Politikaření se stává na Ministerstvu dopravy standardem

11.06.2012 Stanovisko stínového ministra dopravy za ČSSD a hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance k obsazení pozice ředitele ŘSD v Karlovarském kraji

„Obsazení odpovědné pozice oblastního ředitele bez výběrového řízení snižuje už samotné chápání významu a funkce společnosti Ředitelství silnic a dálnic.

Transparentnost se tak pro dopravu stává jen velmi mlhavým a vágním pojmem. Potvrzuje se, že do výstavby a opravy silnic, čím dál tím více vstupuje politikaření, namísto ryze profesionálního přístupu,“ říká stínový ministr dopravy a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD). Podle něho je výběrové řízení, přes veškeré složitosti, jediné možné řešení odpovídající náročnosti funkce a demokratickým zvyklostem.

Chovanec zároveň připomíná, že nový ředitel ŘSD David Čermák byl do své funkce rovněž jmenován aniž by prošel konkurzem. Tyto přinejmenším nestandardní postupy a metody vnáší podle něho další chaos do resortu dopravy, který je již několik let oprávněně kritizován za neprůhledné zakázky, špatné personální obsazení a fatální chyby v řízení. „Pokud chce někdo vybrat ředitele, konkurz mu v tom může jen pomoci. Tedy jestliže chce opravdu vybrat nejlepšího odborníka a ne svého kamarádíčka nebo loyálního přitakávače“, doplňuje Chovanec.

(přečteno 104×)

Profil autora
chovanec-160x100.jpg
Milan Chovanec
Blogy autora Milan Chovanec
  • Zelená je tráva, fotbal to je hra... (přečteno 24×)

Poslední červencový víkend odstartuje nový ročník naší první fotbalové ligy. Hodnocení, jak je který tým připraven a kdo v jednotlivých družstvech nastoupí, nechám na povolanějších. Pár následujících řádek chci věnovat fanouškům.

• Pošta vznikla z latinského positus.... (přečteno 36×)

Ačkoli historici datují vznik pošty do starověku, zásadním mezníkem rozvoje těchto služeb bylo 18. století. I v českých zemích byl tehdy vydán první poštovní řád a lexikon obsahující úplný seznam poštovních stanic.

• Co vyplynulo ze sobotní noci... (přečteno 69×)

Během čtyř hodin chyceno 5 řidičů pod vlivem drog, 4 šoféři jeli podnapilí a 3 měli zákaz řízení. K tomu 400 pokut za různé přestupky. Tolik jen několik čísel ze sobotní dopravně bezpečnostní akce na Jižní spojce.

• Zmatek na informační dálnici (přečteno 134×)

Státní správa je doslova zaplevelená různými IT technologiemi. S mírnou nadsázkou lze říci, že připomíná biblický Babylon, kde podle legendy došlo k prvotnímu zmatení jazyků. Chaotický, v minulosti nikým nekoordinovaný, přístup jednotlivých úřadů v konečném důsledku znamená, že tady v Česku (i na jednom úřadě vedle sebe) paralelně existují staré a nové, vzájemně nespolupracující, počítačové systémy.

• Ač to tak nevypadá, rozhoduje se o osudu dopravy... (přečteno 203×)

Titulní stránky novin, a nejen je, zaplnily v posledních dnech neuvěřitelné informace z naší vládní kuchyně. Řada událostí, kterým se média zcela pochopitelně nevěnovala, by přesto neměla ujít naší pozornosti. Díky originální metodě našich lékařů se například zázračně probrala z mnohaměsíčního kómatu malá holčička. Zdaleka ne tak radostná je pak další zpráva, kterou žurnalisté prakticky vůbec nezaznamenali. Schválen byl totiž návrh dopravní politiky ČR pro období 2014 až 2020 s výhledem do roku 2050.

Názory a komentáře autora Milan Chovanec
  • Prohlášení místopředsedy ČSSD Milana Chovance k aktuálním spekulacím

V souvislosti s možným jmenováním členem Vlády ČR bych rád znovu zareagoval na spekulace, jež se objevují v souvislosti s mým rozhodnutím neužívat při výkonu veřejných funkcí titul bakalář/Bc. získaný na PF ZČU:

• Žádám ministra Žáka o objasnění personálních kroků

Personální opatření ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který odvolal šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu, vnímám jako mimořádné opatření. To si v době vlády bez mandátu žádá mimořádný důvod. Budu požadovat objasnění, zatím jsem žádné neslyšel.

• M.Chovanec: Jiří Rusnok musí přestat urážet ČSSD

"Premiér Rusnok by měl vážit svá slova. Buď usiluje o naši podporu pro svou vládu, nebo nás chce urážet. Hovořit o členech stínové vlády ČSSD jako o hvězdné pěchotě jen několik hodin před klíčovým rozhodnutím může znamenat, že ze sebe nakonec udělá generála bez vojska," komentuje místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Milan Chovanec rozhovor s Jiřím Rusnokem, jenž publikoval deník MF Dnes.

• M.Chovanec: K odvolání představenstva Českých drah

Odvolání představenstva Českých drah je plně v kompetenci dozorčí rady společnosti a chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy. Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli.

• Ideální prezident podle ODS a TOP09? Senilní kladeč věnců

Jejich druhá největší starost je kondice ČSSD.

Podobná témata
  • Zelená je tráva, fotbal to je hra...

• Pošta vznikla z latinského positus....

• Co vyplynulo ze sobotní noci...

• M. Chovanec: Čas v kauze Nagyová se nám krátí

S ministrem vnitra o bilanci eurovoleb, kauze Nagyová po roce, Kobře a jeho zdraví.

• Zmatek na informační dálnici

Archiv novinek