Problémy v zemědělství nevyřeší záplaty, ale nový šatník

21.11.2007 Odlišné podmínky pro podnikání, místo dlouhodobých cílů jen krátkodobá a navíc pochybná opatření a minimální snaha hledat další možnosti - taková je současná situace v agrárním sektoru. A Ministerstvo zemědělství, potažmo Topolánkova vláda, nevyvíjí jakoukoli snahu předcházet problémům tím, že vypracuje program, který bude skutečně fungovat. A bude fungovat léta. Ne jedno volební období. A tak se není co divit, že kvůli kritické situaci v produkci vepřového masa demonstrují zemědělci před budovou Ministerstva zemědělství.

Já osobně chápu požadavek Agrární komory, která chce tuto situaci řešit právě za pomoci vlády. Takový postup není nějak neobvyklý. Řada států Evropské unie podporuje producenty vepřového stát, např. formou nepřímých dotací a podpor. Je nabíledni, že čeští a moravští chovatelé mohou být konkurenceschopní jak na našem, tak i evropském trhu, jen v případě, že budou mít srovnatelné podmínky s producenty z jiných členských států EU. A to jim, bohužel, současná vládní koalice nedopřává.

Dovolím si jen připomenout, že Topolánkův tým slíbil ve vládním programovém prohlášení zemědělcům plnou výši tzv. přímých plateb. Ministr financí ale hlídal při sestavování návrhu státního rozpočtu na rok 2008 státní kasu tak, že na dofinancování vlastního závazku této vlády chybí v příštím roce 540 mil. Kč. Ministerstvo zemědělství navíc navrhlo plošné krácení národních podpůrných programů o dalších 400 mil. Kč. Na některé z nich tak v příštím roce nebudou žádné prostředky. Mám na mysli např. podporu pěstování energetických bylin, a to v době, kdy se o alternativních zdrojích energie diskutuje stále častěji. Vládní politici mají plná ústa podpory domácích potravin, ale bez razantního zásahu opozice by například zavedená značka kvality potravin KLASA příští rok nedostala ani jedinou korunu.

Aby toho nebylo málo, ministerstvo financí navrhlo zrušit podmínky stanovené v devizovém zákoně, které do roku 2011 fakticky zaručovaly našim zemědělcům přednost před cizinci při nákupu půdy. A o podpoře českých a moravských zemědělců při nákupu státní půdy formou daňových úlev nechce ministr zemědělství v situaci, kdy zbývá privatizovat asi 400 tis. Ha státní půdy, ani slyšet. Stejný postoj zaujímá vládní koalice, pokud jde o regulaci obchodních řetězců. Tak jak je to běžné v řadě členských států EU. V době, kdy podíl vepřového z dovozu zaujímá v českých obchodech 40 %, už není čas zaklínat se magickou formulkou „ trh přece vyřeší vše". Česká republika bude za necelé dva roky předsedat Evropské unii. Na místě je tedy zaměřit se na reformu společné zemědělské politiky EU a na to, kolik financí bude určeno pro agrární sektor v celé Unii. Považuji za tristní, že vláda nejen nemá žádnou dlouhodobou vizi, ale zatím odmítá i jakoukoli diskusi na toto téma ať už s opozicí nebo přímo se zemědělci a potravináři.

(přečteno 82×)

Štítky

Zemědělství   Zaměstnanost   Zahraniční politika

Profil autora
hasek-4.jpg
JUDr. Michal Hašek
Blogy autora Michal Hašek
  • Zámecká jízdárna v Lednici se dočká skutečného znovuoživení (přečteno 264×)

Slavnostním poklepem základního kamene bylo ve čtvrtek 14. června 2012 symbolicky potvrzeno zahájení stavebních prací projektu „Zámecká jízdárna v Lednici – multifunkční centrum“ podpořeného dotací z Integrovaného operačního programu (IOP).

• ODS v senátu opět zklamala (přečteno 392×)

ODS při dnešním hlasování v Senátu opět prokázala, že vnímá politiku čistě účelově, bez jakékoli odpovědnosti k občanům.

• Jednání o spolupráci v Pekingu (přečteno 319×)

Právě přejíždíme vlakem Peking – Šanghaj, průměrná rychlost 300 km/h, moderní vlak i prostředí, žádné drkocání, docela zážitek ve srovnání s domácí realitou.

• Obávám se o bezpečnost občanů. Ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 266×)

Dnešní média přinesla velmi vážné a znepokojující informace o uvažovaných restrikcích v bezpečnostních sborech, konkrétně o možném propouštění příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR a to v řádech tisíců.

• Obávám se o bezpečnost občanů, ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 100×)

Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a destruující základní funkce státu v území.

Názory a komentáře autora Michal Hašek
  • M.Hašek, Z.Škromach, J.Tejc: Chceme pro naše voliče úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání

Na dnešním jednání PG ČSSD jsme podpořili mandát předsedy Bohuslava Sobotky k zahájení povolebních konzultací a rozšíření vyjednávacího týmu o zástupce poslaneckého a senátorského klubu po zasedání ÚVV ČSSD 10. listopadu. Jsme připraveni udělat maximum pro úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání a také pro jednotnou podporu všech našich 50 poslanců.

• Vyjádření Michala Haška k současnému dění v ČSSD

Jsem přesvědčen, že letošní mimořádné primárky pro volby do Poslanecké sněmovny proběhly v ČSSD v pořádku podle stanov i schválených pravidel, že projdou soudním testem, včetně zamítnutí návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by byla zablokována jejich registrace. Žaloby, podané několika neúspěšnými členy ČSSD, považuji za mimořádně nešťastný krok z jejich strany, který má přenést sestavování kandidátních listin z jejich mateřské strany do soudní síně.

• Vyjádření Michala Haška k aktuální politické situaci

Pokud TOP 09 a ODS zablokují rozpuštění Sněmovny a nové volby, měla by ČSSD zvažovat alternativu podpory Rusnokově vládě. Samozřejmě nikoliv jako bianko šek, ale se znalostí jejího programového prohlášení, s požadavkem na vyřešení kauzy financování prezidentské kampaně ministra financí Jana Fischera ještě do hlasování o důvěře a s požadavkem dalšího jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny a co nejčasnějších voleb, aby co nejdříve převzala odpovědnost za zemi vláda s plným politickým mandátem vzešlým z nových voleb.

• ČSSD vyzývá parlamentní strany k tomu, aby umožnily konání nových voleb a nechaly o nové vládě rozhodnout občany!

Sociální demokracie trvá na tom, že nejlepším řešením v současné politické a ústavní krizi v ČR je konání nových voleb v co nejbližším termínu, občané musí dostat šanci vybrat si novou vládu.

• Komentář M.Haška k nominaci M.Němcové do funkce premiérky

"Miroslava Němcová má, bohužel, být pouze fíkovým listem, zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce. Další potenciální kandidáti na premiéra za ODS se zřejmě příliš obávají dalšího vývoje policejního vyšetřování. M.Němcová se tak má stát zimní královnou, která bude bojovat o každý další den u moci bez ohledu na zájmy České republiky a jejích občanů. ODS udělala přesně to, co jsme očekávali a kritizovali – žádná sebereflexe, žádná omluva, pouze výměna "pana čistého" za "pani čistou" a jede se dál, jako by se nic nedělo. Pro nás je to jasný signál, že musíme i nadále trvat na nových volbách, pouze ty přinesou reálnou změnu.

Podobná témata
Diskuze
  • hermes kelly caleche | 05. 03. 2014 | 03:23
    hermes g¨¹rtel cheap Problémy v zemědělství nevyřeší záplaty, ale nový šatník | Česká strana sociálně demokratická
  • cheap christian louboutin shoes replica | 06. 03. 2014 | 22:07
    louboutin crotch boots Problémy v zemědělství nevyřeší záplaty, ale nový šatník | Česká strana sociálně demokratická
  • christian louboutin quotes | 07. 03. 2014 | 11:16
    christian louboutin bianca jazz black Problémy v zemědělství nevyřeší záplaty, ale nový šatník | Česká strana sociálně demokratická
  • australia hermes handbags | 13. 03. 2014 | 07:45
    hermes bags auction 72116 Problémy v zemědělství nevyřeší záplaty, ale nový šatník | Česká strana sociálně demokratická
Napište svůj příspěvek do diskuze

Položky označené hvězdičkou (*) jsou povinné.

Archiv novinek

Přehled všech blogů