Představitelé neziskovek a krajů se sešli na MPSV s ministrem Drábkem

01.06.2012 Ve čtvrtek 24.5. na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) proběhla dvouhodinová schůzka poskytovatelů sociálních služeb, neziskových organizací a krajů. Předmětem, jak jinak, bylo nedostatečné financování ze strany státu.

Částka 6,2 mld, poskytnutá pro letošní rok v rámci dotačního řízení MPSV, je nedostatečná a někteří poskytovatelé museli svou činnost výrazně omezit nebo ukončit. Poskytovatelé poděkovali za dodatečně uvolněných 330 mil. Kč, nicméně upozornili, že částka rozhodně nepokrývá potřeby poskytovatelů a klientů a zpochybnili i klíč, podle něhož se o dofinancování rozhodovalo. Uvedli zajímavá čísla. I přes dodatečně uvolněné prostředky svou činnost ukončí 134 služeb. Zasáhne to 15 787 klientů. Tento krok bude mít dopad do zaměstnanosti, o práci totiž přijde 1190 zaměstnanců. Dále dojde k omezení 272 služeb s dopadem na 1851 klientů a 183 zaměstnanců. V prvním případě by pomohlo 70 mil. Kč, ve druhém 96. Uvědomíme-li si, že lidé dosud zaměstnaní se stanou klienty úřadů práce a začnou pobírat dávky v nezaměstnanosti, nebudou odvádět daně do státního rozpočtu, stálo by to asi, byť i z pouze ekonomického hlediska, za zamyšlení. A že ze sociálních služeb zmizely peníze, které musely organizace poskytující tyto služby vyplatit propouštěným zaměstnancům jako odstupné, je také fakt. Zarážející je, že k propouštění došlo kvůli nedostatku peněz a nyní, po dofinancování, jsou tito lidé nabíráni zpět. Nestálo by za to najít konečně koncepční postup, který by zaručoval poskytovatelům určitou elementární jistotu alespoň do nedaleké budoucnosti? Jinak se může stát, že až budeme mít jednou peníze a vůli dát je těm potřebným, nebudeme mít nikoho, kdo by služby, které se tvořily 20 let, poskytoval. Už teď jsou ohroženi klienti azylových domů, lidé v domovech seniorů, služby sociální rehabilitace a další.

Zdá se, že MPSV si začíná situaci uvědomovat a je snaha hledat řešení. A tak asi lze brát jako folklór některá tvrzení, že by peníze měly poskytnout kraje. Kraje jednak, a je to doloženo i dopisem z ministerstva financí, žádné peníze na sociální služby v rozpočtovém určení daní nedostaly, jednak reforma 20O2  jasně určila tuto povinnost státu. Přesto kraje přispívají na provoz služeb částkou     1 369 361 447 Kč. Kromě investic.

Jednání rozhodně nesplnilo očekávání poskytovatelů a krajů. Pan ministr několikrát zopakoval, že pro letošní rok už žádné další peníze ze státního rozpočtu neuvolní. A to i přesto, že dofinancováni byli pouze ti, kteří nečekali na oficiální sdělení o přiznané dotaci a rovnou žádali. Je však mnoho dalších a ohrožených. Snad i proto jsme se dohodli na další schůzce.

Ivana Stráská, náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje

(přečteno 222×)

Štítky

Hospodářství a ekonomika   Zaměstnanost

Profil autora
starska-male.jpg
Mgr. Ivana Stráská
Blogy autora Ivana Stráská
  • Aktivní politika zaměstnanosti je pro MPSV jednoduše prázdným pojmem (přečteno 813×)

Bez ohledu na to, jakou metodiku k výpočtu nezaměstnanosti dnes MPSV používá, je v České republice nezaměstnanost celospolečenským problémem, zvláště ta dlouhodobá. Aby byla míra zaměstnanosti co nejvyšší, používá každý civilizovaný stát nástroje aktivní politiky zaměstnanosti. Česká republika však bohužel nikoliv.

• Zoufalá Nečasova vláda už sahá i na přídavky na děti! (přečteno 249×)

Dovládnout za každou cenu. To už je dnes prostý cíl Nečasovy vlády. Kotrmelce a přemety, jichž jsme po více než dva roky nejen svědky, ale bohužel i aktéry, byť pasívními, dovršila nová koaliční smlouva. Vláda chce snižovat přídavky na děti. V době, kdy mladé rodiny patří mezi nejohroženější skupiny obyvatel. V době, kdy by nám cílená podpora rodin s dětmi pomohla v dlouhodobém řešení problémů s důchodovým zabezpečením. A navíc zápisné na vysoké školy.

• Není čistka na České správě sociálního zabezpečení jen únikem od opravdových problémů? (přečteno 75×)

Na České správě sociálního zabezpečení byla uzavřena nevýhodná smlouva o nákupu předražených tiskáren, kterou odnesl ředitel a byl odvolán. I v ostatních patrech ČSSZ visí nad některými úředníky pověstný Damoklův meč a zřejmě brzy přijdou o práci. Tato čistka je logická a chvályhodná, smutné zůstává jen to, že zmínění úředníci zřejmě byli nebo jsou v určité míře provázáni s bývalým prvním náměstkem Šiškou. Tleskáme ráznosti paní ministryně, avšak vraťme se k palčivějším problémům, které resort práce a sociálních věcí trápí.

• Je nález Ústavního soudu o veřejné službě opravdu důvodem k radosti? (přečteno 172×)

Ústavní soud rozhodl 27. listopadu o tom, že stávající koncepce veřejné služby v České republice je protiústavní. Ústavní soud tak dal za pravdu názoru sociální demokracie, který má v této oblasti podporu většiny české společnosti. Asi jsme všichni instinktivně cítili, že dva měsíce na Úřadě práce ještě nemohou být důvodem, abychom pracovali zadarmo. Zřejmě bychom měli být Ústavnímu soudu vděční, což také dozajista jsme, ale jistá pachuť na patře zůstává i nadále.

• Jen svému svědomí? (přečteno 52×)

Jsem zvědavá, jaké další skutečnosti vyplují kolem zakázek na MPSV, až se jednou dostaneme skutečně ke všem informacím. V souvislosti s SKartami se mluví v případě vypovězení smlouvy o hrozící arbitráži, dovídáme se o nestandardních podmínkách smlouvy. Nechci teď hovořit o nesmyslnosti karet jako takových. Přihlouplé argumentaci, že mají zabránit zneužívání dávek, snad dnes věří jen ti opravdu naivní. Karta prostě systémově zkomplikuje život těm, jimž bychom měli systémově pomáhat. Pokud tedy není cílem fakt, že někteří se ke své dávce opravdu nedostanou a stát tak ušetří. Promiňte, to byla nadsázka. Ale nadsázkou není skutečnost, že stát prostě ukrajuje z přiznané dávky bankovní poplatky a chlubí se, že šetří náklady. Na úkor příjemců dávek, samozřejmě. Šetříme opět na těch nejpotřebnějších.

Názory a komentáře autora Ivana Stráská
  • Má snad mít karta sociálních systémů ještě nějakou budoucnost?

Je to již několik měsíců, kdy předseda vlády Petr Nečas veřejně prohlásil, že projekt karet sociálních systémů (tzv. sKaret) je mrtvý. Svým postojem dal za pravdu názoru ČSSD, která dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že informace poskytované prostřednictvím sKaret jsou v nesouladu s ochranou osobních údajů i na to, že neexistuje zákonné zmocnění, podle kterého by sKarty byly povinné. Po nějaký čas se dokonce zdálo, že myšlenka zrušení sKaret má podporu napříč politickým spektrem. O to více nás překvapil návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který s konceptem sKaret počítá dále.

• Změnilo se za rok na pobočkách Úřadu práce něco k lepšímu?

Před rokem touto dobou byla naše masmédia plná obrázků z přecpaných poboček Úřadu práce, nervózních klientů a zoufalých úřednic (na těchto pozicích pracují převážně ženy). Softwarový systém tehdy vykazoval enormní chybovost a práce přesčas byla pro drtivou většinu zaměstnanců denní realitou. V průběhu roku byla situace na Úřadu práce vystřídána jinými obrázky, kterými naše společnost žila a žije. Jak to ale vypadá na pobočkách Úřadu práce dnes?

• Proč stát šetří na zdravotně postižených?

Takzvaná sociální reforma bývalého ministra Jaromíra Drábka poškozuje sociální systém jako celek a její důsledky bude každá budoucí vláda řešit ještě řadu let. Zákonem o poskytování sociálních dávek osobám se zdravotním postižením byl drasticky zúžen okruh osob, které mají nárok na získání průkazu zvlášť těžce zdravotně postižených (ZTP) a průkazu zvlášť těžce zdravotně postižených s průvodcem (ZTP/P).

• Stoupající nezaměstnanost je výsledkem selhání vládní politiky zaměstnanosti

Sociální demokracie považuje aktuální zprávu o zvýšení počtu nezaměstnaných, kdy bez práce je nyní v ČR už více než půl milionu občanů, za výsledek špatné vládní politiky zaměstnanosti a destabilizace koncepční práce ministerstva práce a sociálních věcí.

• Fraška jménem sKarta pokračuje s vládní podporou

Truchlohra, nebo možná fraška jménem skarta pokračuje. Nečasova vláda navzdory „vážným“ výhradám k tomuto šikanóznímu a podezřelému projektu odmítla na svém jednání podpořit pozměňující návrh Senátu na omezení platební funkce sKarty pouze na dávky hmotné nouze.

Podobná témata
  • B.Sobotka promluvil k situaci na Ostravsku
  • Potravinová (ne) soběstačnost

Podle nedávno zveřejněného výzkumu každý týden nejméně 77% obyvatel České republiky nakupuje zahraniční potraviny a více než 40% potravin je z dovozu.

• O Brazílii, bezohledných bankách a přeceňování našeho průmyslu

Při své návštěvě Brazílie jsem z této velké země poznal jen nepatrnou část, i ta mě ale přesvědčila, že je to země enormních protikladů. Viděli jsme velmi zachovalou přírodu se znatelnými stopami toho, jak před několika staletími pokračovala kolonizace. Velká část brazilské krajiny je však dodnes nedotčená lidskou rukou. Viděli jsme i v enormně obtížných geografických polohách obdělávané pozemky, kde se rodí ta nejlepší káva na světě, banány, ananasy a další druhy ovoce s maximální cukernatostí. Viděli jsme ale také opak: gigantická města typu dvacetimilionového Sao Paula, kde bych já osobně – i s ohledem na životní prostředí – bydlet nechtěl.

• Současný stav České republiky není nejlepší

Polistopadový vývoj naší země zaznamenal změny, které nemají obdoby. Přechod ze státem plánovaného hospodářství na velmi otevřenou tržní ekonomiku, cesta od diktatury jedné strany k pluralitnímu systému politických stran a k demokratické společnosti byly doprovázeny řadou chyb a přehmatů. Snad největších bylo dosaženo v kupónové privatizaci, ve špatné kontrole bankovního systému spočívajícího na jeho tunelování a zejména skutečnost, že pravicové politické reprezentace dávají přednost ekonomice před právem. Proto se není čemu divit, když občané země po dlouhém období propadu hospodářství, rozličných korupčních kauzách, poklesu jejich životní úrovně a problémech financování důchodů a zdravotní péče mají pocit zklamání a ve volbách se odvrací od zavedených demokratických politických stran.

• Fungující stát a ekonomika

Druhým tematickým blokem volebního programu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/volby-2013/) je „Ekonomika“ s tématy: zajištění konkurenceschopnosti, průmyslová a zemědělská strategie, energetika, daňová politika a politika zaměstnanosti.

Archiv novinek

• Jan Hajda

18.12.2014 Odvolání náměstka Státního pozemkového úřadu (dále jen „SPÚ“) pana Vojtěcha Weise... (přečteno 37×)

• Lubomír Zaorálek