Nová energetická koncepce státu nesmí být extrémní ani experimentální

09.09.2011 V současnosti se připravuje jednání vládní komise pro energetiku k novému návrhu státní energetické koncepce. Ta se v dlouhodobém horizontu opírá o další rozvoj jaderné energetiky a stavbu nových jaderných bloků na našem území. Podle slov mého stranického kolegy Milana Urbana, předsedy Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, je nový návrh lepší než německý experiment, postavený, jak známo, na útlumu „jádra“ a maximálním využití obnovitelných zdrojů.

Nemyslím si, že věc je tak jednoznačná a rozhodně si zaslouží hlubší odbornou diskusi. Slyšíme totiž kolem sebe hlasy, že i když jsme s lídrem evropské ekonomiky v těsném „energetickém“ sousedství, neměli bychom ho úplně napodobovat. Německá cesta prý předznamenává jak obrovské nároky na zajištění financování, tak i vysokou nejistotu v zabezpečení stabilní dodávky elektřiny, jejíž cena se bude pro konečné spotřebitele jen těžko odhadovat.

Návrh české koncepce však zase naopak nabízí druhý extrém – výrazné zvýšení podílu jádra. Tím bychom sice určitě významně stabilizovali energetické potřeby Česka, ale současně bychom tím vytvářeli zbytečně obrovský polštář nejen pro stávající německý "experiment", ale také pro celou okolní a zejména jižní, dlouhodobě deficitní část Evropy.

Oba extrémy by v připravované diskusi k nové, dlouhodobé i dlouhodobě udržitelné energetické koncepci podle mě měly zůstat jen odrazovými mantinely a krajními póly pro racionální cestu využívání "zdravého" energetického mixu, a to včetně trvalého posilování výroby energie z obnovitelných zdrojů. Tedy takového mixu, který bude zbaven extrémních i experimentálních přístupů, bude respektovat minimální zásahy do životního prostředí, maximálně citlivé zasazení jakýchkoli nových energetických zdrojů do krajiny a zaručí přitom nejen rozumnou cenu elektřiny, ale i trvalé bezpečí pro obyvatele naší země. To vše s využitím všech moderních technologií, stejně jako poznatků z havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

Pragmaticky se však obavám, že nakonec i sebelepší závěry národní diskuse, které budou kompromisem moderních technických řešení s pečlivě zváženými dopady na životní prostředí, se mohou stát jen okrajovým podkladem pro politické rozhodnutí těch, kteří v příštím roce budou rozhodovat o směřování energetiky v Evropské unii. Je na nich, zda energetika bude chápána jen jako byznys nebo třeba také jako veřejný zájem.

Jiří Zimola, stínový ministr životního prostředí za ČSSD

(přečteno 58×)

Štítky

Doprava

Profil autora
male-jiri_zimola.jpg
Mgr. Jiří Zimola
Blogy autora Jiří Zimola
  • Fungující stát a regiony a krajina (přečteno 43×)

Dalšími tematickými bloky volebního programu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/volby-2013/) jsou „Regiony“ s tématy snižování regionálních rozdílů, rozvoj venkova a efektivní doprava a „Krajina“ s tématy ochrana krajiny, odpovědné hospodaření s lesy a půdou a příprava společnosti na změny klimatu.

• Fungující stát a ekonomika (přečteno 107×)

Druhým tematickým blokem volebního programu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/volby-2013/) je „Ekonomika“ s tématy: zajištění konkurenceschopnosti, průmyslová a zemědělská strategie, energetika, daňová politika a politika zaměstnanosti.

• Máme se bát A. Babiše? (přečteno 352×)

Záměrně jsem pro svůj článek vybral trochu dryáčnický titulek. A jsem si vědom, že se pan Babiš nestal cílem mých (a nejen mých) komentářů poprvé. Rád bych se k tomuto tématu ještě jednou vrátil.

• Šém české ekonomiky (přečteno 89×)

Asi málokdo nezná scénu z proslulého filmu Císařův pekař, v němž se císařovi rádci a generálové servou o to, kdo získá moc nad Golemem. Prostředkem k tomu jim je magický šém. Neovládaný Golem v určitém okamžiku působí zkázu, aby se nakonec díky pekaři Matějovi vše v dobré obrátilo a Golem se stal „pomocníkem“ v Matějově pekárně.

• Fungující stát: svoboda a/nebo rovnost? (přečteno 15×)

Ještě než začnu s vysvětlováním našeho předvolebního programu, rád bych se pozastavil u dvou pojmů z titulku, a to u „svobody“ a „rovnosti“. Oba si daly do vínku západní demokracie a moderní konstituční monarchie. Od dob Velké francouzské revoluce se objevují v těsném sepjetí a mezi nimi je slučovací spojka „a“. Všichni říkáme „svoboda“ a „rovnost“ a je to tak dobře.

Názory a komentáře autora Jiří Zimola
  • Čerpání evropských dotací musí být prioritou pro vládu. Jakoukoliv

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu hrozí, že Česká republika do konce roku 2013 nevyčerpá až dvě třetiny finančních prostředků z Evropské unie,pokud urychleně nedojde k zásadním změnám v systému čerpání dotací. Vyzývám proto současnou vládu, aby se hledání efektivního řešení stalo její prioritou. Pokud se tak nestane, miliardy eur propadnou. To by byla škoda v každé době, ale v současných obtížných ekonomických podmínkách je to doslova nehoráznost.

• Máj by nás měl varovat

Májové, respektive prvomájové oslavy, se už desítky let tradičně nesou po celé Evropě v duchu střetů „levicových“ a „pravicových“ radikálů. Létá kamení a zápalné láhve, policisté na koních rozhání demonstranty vodními děly, obušky a slzným plynem. Na začátku léta se podobně dramatické scény přesunuly z máje na Máj, největší sídliště v Českých Budějovicích.

• Od dubna začne „ostrý provoz“ tzv. energetických štítků budov

Prvním dubnem skončí promíjení pokut za absenci tzv. energetického štítku, kterým dle novely zákona o hospodaření s energií musí být od nového roku označen každý dům, které bude nabízen k prodeji či pronájmu. Nedodržení nesmyslně koncipovaného nařízení, které je terčem široké kritiky, může v konečném důsledku znamenat pro majitele domu pokutu až sto tisíc korun.

• Živnostníci nejsou paraziti

Jedno přísloví praví: Co jsi z úst vypustil, ani párem koní zpátky nedostaneš. Nic tedy není platné našemu stínovému ministrovi financí Janu Mládkovi, že se živnostníkům následně několikrát za svá nelichotivá slova o živnostnících, pronesená na sjezdu ČSSD, omluvil.

• V čem leží zakopaný pes zdražování elektřiny?

Fotovoltaika a její podpora je opět žhavým tématem a to především v souvislosti se zdražováním elektřiny. Letos se poplatek za obnovitelné zdroje zvýšil téměř o 40 procent a tento nárůst se stal záminkou pro další kritiku podpory obnovitelných zdrojů energií. Leží vysoká cena elektrické energie pouze na bedrech fotovoltaiky? Já se domnívám, že nikoliv.

Podobná témata

Archiv novinek