuje, její chybné kroky v této oblasti mají vliv na ekonomiku celé naší země. Asi nejlépe to lze demonstrovat na podpoře regionálního školství.

Studie dává za příklad Finsko, kde je regionálnímu školství věnována velká pozornost. Česká pravice však chce přesný opak. Nejen, že je u nás kvůli vládním škrtům regionální školství dlouhodobě podfinancováno – vláda například sebrala školám 80% finančních prostředků na pomůcky – ale bývalý ministr školství Dobeš dokonce přišel s návrhem na nový způsob financování regionálního školství, který by doslova zlikvidoval síť základních škol. Je otázkou, jak se k celé věci postaví současný ministr školství, který zatím reformu svého předchůdce zastavil, nicméně stále se jasně nevyjádřil, jak chce problémy regionálního školství řešit. Pravicová vláda hovoří o podpoře vzdělávání, ale zůstává pouze u slov. Týká se to také proklamované podpory za strany státu v oblasti učňovského školství, kde se pravicová vláda s podporou rovněž nepřetrhla.

Dalším příkladem pak může být zavedení zápisného, tedy převlečeného školného, které podle sociální demokracie může vytvořit sociální bariéru v přístupu ke vzdělávání, což je důvod, proč s takovým opatřením nemůžeme souhlasit. Zmínit lze také naprosto zpackanou státní maturitu, kdy kvůli špatně nastavenému systému hodnocení maturitu neabsolvovala pětina středoškoláků a některým z nich dokonce bylo z absurdních důvodů znemožněno pokračovat ve studiu na vysoké škole.

Jak jsem prezentoval na nedávné programové konferenci ČSSD – kvalita vzdělávání se odvíjí od kvalitního zázemí a kvalitního učitele. Škrty v oblasti školství –  výdaje na pomůcky a platy učitelů – jsou tedy z hlediska české ekonomiky tou nejhorší cestou, kterou mohla česká pravice zvolit.  Studie z dílny pravicového ekonoma je především obžalobou pravicových vlád a jejích ministrů školství.

(přečteno 161×)

Štítky

Školství

Profil autora
212x131-chladek.jpg
PhDr. Marcel Chládek, MBA
Blogy autora Marcel Chládek
  • Ústřední školská komise ČSSD důrazně odmítá snahy o rozbití sociální demokracie! (přečteno 2004×)

Předsednictvo Ústřední školské komise důrazně odmítá snahy o rozbití jednoty ČSSD ze strany některých členů předsednictva vedených Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Romanem Onderkou.

• Studenti jako lovná zvěř? (přečteno 917×)

Kreativita Nečasovy vlády ve snaze šetřit peníze pro veřejné rozpočty nabrala další obludný směr – tentokrát zacílila na studenty, kterým chce zrušit dotace na slevy jízdného u dopravců.

• Proč Fiala stále lže o 14 autonomních vzdělávacích systémech v ČR? (přečteno 1360×)

Ministr školství Petr Fiala se už několikrát nechal slyšet, že v ČR existuje tolik autonomních vzdělávacích systémů, kolik je krajů - tedy 14. Nevím, proč pan ministr takto mystifikuje veřejnost. Zřejmě vychází z teorie, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a rezignuje tak na koordinační roli svého ministerstva.

• Otazníky českého školství pro rok 2013 (přečteno 1093×)

Příchod nového roku je většinou oslavován jako příležitost k odstartování pozitivních změn, jako šance k lepším začátkům či k nápravě nepovedených záležitostí. Je to také jedinečná šance pokusit se udělat tlustou čáru za vším, co se v právě skončených dvanácti měsících nepovedlo.

• Dejte vědcům klid na práci (přečteno 856×)

Sociální demokracie vítá znovuzvolení profesora Jiřího Drahoše do čela Akademie věd. Věřím, že pan Drahoš, kterého si osobně velice vážím, naváže na své úspěšné působení v této instituci a bude dál za českou vědu se zanícením bojovat.

Názory a komentáře autora Marcel Chládek
  • Vyjádření Marcela Chládka k atakům na jeho osobu z tohoto týdne

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, jistě jste zaznamenali, že jsem se v posledních dnech stal terčem štvavé mediální kampaně s cílem mou osobu dehonestovat. Začalo to v úterý v Hospodářských novinách výmyslem o údajném pochybení v životopise, ve středu pokračovalo v Mladé frontě Dnes údajnou šikanou na ministerstvu školství a vyvrcholením byl páteční útok Lidových novin se snahou zpochybnit moji rigorózní práci z Univerzity Karlovy z roku 2006, kterou jsem mimochodem absolvoval v době, kdy jsem nezastával žádnou významnou politickou funkci.

• O změnách ve vysokém školství chci vést diskusi i s novými rektory

Rád bych poblahopřál všem rektorům, které dnes na Pražském hradě uvedl do funkce prezident republiky Miloš Zeman. Přeji jim hodně zdaru a úspěchů ve výkonu jejich funkce. V oblasti vysokého školství je nutné prosadit řadu pozitivních změn, včetně přijetí kvalitní novely vysokoškolského zákona. Věřím, že se mi povede se všemi rektory navázat úspěšnou spolupráci, abychom společně české vysoké školství zlepšili.

• Nová vláda musí prověřit pochybný projekt státních maturit

Aktuální zprávy o podvodném systému školení učitelů ke státní maturitě jsou dalším z řady skandálních odhalení, která od začátku projekt státní maturity provází. Sociální demokracie opakovaně státní maturity v minulosti kritizovala, vládu P. Nečase jsme upozorňovali na to, že jde o předražený, administrativně náročný a pro systém školství zcela neefektivní projekt.

• ČSSD je připravena provést pozitivní systémové změny v oblasti školství

Aktuální výsledky mezinárodních srovnávacích testů PISA, které hovoří o zastavení propadu českých školáků, jsou po dlouhé době pozitivní zprávou pro oblast vzdělávání. Je nutné brát tento mírný obrat jako otevřené dveře k rozsáhlejším a potřebným pozitivním změnám, které naše školství potřebuje.

• Ministr Štys musí přestat zdržovat jmenování nových profesorů!

Sociální demokracie považuje za nepřijatelné, aby ministerstvo školství svým liknavým přístupem jakkoli zdržovalo jmenování nových profesorů do funkce. Ministr školství v demisi Dalibor Štys neuvedl do této chvíle jediný relevantní důvod, proč ministerstvo seznam kandidátů na profesorskou funkci dosud nepostoupilo k vyřízení prezidentu republiky, kterému jmenování náleží do pravomocí.

Podobná témata

Archiv novinek

• Jan Keller

24.10.2014 V roce 2010 byla přijata strategie rozvoje Evropské unie na celou jednu dekádu. V... (přečteno 15×)