Obávám se o bezpečnost občanů. Ať Kubice vysvětlí záměry vlády

09.03.2012 Dnešní média přinesla velmi vážné a znepokojující informace o uvažovaných restrikcích v bezpečnostních sborech, konkrétně o možném propouštění příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR a to v řádech tisíců.

Takový výhled mají obsahovat interní analýzy a scénáře, které směřují na stůl ministra vnitra Jana Kubiceho. Jako předseda Asociace krajů ČR i  hejtman Jihomoravského kraje, jsem takovými úvahami v resortu Ministerstva vnitra zděšen a vážně znepokojen, protože znamenají fakticky významné snížení funkčnosti Integrovaného záchranného systému ve všech regionech ČR a mohou ohrozit bezpečnost našich občanů. Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a  destruující základní funkce státu v území. Ministr vnitra, který  připustí rezignaci na zajištění základní bezpečnosti občanů a  dostupnosti policie a hasičů, by měl sám rezignovat, pokud nedokáže vlastní resort a jeho fungování obhájit a zajistit. Protože hejtmani spoluzodpovídají za Integrovaný záchranný systém v regionech a v době krizových situací, např. živelných katastrof, jej řídí, požaduji co  nejdřívější jednání ministra vnitra, policejního prezidenta a ředitele Hasičského záchranného sboru ČR se všemi hejtmany, kde budeme seznámeni s  aktuální situací i se skutečnými záměry budoucnosti Hasičského záchranného sboru ČR a Policie ČR jako klíčových složek Integrovaného záchranného systému ve všech regionech ČR v příštích letech. Zároveň žádám ministra vnitra o poskytnutí všech připravovaných podkladů a  analýz, na základě kterých má být rozhodováno o budoucnosti bezpečnostních sborů v resortu Ministerstva vnitra ČR.

Zdůrazňuji, že zájmem hejtmanů je zajištění bezpečnosti občanů ve všech regionech a dobře fungující Integrovaný záchranný systém, včetně Hasičského záchranného sboru ČR a Policie ČR.

(přečteno 266×)

Štítky

Policie a hasiči

Profil autora
hasek-4.jpg
JUDr. Michal Hašek
Blogy autora Michal Hašek
  • Zámecká jízdárna v Lednici se dočká skutečného znovuoživení (přečteno 264×)

Slavnostním poklepem základního kamene bylo ve čtvrtek 14. června 2012 symbolicky potvrzeno zahájení stavebních prací projektu „Zámecká jízdárna v Lednici – multifunkční centrum“ podpořeného dotací z Integrovaného operačního programu (IOP).

• ODS v senátu opět zklamala (přečteno 392×)

ODS při dnešním hlasování v Senátu opět prokázala, že vnímá politiku čistě účelově, bez jakékoli odpovědnosti k občanům.

• Jednání o spolupráci v Pekingu (přečteno 319×)

Právě přejíždíme vlakem Peking – Šanghaj, průměrná rychlost 300 km/h, moderní vlak i prostředí, žádné drkocání, docela zážitek ve srovnání s domácí realitou.

• Obávám se o bezpečnost občanů, ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 100×)

Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a destruující základní funkce státu v území.

• Noční můra ze Strakovky (přečteno 298×)

Pokud již dnes čelí valná většina obyvatel zásadnímu snižování životní úrovně a sociálním problémům, poslední plány vlády na zmražení důchodů a další zvyšování DPH jim zasadí ránu do vazu. Bohužel, do slova a do písmene a nebojím se to označit za hromadnou vraždu životní úrovně obyvatel České republiky.

Názory a komentáře autora Michal Hašek
  • M.Hašek, Z.Škromach, J.Tejc: Chceme pro naše voliče úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání

Na dnešním jednání PG ČSSD jsme podpořili mandát předsedy Bohuslava Sobotky k zahájení povolebních konzultací a rozšíření vyjednávacího týmu o zástupce poslaneckého a senátorského klubu po zasedání ÚVV ČSSD 10. listopadu. Jsme připraveni udělat maximum pro úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání a také pro jednotnou podporu všech našich 50 poslanců.

• Vyjádření Michala Haška k současnému dění v ČSSD

Jsem přesvědčen, že letošní mimořádné primárky pro volby do Poslanecké sněmovny proběhly v ČSSD v pořádku podle stanov i schválených pravidel, že projdou soudním testem, včetně zamítnutí návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by byla zablokována jejich registrace. Žaloby, podané několika neúspěšnými členy ČSSD, považuji za mimořádně nešťastný krok z jejich strany, který má přenést sestavování kandidátních listin z jejich mateřské strany do soudní síně.

• Vyjádření Michala Haška k aktuální politické situaci

Pokud TOP 09 a ODS zablokují rozpuštění Sněmovny a nové volby, měla by ČSSD zvažovat alternativu podpory Rusnokově vládě. Samozřejmě nikoliv jako bianko šek, ale se znalostí jejího programového prohlášení, s požadavkem na vyřešení kauzy financování prezidentské kampaně ministra financí Jana Fischera ještě do hlasování o důvěře a s požadavkem dalšího jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny a co nejčasnějších voleb, aby co nejdříve převzala odpovědnost za zemi vláda s plným politickým mandátem vzešlým z nových voleb.

• ČSSD vyzývá parlamentní strany k tomu, aby umožnily konání nových voleb a nechaly o nové vládě rozhodnout občany!

Sociální demokracie trvá na tom, že nejlepším řešením v současné politické a ústavní krizi v ČR je konání nových voleb v co nejbližším termínu, občané musí dostat šanci vybrat si novou vládu.

• Komentář M.Haška k nominaci M.Němcové do funkce premiérky

"Miroslava Němcová má, bohužel, být pouze fíkovým listem, zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce. Další potenciální kandidáti na premiéra za ODS se zřejmě příliš obávají dalšího vývoje policejního vyšetřování. M.Němcová se tak má stát zimní královnou, která bude bojovat o každý další den u moci bez ohledu na zájmy České republiky a jejích občanů. ODS udělala přesně to, co jsme očekávali a kritizovali – žádná sebereflexe, žádná omluva, pouze výměna "pana čistého" za "pani čistou" a jede se dál, jako by se nic nedělo. Pro nás je to jasný signál, že musíme i nadále trvat na nových volbách, pouze ty přinesou reálnou změnu.

Podobná témata
  • Vláda projednala se zástupci Asociace krajů ČR aktuální problémy regionů

Vláda ČR se dnes sešla na prvním společném jednání se zástupci Asociace krajů ČR, aby tak odstartovala pravidelná setkávání s hejtmany. Na jednání informovali hejtmané zástupce vlády o aktuální situaci v krajích v oblasti čerpání peněz z evropských fondů, stavu veřejných investic či úrovni veřejných služeb ve zdravotnictví, školství či dopravě.

• M.Hašek: Jsme pro záchranu každého eura z evropských fondů
  • M.Chovanec pro MF Dnes: Musíme dát lidem naději, že bude líp

Zjednodušit trestní řád, sehnat dost peněz pro policisty, aby měli lepší podmínky pro práci, a změnit Českou poštu na dlouhodobě ziskovou firmu. Budoucí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si sepsal dlouhý seznam úkolů.

• Pocit bezpečí je právem každého občana!

Rozšíření počtu policistů prý znamená posílení represivního aparátu a snad vtipně míněným přirovnáním se tímto blížíme k režimu v Severní Koreji. Tak to vidí TOP 09, těmito slovy komentoval jednání o státním rozpočtu poslanec Daniel Korte na schůzi sněmovního Výboru pro bezpečnost. Vyjádřením o přibližování se k totalitnímu režimu jsem byl překvapen nejen já, zašumělo to celým sálem.

Archiv novinek

Přehled všech blogů