Politikaření se stává na Ministerstvu dopravy standardem

11.06.2012 Stanovisko stínového ministra dopravy za ČSSD a hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance k obsazení pozice ředitele ŘSD v Karlovarském kraji

„Obsazení odpovědné pozice oblastního ředitele bez výběrového řízení snižuje už samotné chápání významu a funkce společnosti Ředitelství silnic a dálnic.

Transparentnost se tak pro dopravu stává jen velmi mlhavým a vágním pojmem. Potvrzuje se, že do výstavby a opravy silnic, čím dál tím více vstupuje politikaření, namísto ryze profesionálního přístupu,“ říká stínový ministr dopravy a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD). Podle něho je výběrové řízení, přes veškeré složitosti, jediné možné řešení odpovídající náročnosti funkce a demokratickým zvyklostem.

Chovanec zároveň připomíná, že nový ředitel ŘSD David Čermák byl do své funkce rovněž jmenován aniž by prošel konkurzem. Tyto přinejmenším nestandardní postupy a metody vnáší podle něho další chaos do resortu dopravy, který je již několik let oprávněně kritizován za neprůhledné zakázky, špatné personální obsazení a fatální chyby v řízení. „Pokud chce někdo vybrat ředitele, konkurz mu v tom může jen pomoci. Tedy jestliže chce opravdu vybrat nejlepšího odborníka a ne svého kamarádíčka nebo loyálního přitakávače“, doplňuje Chovanec.

(přečteno 105×)

Profil autora
chovanec-160x100.jpg
Milan Chovanec
Blogy autora Milan Chovanec
  • Česká pošta zůstane státním podnikem (přečteno 29×)

Toto rozhodnutí vlády, které prosadila ČSSD, znamená, že končí období nejasností, spekulací a obav, co vlastně s podnikem do budoucna bude. Pro zaměstnance (Česká pošta jich má téměř 32 000 a je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi) to přináší především uklidnění. Díky odpovědnému přístupu státu nehrozí neřízené propouštění, naopak – rozhodnutí o zastavení transformace je platformou pro nové aktivity České pošty a uplatnění jejích zaměstnanců.

• De lege ferenda (přečteno 80×)

Když se řekne slovo přestupek, představí si většina z nás přestupek dopravní. Pravdou však je, že přestupkem je více než stovka protiprávních jednání, která jsou v odborné terminologii označována jako „drobná či bagatelní kriminalita“. Jsou to mimo jiné hospodské rvačky, podvody, zpronevěra, krádeže, domácí násilí, urážky, pomluvy, stalking, vydírání, výtržnictví, etc.

• Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy (přečteno 24×)

Telefonní číslo 150 zná asi úplně každý. Hasiče voláme, nejen když hoří byt či chata. Vyjíždějí k dopravním nehodám, odstraňují ekologické škody, zachraňují životy i majetek při povodních. Hasiči pomáhají, nejen když je potřeba sundat osobu z výšky, nebo vytáhnout někoho ze studny, ale například i ve chvíli, kdy se rojí včely. Ten, kdo o pomoc volá, příliš nerozlišuje, zda přijedou profesionálové, kteří to mají v náplni práce, nebo dobrovolníci, pro které je pomoc spoluobčanům celoživotním koníčkem.

• Ani dobře zaplacený policista nemůže chytat zločince na koloběžce (přečteno 66×)

Plošným škrtem přišli policisté a hasiči v roce 2011 o 10 % platu. Důvodem nebyla jejich špatná práce, ale údajná snaha o vyrovnaný státní rozpočet. Tento cíl, jak již víme, se Nečasově vládě splnit nepodařilo. To, co se jí bohužel naopak povedlo, byla destabilizace všech bezpečnostních sborů.

• M. Chovanec: Musíme více investovat do vybavení bezpečnostních sborů (přečteno 35×)

Ministr vnitra Milan Chovanec navštívil 8. září 2014, jihomoravské Znojmo. Ve městě se setkal s policisty i hasiči, pohovořil s nimi a zmínil i výstavbu nové hasičské stanice pro místní profesionální jednotku hasičů. Kromě toho zavítal i na sídliště Dukla a stejnojmennou problémovou ubytovnu.

Názory a komentáře autora Milan Chovanec
  • Prohlášení místopředsedy ČSSD Milana Chovance k aktuálním spekulacím

V souvislosti s možným jmenováním členem Vlády ČR bych rád znovu zareagoval na spekulace, jež se objevují v souvislosti s mým rozhodnutím neužívat při výkonu veřejných funkcí titul bakalář/Bc. získaný na PF ZČU:

• Žádám ministra Žáka o objasnění personálních kroků

Personální opatření ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který odvolal šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu, vnímám jako mimořádné opatření. To si v době vlády bez mandátu žádá mimořádný důvod. Budu požadovat objasnění, zatím jsem žádné neslyšel.

• M.Chovanec: Jiří Rusnok musí přestat urážet ČSSD

"Premiér Rusnok by měl vážit svá slova. Buď usiluje o naši podporu pro svou vládu, nebo nás chce urážet. Hovořit o členech stínové vlády ČSSD jako o hvězdné pěchotě jen několik hodin před klíčovým rozhodnutím může znamenat, že ze sebe nakonec udělá generála bez vojska," komentuje místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Milan Chovanec rozhovor s Jiřím Rusnokem, jenž publikoval deník MF Dnes.

• M.Chovanec: K odvolání představenstva Českých drah

Odvolání představenstva Českých drah je plně v kompetenci dozorčí rady společnosti a chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy. Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli.

• Ideální prezident podle ODS a TOP09? Senilní kladeč věnců

Jejich druhá největší starost je kondice ČSSD.

Podobná témata
  • Česká pošta zůstane státním podnikem

• Nová poštovní známka připomene listopadové události z let 1939 a 1989

Předseda vlády Bohuslav Sobotka spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem a generálním ředitelem České pošty Martinem Elkánem dnes představili příležitostnou poštovní známku vydanou k 75. výročí listopadu 1939 a k 25. výročí sametové revoluce.

• M. Chovanec: Vietnamské DEALERY DROG pošleme domů!

Na českých silnicích jezdí čím dál tím víc zfetovaných řidičů. Jak to chce řešit? A jaké plány má vůbec s policií? I na to v rozhovoru pro Blesk odpovídá ministr vnitra Milan Chovanec (44, ČSSD).

• Ministr vnitra zavítal na Mladoboleslavsko. Zajímal se o bezpečnostní situaci i poštu

Ministr vnitra Milan Chovanec zavítal v pondělí 6. října 2014 mezi starostky a starosty mladoboleslavského okresu. Na zasedání v Lipníku a Dolní Krupé s nimi debatoval o jejich problémech. Zajímal se zejména o pošty a bezpečnostní situaci ve zdejším regionu.

• De lege ferenda

Archiv novinek