Politikaření se stává na Ministerstvu dopravy standardem

11.06.2012 Stanovisko stínového ministra dopravy za ČSSD a hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance k obsazení pozice ředitele ŘSD v Karlovarském kraji

„Obsazení odpovědné pozice oblastního ředitele bez výběrového řízení snižuje už samotné chápání významu a funkce společnosti Ředitelství silnic a dálnic.

Transparentnost se tak pro dopravu stává jen velmi mlhavým a vágním pojmem. Potvrzuje se, že do výstavby a opravy silnic, čím dál tím více vstupuje politikaření, namísto ryze profesionálního přístupu,“ říká stínový ministr dopravy a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD). Podle něho je výběrové řízení, přes veškeré složitosti, jediné možné řešení odpovídající náročnosti funkce a demokratickým zvyklostem.

Chovanec zároveň připomíná, že nový ředitel ŘSD David Čermák byl do své funkce rovněž jmenován aniž by prošel konkurzem. Tyto přinejmenším nestandardní postupy a metody vnáší podle něho další chaos do resortu dopravy, který je již několik let oprávněně kritizován za neprůhledné zakázky, špatné personální obsazení a fatální chyby v řízení. „Pokud chce někdo vybrat ředitele, konkurz mu v tom může jen pomoci. Tedy jestliže chce opravdu vybrat nejlepšího odborníka a ne svého kamarádíčka nebo loyálního přitakávače“, doplňuje Chovanec.

(přečteno 105×)

Profil autora
chovanec-160x100.jpg
Milan Chovanec
Blogy autora Milan Chovanec
  • M. Chovanec: Musíme více investovat do vybavení bezpečnostních sborů (přečteno 29×)

Ministr vnitra Milan Chovanec navštívil 8. září 2014, jihomoravské Znojmo. Ve městě se setkal s policisty i hasiči, pohovořil s nimi a zmínil i výstavbu nové hasičské stanice pro místní profesionální jednotku hasičů. Kromě toho zavítal i na sídliště Dukla a stejnojmennou problémovou ubytovnu.

• Červená páska přes rukáv nebo černé klapky na očích? (přečteno 41×)

V Německu tomu říkají sommerloch, v Anglii silly season a v Polsku sezon ogórkowy. Doba prázdnin a dovolených je i tady v Česku okurkovou sezónou. Událostí, které by byly mediálně významné, se děje minimum a tak se i v seriózních novinách rozebírají peripetie za života celebrit a objevují se zaručené a senzační zprávy. Letos překvapivě neútočili lidožraví žraloci na Jadranu a ani stáda ovcí v Beskydech neohrožovala žádná divoká puma. Ministerstvo vnitra prý totiž chystá znovuzavedení Pomocných stráží Veřejné bezpečnosti...

• Stát jako dojná kráva (přečteno 120×)

eGovernment se u nás stal synonymem pro komplikace a vyhazování peněz. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že právě státní IT zakázky jsou v Česku vnímány jako tunel, který je často úzce spojený s korupcí. Čím to, když například podle Wikipedie je eGovernment definován jako bohulibý nástroj, který má občanům život zjednodušovat a státu peníze ušetřit?

• Zelená je tráva, fotbal to je hra... (přečteno 67×)

Poslední červencový víkend odstartuje nový ročník naší první fotbalové ligy. Hodnocení, jak je který tým připraven a kdo v jednotlivých družstvech nastoupí, nechám na povolanějších. Pár následujících řádek chci věnovat fanouškům.

• Pošta vznikla z latinského positus.... (přečteno 45×)

Ačkoli historici datují vznik pošty do starověku, zásadním mezníkem rozvoje těchto služeb bylo 18. století. I v českých zemích byl tehdy vydán první poštovní řád a lexikon obsahující úplný seznam poštovních stanic.

Názory a komentáře autora Milan Chovanec
  • Prohlášení místopředsedy ČSSD Milana Chovance k aktuálním spekulacím

V souvislosti s možným jmenováním členem Vlády ČR bych rád znovu zareagoval na spekulace, jež se objevují v souvislosti s mým rozhodnutím neužívat při výkonu veřejných funkcí titul bakalář/Bc. získaný na PF ZČU:

• Žádám ministra Žáka o objasnění personálních kroků

Personální opatření ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který odvolal šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu, vnímám jako mimořádné opatření. To si v době vlády bez mandátu žádá mimořádný důvod. Budu požadovat objasnění, zatím jsem žádné neslyšel.

• M.Chovanec: Jiří Rusnok musí přestat urážet ČSSD

"Premiér Rusnok by měl vážit svá slova. Buď usiluje o naši podporu pro svou vládu, nebo nás chce urážet. Hovořit o členech stínové vlády ČSSD jako o hvězdné pěchotě jen několik hodin před klíčovým rozhodnutím může znamenat, že ze sebe nakonec udělá generála bez vojska," komentuje místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Milan Chovanec rozhovor s Jiřím Rusnokem, jenž publikoval deník MF Dnes.

• M.Chovanec: K odvolání představenstva Českých drah

Odvolání představenstva Českých drah je plně v kompetenci dozorčí rady společnosti a chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy. Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli.

• Ideální prezident podle ODS a TOP09? Senilní kladeč věnců

Jejich druhá největší starost je kondice ČSSD.

Podobná témata
  • M. Chovanec: Musíme více investovat do vybavení bezpečnostních sborů

• Červená páska přes rukáv nebo černé klapky na očích?

• Stát jako dojná kráva

• Zelená je tráva, fotbal to je hra...

• Pošta vznikla z latinského positus....

Archiv novinek