Obávám se o bezpečnost občanů. Ať Kubice vysvětlí záměry vlády

09.03.2012 Dnešní média přinesla velmi vážné a znepokojující informace o uvažovaných restrikcích v bezpečnostních sborech, konkrétně o možném propouštění příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR a to v řádech tisíců.

Takový výhled mají obsahovat interní analýzy a scénáře, které směřují na stůl ministra vnitra Jana Kubiceho. Jako předseda Asociace krajů ČR i  hejtman Jihomoravského kraje, jsem takovými úvahami v resortu Ministerstva vnitra zděšen a vážně znepokojen, protože znamenají fakticky významné snížení funkčnosti Integrovaného záchranného systému ve všech regionech ČR a mohou ohrozit bezpečnost našich občanů. Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a  destruující základní funkce státu v území. Ministr vnitra, který  připustí rezignaci na zajištění základní bezpečnosti občanů a  dostupnosti policie a hasičů, by měl sám rezignovat, pokud nedokáže vlastní resort a jeho fungování obhájit a zajistit. Protože hejtmani spoluzodpovídají za Integrovaný záchranný systém v regionech a v době krizových situací, např. živelných katastrof, jej řídí, požaduji co  nejdřívější jednání ministra vnitra, policejního prezidenta a ředitele Hasičského záchranného sboru ČR se všemi hejtmany, kde budeme seznámeni s  aktuální situací i se skutečnými záměry budoucnosti Hasičského záchranného sboru ČR a Policie ČR jako klíčových složek Integrovaného záchranného systému ve všech regionech ČR v příštích letech. Zároveň žádám ministra vnitra o poskytnutí všech připravovaných podkladů a  analýz, na základě kterých má být rozhodováno o budoucnosti bezpečnostních sborů v resortu Ministerstva vnitra ČR.

Zdůrazňuji, že zájmem hejtmanů je zajištění bezpečnosti občanů ve všech regionech a dobře fungující Integrovaný záchranný systém, včetně Hasičského záchranného sboru ČR a Policie ČR.

(přečteno 273×)

Štítky

Policie a hasiči

Profil autora
hasek-4.jpg
JUDr. Michal Hašek
Blogy autora Michal Hašek
  • Zámecká jízdárna v Lednici se dočká skutečného znovuoživení (přečteno 301×)

Slavnostním poklepem základního kamene bylo ve čtvrtek 14. června 2012 symbolicky potvrzeno zahájení stavebních prací projektu „Zámecká jízdárna v Lednici – multifunkční centrum“ podpořeného dotací z Integrovaného operačního programu (IOP).

• ODS v senátu opět zklamala (přečteno 399×)

ODS při dnešním hlasování v Senátu opět prokázala, že vnímá politiku čistě účelově, bez jakékoli odpovědnosti k občanům.

• Jednání o spolupráci v Pekingu (přečteno 328×)

Právě přejíždíme vlakem Peking – Šanghaj, průměrná rychlost 300 km/h, moderní vlak i prostředí, žádné drkocání, docela zážitek ve srovnání s domácí realitou.

• Obávám se o bezpečnost občanů, ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 101×)

Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a destruující základní funkce státu v území.

• Noční můra ze Strakovky (přečteno 298×)

Pokud již dnes čelí valná většina obyvatel zásadnímu snižování životní úrovně a sociálním problémům, poslední plány vlády na zmražení důchodů a další zvyšování DPH jim zasadí ránu do vazu. Bohužel, do slova a do písmene a nebojím se to označit za hromadnou vraždu životní úrovně obyvatel České republiky.

Názory a komentáře autora Michal Hašek
  • M.Hašek, Z.Škromach, J.Tejc: Chceme pro naše voliče úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání

Na dnešním jednání PG ČSSD jsme podpořili mandát předsedy Bohuslava Sobotky k zahájení povolebních konzultací a rozšíření vyjednávacího týmu o zástupce poslaneckého a senátorského klubu po zasedání ÚVV ČSSD 10. listopadu. Jsme připraveni udělat maximum pro úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání a také pro jednotnou podporu všech našich 50 poslanců.

• Vyjádření Michala Haška k současnému dění v ČSSD

Jsem přesvědčen, že letošní mimořádné primárky pro volby do Poslanecké sněmovny proběhly v ČSSD v pořádku podle stanov i schválených pravidel, že projdou soudním testem, včetně zamítnutí návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by byla zablokována jejich registrace. Žaloby, podané několika neúspěšnými členy ČSSD, považuji za mimořádně nešťastný krok z jejich strany, který má přenést sestavování kandidátních listin z jejich mateřské strany do soudní síně.

• Vyjádření Michala Haška k aktuální politické situaci

Pokud TOP 09 a ODS zablokují rozpuštění Sněmovny a nové volby, měla by ČSSD zvažovat alternativu podpory Rusnokově vládě. Samozřejmě nikoliv jako bianko šek, ale se znalostí jejího programového prohlášení, s požadavkem na vyřešení kauzy financování prezidentské kampaně ministra financí Jana Fischera ještě do hlasování o důvěře a s požadavkem dalšího jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny a co nejčasnějších voleb, aby co nejdříve převzala odpovědnost za zemi vláda s plným politickým mandátem vzešlým z nových voleb.

• ČSSD vyzývá parlamentní strany k tomu, aby umožnily konání nových voleb a nechaly o nové vládě rozhodnout občany!

Sociální demokracie trvá na tom, že nejlepším řešením v současné politické a ústavní krizi v ČR je konání nových voleb v co nejbližším termínu, občané musí dostat šanci vybrat si novou vládu.

• Komentář M.Haška k nominaci M.Němcové do funkce premiérky

"Miroslava Němcová má, bohužel, být pouze fíkovým listem, zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce. Další potenciální kandidáti na premiéra za ODS se zřejmě příliš obávají dalšího vývoje policejního vyšetřování. M.Němcová se tak má stát zimní královnou, která bude bojovat o každý další den u moci bez ohledu na zájmy České republiky a jejích občanů. ODS udělala přesně to, co jsme očekávali a kritizovali – žádná sebereflexe, žádná omluva, pouze výměna "pana čistého" za "pani čistou" a jede se dál, jako by se nic nedělo. Pro nás je to jasný signál, že musíme i nadále trvat na nových volbách, pouze ty přinesou reálnou změnu.

Podobná témata
  • M. Hašek hovořil o opatření kvůli uprchlíkům v Břeclavi

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na tiskovém brífinku hovořil o opatření kvůli uprchlíkům v Břeclavi. Podívejte se na záznam z České televize.

• Hejtman M. Hašek chce jednat s vládou o penězích na krajské silnice. Letos významně pomohly

Čtyři a půl miliardy korun na opravu krajských silnic v roce 2015. Jen pro jižní Moravu znamenala tato pomoc vlády 350 milionů, za které kraj může opravit 45 kilometrů silnic a 13 mostů. Hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek chce s vládou jednat o penězích i na další roky.

• Grand Prix? Chci, aby na ni lidé nedopláceli, tvrdí hejtman Michal Hašek

Post hejtmana Jihomoravského kraje je víc než práce na plný úvazek. Alespoň v podání Michala Haška to tak letos vypadá. Přestože je období dovolených, volno si nevzal. Vedle běžných povinností totiž řeší, jak zajistit další ročníky motocyklové Grand Prix. Ani poté, co jednání několikrát krachla, neztratil optimismus. „Věřím, že zájem na budoucnosti závodů mají všichni. Veřejný sektor i okruh. Minulé schůzky jsou uzavřená záležitost. Zásadní je, aby Velká cena v Brně zůstala," tvrdí.

• M. Hašek: Babiš má za sebou i před sebou těžké týdny

Jihomoravský hejtman Michal Hašek reagoval na výroky, které na jeho adresu pronesl ministr financí v rozhovoru pro Deník.

• Vláda projednala se zástupci Asociace krajů ČR aktuální problémy regionů

Vláda ČR se dnes sešla na prvním společném jednání se zástupci Asociace krajů ČR, aby tak odstartovala pravidelná setkávání s hejtmany. Na jednání informovali hejtmané zástupce vlády o aktuální situaci v krajích v oblasti čerpání peněz z evropských fondů, stavu veřejných investic či úrovni veřejných služeb ve zdravotnictví, školství či dopravě.

Archiv novinek

Přehled všech blogů