Ministerská finta - když jsme v koncích s eurofondy, tak zkrátíme přestávky

30.07.2012 Když se před několika měsíci dostalo na světlo světa, že ministerstvo školství bude mít problém s čerpáním peněz z fondů EU, vyšel tehdejší ministr Josef Dobeš s převratným nápadem, že by se ve školách měly zkrátit přestávky. Dnes, když je ministerstvo školství opětovně konfrontováno s faktem, že se mu zřejmě kvůli procesním chybám nepodaří vyčerpat přes padesát miliard korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ministerstvo to bagatelizuje a nový ministr školství Petr Fiala přichází opět s návrhem na zkrácení přestávek. Nevím, jak si tuto podobnost vysvětlit. Zda se jedná o nějakou ministerskou fintu, která byla navržena některým z PR odborníků či je to pouze náhoda?

ČSSD v této souvislosti nabízí svou pomoc. Navrhujeme vytvoření krizového scénáře, který by velkou část peněz z EU mohl účinně zachránit. České školství tyto prostředky nutně potřebuje. Jako jednu z nejlepších možností vidíme přealokování prostředků z OPVK do regionálních operačních programů (ROP) s vinkulací na oblast školství. Takto by se mohly zrekonstruovat budovy škol po celé republice. Ve Středočeském kraji je například nutná rekonstrukce či rozšíření kapacit škol v prstenci kolem Prahy.

Pokud vládě záleží na osudu českého školství, je třeba jednat a nikoliv ztrátu desítek miliard bagatelizovat! Teď není čas na vládní dovolenou! Nečerpání může řadu škol uvést do takového stavu, že přestávky budou prodlouženy na neurčito, aby se ušetřilo na platech učitelů.

(přečteno 195×)

Štítky

Školství   Evropské dotace   Zahraniční politika

Profil autora
212x131-chladek.jpg
PhDr. Marcel Chládek, MBA
Blogy autora Marcel Chládek
  • TOP 09 by si měla namísto „opozičního auditu“ zamést před vlastním prahem (přečteno 60×)

K opozičnímu auditu TOP 09 nemá smysl se příliš vyjadřovat. Paní poslankyni Putnovou odkáži na web ministerstva školství, kde se v sekci Splněné cíle (http://www.msmt.cz/ministerstvo/splnene-cile-ministra) dozví, co bylo za poslední rok na ministerstvu školství odpracováno. Až se s těmito skutečnostmi seznámí a na svá vystoupení se lépe připraví, jsem ochoten s ní o školství diskutovat.

• Ústřední školská komise ČSSD důrazně odmítá snahy o rozbití sociální demokracie! (přečteno 2026×)

Předsednictvo Ústřední školské komise důrazně odmítá snahy o rozbití jednoty ČSSD ze strany některých členů předsednictva vedených Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Romanem Onderkou.

• Studenti jako lovná zvěř? (přečteno 926×)

Kreativita Nečasovy vlády ve snaze šetřit peníze pro veřejné rozpočty nabrala další obludný směr – tentokrát zacílila na studenty, kterým chce zrušit dotace na slevy jízdného u dopravců.

• Proč Fiala stále lže o 14 autonomních vzdělávacích systémech v ČR? (přečteno 1369×)

Ministr školství Petr Fiala se už několikrát nechal slyšet, že v ČR existuje tolik autonomních vzdělávacích systémů, kolik je krajů - tedy 14. Nevím, proč pan ministr takto mystifikuje veřejnost. Zřejmě vychází z teorie, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a rezignuje tak na koordinační roli svého ministerstva.

• Otazníky českého školství pro rok 2013 (přečteno 1104×)

Příchod nového roku je většinou oslavován jako příležitost k odstartování pozitivních změn, jako šance k lepším začátkům či k nápravě nepovedených záležitostí. Je to také jedinečná šance pokusit se udělat tlustou čáru za vším, co se v právě skončených dvanácti měsících nepovedlo.

Názory a komentáře autora Marcel Chládek
  • Vyjádření Marcela Chládka k atakům na jeho osobu z tohoto týdne

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, jistě jste zaznamenali, že jsem se v posledních dnech stal terčem štvavé mediální kampaně s cílem mou osobu dehonestovat. Začalo to v úterý v Hospodářských novinách výmyslem o údajném pochybení v životopise, ve středu pokračovalo v Mladé frontě Dnes údajnou šikanou na ministerstvu školství a vyvrcholením byl páteční útok Lidových novin se snahou zpochybnit moji rigorózní práci z Univerzity Karlovy z roku 2006, kterou jsem mimochodem absolvoval v době, kdy jsem nezastával žádnou významnou politickou funkci.

• O změnách ve vysokém školství chci vést diskusi i s novými rektory

Rád bych poblahopřál všem rektorům, které dnes na Pražském hradě uvedl do funkce prezident republiky Miloš Zeman. Přeji jim hodně zdaru a úspěchů ve výkonu jejich funkce. V oblasti vysokého školství je nutné prosadit řadu pozitivních změn, včetně přijetí kvalitní novely vysokoškolského zákona. Věřím, že se mi povede se všemi rektory navázat úspěšnou spolupráci, abychom společně české vysoké školství zlepšili.

• Nová vláda musí prověřit pochybný projekt státních maturit

Aktuální zprávy o podvodném systému školení učitelů ke státní maturitě jsou dalším z řady skandálních odhalení, která od začátku projekt státní maturity provází. Sociální demokracie opakovaně státní maturity v minulosti kritizovala, vládu P. Nečase jsme upozorňovali na to, že jde o předražený, administrativně náročný a pro systém školství zcela neefektivní projekt.

• ČSSD je připravena provést pozitivní systémové změny v oblasti školství

Aktuální výsledky mezinárodních srovnávacích testů PISA, které hovoří o zastavení propadu českých školáků, jsou po dlouhé době pozitivní zprávou pro oblast vzdělávání. Je nutné brát tento mírný obrat jako otevřené dveře k rozsáhlejším a potřebným pozitivním změnám, které naše školství potřebuje.

• Ministr Štys musí přestat zdržovat jmenování nových profesorů!

Sociální demokracie považuje za nepřijatelné, aby ministerstvo školství svým liknavým přístupem jakkoli zdržovalo jmenování nových profesorů do funkce. Ministr školství v demisi Dalibor Štys neuvedl do této chvíle jediný relevantní důvod, proč ministerstvo seznam kandidátů na profesorskou funkci dosud nepostoupilo k vyřízení prezidentu republiky, kterému jmenování náleží do pravomocí.

Podobná témata
  • M. Chládek: Tolik sudích ve funkcích českému fotbalu škodí

Dobře zná fotbal zevnitř, vždyť byl jeho aktérem. Teď však vůči němu Marcel Chládek vystupuje jako ministr školství a musí se vymezit vůči jeho největším problémům. Ačkoli sám působil jako rozhodčí, vidí, že jedním z těch nejpalčivějších je působení mužů s píšťalkou či praporkem ve funkcích na všech úrovních. „Jak předseda, tak místopředsedové si to musejí uvědomit, ať už chtějí nebo ne,“ říká.

• M. Chládek: V příštím roce potřebuje školství přidat 3 až 5 miliard

O 3 až 5 miliard korun více bude žádat ministr školství Marcel Chládek na posílení školství a sportu v příštím roce. Prioritami jsou platy učitelů, financování regionálního školství a vysokých škol, posílení inkluzivního vzdělávání a udržitelnost malých tělovýchovných jednot. Rozpočet by měl zohlednit i nárůst výkonů v regionálním školství.

• Školy i centra mohou získat další peníze z evropských fondů

Praha, 19. května 2015 – Ministerstvo školství připravilo před ukončením probíhajících operačních programů další čtyři výzvy pro základní a střední školy, a také pro výzkumná a vývojová centra. Důvodem je efektivnější čerpání financí z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) a Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI).

• Čipy? Sám už mám tři

Ministru školství MARCELU CHLÁDKOVI (ČSSD) nelze vytknout nedostatek fantazie. Co tisková konference, to nový nápad. Prvňáčky chce obdarovat tablety a školy zabezpečit nejmodernějšími systémy. „Chládek není chrlič nápadů,“ říká o sobě. „Nedělám nic nahodile a vše mám dokonale promyšlené.“

• Každému podle jeho potřeb

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce změnit financování základních a středních škol tak, aby už neplatilo „čím víc žáků máte, tím víc peněz dostanete“. Vzhledem k tomu, že rozdělování státních peněz je určujícím nástrojem školské politiky, je dobré vědět o jeho záměrech víc.

Archiv novinek

Přehled všech blogů