Právní jistoty v ohrožení

30.07.2012 Demokratický právní stát v České republice prochází další zatěžkávací zkouškou. Po éře tzv. justiční mafie a následném období mírného oteplení znovu přituhuje. Sotva se orgány činné v trestním řízení stačily nadechout, opět zaznamenáváme pokušení nasadit jim náhubek.

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek nevynechá jedinou – a to i mimozákonnou - obstrukci, aby se pokusil zabránit jmenování nové pražské vrchní státní zástupkyně, kterou mu nejvyšší státní zástupce navrhl. Působí to dojmem, že politici ODS budou Pavlu Zemanovi tak dlouho ztrpčovat život, dokud se nerozhodne židli šéfa žalobců opustit.

Příznačné je i zpoždění novely zákona o státním zastupitelství, jež by měla posílit nezávislost žalobců na moci výkonné a provést reorganizaci, na jejímž konci by mělo být soustředěnější hájení veřejného zájmu, a nikoli zametání nepříjemných kauz.

Vládní koalice se ani nesnaží rozptýlit podezření, že upřednostňuje dvojí metr: jeden na obyčejné, neprivilegované občany a příslušníky opozice, druhý pak na své členy a sympatizanty. Kmotři a jejich chráněnci by zkrátka měli asi být nedotknutelní.

Z podobného soudku je i neochota poslanců koaličních stran připustit na půdě Sněmovny obsáhlejší debatu o kauzách, jež trápí společnost. Trvale jsou odmítány též opoziční návrhy na ustavení parlamentních vyšetřovacích komisí, které by se zabývaly případy, v nichž panuje podezření, že došlo k odklánění veřejných peněz do soukromých kapes. ČSSD jasně deklarovala, že je připravena i na pitvání kauz vztahujících se k době, kdy nesla vládní odpovědnost. ODS a TOP 09 stejnou odvahu neprojevily.

Místo toho jsme svědky snah brzdit práci policejních vyšetřovatelů a státních zástupců. Své by mohli vyprávět především ti, co prostřednictvím šetření nákupu letounů CASA pronikají do důmyslného systému zavedeného na ministerstvu obrany.

Zcela nepřijatelné jsou telefonáty Miroslava Kalouska. Opravdu mu někdo věří, že chtěl jen vyšetřovateli sdělit „závažnou skutečnost“, že na ministerstvu financí vzniká analýza, kterou ale policie nedostane? A co tři hovory s policejním prezidentem, jeden dlouhý a dva „doplňkové“?

V normální demokracii by ale situace ani k podobným telefonátům nedospěla. Ministr by se musel poroučet už při veřejných výrocích na adresu orgánů činných v trestním řízení. Miroslav Kalousek uráží policisty, státní zástupce i poslance, kteří hlasovali pro vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Navíc znejišťuje občany výroky o policejní zvůli, estébáckých metodách a gestapáckých manýrách. Mají se snad lidé bát těch, od nichž očekávají ochranu své bezpečnosti a svých zájmů?

Je skandální, že premiér Nečas nekoná. Místo toho koaliční špičky kryjí Kalouskovy výpady vůči policejnímu prezidentovi. Po tom všem, co ministr financí řekl veřejně a kuloárně, je stále ještě vyvoláván dojem, že tím, kdo hraje falešně, je Petr Lessy. Proč by to ale dělal? Kdo má silnější motivací ke svému počínání, Kalousek, nebo Lessy? Proč musela situace dospět až tak daleko, že policejní prezident navrhuje, že podstoupí proceduru na tzv. detektoru lži?

Ne, nejsme svědky eskapád jednoho cholerického ministra. Pokud pánové Nečas, Schwarzenberg a paní Peake Miroslava Kalouska kryjí a naopak zpochybňují věrohodnost policejního prezidenta, je zřejmé, že máme co do činění s mnohem vážnějším problémem. Souvisí patrně se společnými zájmy ODS, TOP 09 a platformy LIDEM, které jsou ale na hony vzdáleny proklamacím o vládě rozpočtové odpovědnosti a boje s korupcí.

Když dochází k pokusům narušit nezávislost policistů a státních zástupců, nezbývá než se ozvat. To už se ale netýká jen opozice, ale i médií a zejména pestrých struktur občanské společnosti. Slyšet by měli být všichni, kterým víc než na tom, kdo zrovna vládne, záleží na dodržování principů a zásad právního státu, hodnot spravedlnosti a zodpovědnosti.

Zápas s korupcí lze vyhrát pouze tehdy, když se policisté a státní zástupci dočkají jistoty, že nebudou napadáni kvůli své svědomité práci. Bohužel nevěřím, že vláda, v níž ministr spravedlnosti kouká, jak by zbrzdil očistu a reformu státního zastupitelství, ministr financí se chová jako car a premiér se otírá o „policejní plukovníky a podplukovníky“, jim je schopna a ochotna takovou jistotu poskytnout.

(přečteno 244×)

Štítky

Policie a hasiči   Armáda   Zaměstnanost

Profil autora
212x131-dienstibier.jpg
Mgr. Jiří Dienstbier
  • ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti, místopředseda Senátorského klubu ČSSD
  • kompletní profil autora
Blogy autora Jiří Dienstbier
  • Vláda Babiše, Kalouska a Němcové, nebo vláda sociální demokracie? (přečteno 1497×)

Vážené voličky a voliči, občané České republiky, a zvláště Vy, kteří stále ještě váháte, zda volit ČSSD! Do předčasných voleb zbývá pouhých pár hodin. Nedovolte, aby se opakovala situace z roku 2010, kdy sice Česká strana sociálně demokratická zvítězila, ale k moci se nakonec znovu dostala pravicová vláda.

• Čeští zemědělci si nezaslouží živoření (přečteno 245×)

Někomu by asi vyhovovalo, kdyby prezidentská volba byla plná vtípků a zaplacených článků překypujících bezduchými frázemi, kampaň plná líbivých prohlášení vyřčených s profesionálním úsměvem. Reklamní a PR agentury by připravily líbivou kampaň na jejímž konci by voliči odevzdali své hlasy a zase by se nic nezměnilo. Takovou kampaň já vest nechci a budu proto při každé příležitosti konkrétní a nebudu se vyhýbat skutečným problémům a rád o nich budu debatovat, proto jsem se také rozhodl přijmout pozvánku do Hyde parku prezidentských kandidátů na Zemi živitelce na zemědělské téma „Měla by být naše země živitelkou?“

• Dopravní podnik Praha připomíná vosí hnízdo (přečteno 135×)

V nedávné době jsem se v médiích dočetl, že generální ředitel Dopravního podniku v Praze Vladimír Lich nechal zpracovat trestní oznámení na členy bývalého vedení Dopravního podniku - pro podezření, že tento management uzavřel pro podnik nevýhodné smlouvy. Jako pražský zastupitel, senátor, ale hlavně jako občan České republiky jsem tento krok generálního ředitele přivítal. Na plýtvání státními nebo městskými penězi je třeba vždy upozorňovat, zejména policii, a proto si musíme vážit každého, kdo najde odvahu se se svými poznatky podělit.

• Prezident, občanská společnost a otázka rovnosti (přečteno 210×)

Nezbytnou podmínkou zdravé, fungující demokracie je živá občanská společnost. Pomáhá kontrole politiky a politiků v období mezi volbami a vtahuje lidi do veřejného prostoru, který je zoufale podreprezentovaný (smutný je zejména nízký počet členů politických stran).

• Skandální. Koalice chce rozhodovat o nástupci Rampuly (přečteno 122×)

Reakce na slova Karolíny Peak k výběru nového vrchního státního zástupce v Praze.

Názory a komentáře autora Jiří Dienstbier
Podobná témata
  • Co by opravdu zvýšilo prestiž naší armády

V souvislosti s ukrajinskou misí se začíná hovořit o znovuzavedení povinné základní služby. Přitom se zapomíná, že tato diskuse již proběhla v době, kdy ČR vstupovala do Severoatlantické aliance a kdy spustila reformu naší armády. Namísto řešení akutních problémů Armády České republiky, se řeší docela zástupné problémy. Mimo jiné, tyto problémy vytahují na svět právě ti, kteří snižovali obranné výdaje naší země.

• J. Dienstbier: Kompromis? Kalouskovo vydírání

Měsíce práce týmu ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera z ČSSD na služebním zákoně poslal do stoupy nový kompromis koalice s opozicí. „Odpolitizování“ státní správy už se nechystá. Dienstbier se kvůli tomu dostal do sporu se svým velkým spojencem, premiérem Bohuslavem Sobotkou. Vymezil se vůči němu dokonce veřejně, když nejprve odmítal na novince spolupracovat. Dienstbierova pozice v ČSSD přitom není právě silná.

• J. Dienstbier: Můj úřad na služebním zákonu plně spolupracuje

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) na odpolední tiskové konferenci odmítl, že by jeho úřad nespolupracoval na služebním zákonu. Již od čtvrtečního rána prý převádí agendu na ministerstvo vnitra. Zároveň dal ale znovu najevo nevoli s dojednaným kompromisem mezi vládou a částí opozice. Povede podle něj k odkladům v řádu přinejmenším týdnů a může mít dopad i na čerpání evropských fondů.

• J. Dienstbier: Můj úřad na služebním zákonu plně spolupracuje
  • J. Dienstbier: Služební zákon? Dohoda není pravděpodobná

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier poskytl rozhovor Benešovskému deníku.

Archiv novinek

Přehled všech blogů