Mají se obrazy vystavovat mezi butiky a hamburgery?

21.06.2012 Vzácné obrazy budou v sousedství rychlých občerstvení. Právě tato fáma vyvolala v Plzni vlnu bouřlivých reakcí a způsobila rozruch i v řadě politických stran. Zbytečně, chtělo by se říci. Pravda je totiž, jak už to tak bývá, někde jinde. Avšak politické kolbiště nezná hranice a tak se v mediální zkratce začalo hovořit o tom, že Chovanec atakuje samu podstatu fungování Západočeské galerie.

Co způsobilo tento poplach? Zdánlivá maličkost. Plzeňský kraj plánoval postavit novou budovu pro Západočeskou galerii U Zvonu. Galerie si ji bezesporu zaslouží. Problémem jsou však peníze. Stavba měla stát přes půl miliardy a těmi kraj bohužel nedisponuje. A právě v tu chvíli přichází nabídka z privátní sféry. Na místě zbořeného Domu kultury Inwest má vyrůst nové obchodní centrum a šéf společnosti, která ho chce postavit, nabídl jednu samostatnou budovu.

Tu by mohla využívat galerie. To je vše. Nápad je zatím v plenkách a to zda je dobrý se neodvažuji posuzovat. Ředitel galerie a spolu s ním řada renomovaných odborníků musí posoudit, jestli je to ta správná cesta, kterou by se měla Západočeská galerie vydat. Právě experti z oblasti kultury musí mít v tomto rozhodování hlavní slovo. Osobně se domnívám, že by kraj zvládl projekt financovat. Odhaduji, že by se cena mohla pohybovat kolem tří set milionů korun. Ušetřili bychom tak asi 200 miliónů a představit si umím i to, že Plzeňský kraj by tuto částku splácel například 25 let. Diskusi, třeba i bouřlivou, na téma financování nechť vedou politici a spolu s nimi i veřejnost, která bude následně je i nové výstavní prostory, ať již budou kdekoli, hodnotit.

Častokrát zaznívají v mediálním éteru silná slova. O kulturním, či jiném barbarství, o ignoraci a intelektuální nedostatečnosti. Snaha nacpat galerii mezi krámky s rychlým občerstvením by si podobnou kritiku určitě zasloužila. Bez ohledu na to, že z hejtmanství podobný nápad nezazněl, ba dokonce ani zaznít nemohl. Na druhou stranu, sáhněme si do svědomí. Daleko častěji než výstavní prostory většina z nás navštěvuje novodobé chrámy konzumu. Tak jsou občas nákupní centra nazývána. Jsou i tací, kteří v nich tráví doslova veškerý volný čas. V této souvislosti mi nápad vystavovat obrazy mezi butiky a hamburgery a zušlechťovat tak ducha, nepřijde až tak absurdní a nekulturní. Zvláště, když vzpomeneme na staré arabské moudro. To hovoří o tom, že nemůže-li hora za Mohamedem, musí Mohamed za horou.

(přečteno 80×)

Štítky

Hospodářství a ekonomika   Doprava

Profil autora
chovanec-male.jpg
Milan Chovanec
Blogy autora Milan Chovanec
  • Ač to tak nevypadá, rozhoduje se o osudu dopravy... (přečteno 194×)

Titulní stránky novin, a nejen je, zaplnily v posledních dnech neuvěřitelné informace z naší vládní kuchyně. Řada událostí, kterým se média zcela pochopitelně nevěnovala, by přesto neměla ujít naší pozornosti. Díky originální metodě našich lékařů se například zázračně probrala z mnohaměsíčního kómatu malá holčička. Zdaleka ne tak radostná je pak další zpráva, kterou žurnalisté prakticky vůbec nezaznamenali. Schválen byl totiž návrh dopravní politiky ČR pro období 2014 až 2020 s výhledem do roku 2050.

• K čemu je nám potřeba etický kodex? (přečteno 108×)

"Já žádný etický kodex nechci. Na svou morálku papír nepotřebuju," volala velmi vzrušeným hlasem paní Rubáková. Stalo se v Plzni na jednání krajského zastupitelstva dne sedmnáctého června léta páně 2013. Dlužno dodat, že výše uvedená dáma je členkou tohoto sboru za ODS. Svým zvláštním způsobem má dozajista pravdu. K čemu schvalovat normu, která není právně vymahatelná a za jejíž porušení nehrozí politikovi žádná sankce?

• Z vládní dílny přišla hlava XXII. (přečteno 60×)

Novela zákona o rozpočtovém určení daní připomíná Hellerovu knihu Hlava XXII. Právě tam jakýsi Milo kupoval vajíčka za 30 centů, prodával je za dvacet a ještě na tom vydělal. Vedlejším efektem tohoto výdělku byl však vybombardovaný tábor vlastních vojáků. Podobně má se to i s novelou zákona o rozpočtovém určení daní, kterou představilo společně ministerstvo financí a dopravy.

• Efektivita mýtného systému se nesmí stát jen bájí (přečteno 41×)

Nejstarší cesty světa jsou staré několik tisíc let. Aby už tehdy byly spolehlivé, musely se udržovat. To ani tenkrát nebylo zadarmo a proto bylo vymyšleno mýto. Vybíralo se za použití mostu, za projetí stezky i za převoz přes řeku. Vybrané peníze byly následně využity na ochranu těchto cest, na jejich opravy, případně na budování stezek nových. Toto pravidlo platí všude v civilizovaném světě i dnes.

• Osobnostní test (přečteno 491×)

Aneb co je ne/známo o Milanu Chovancovi (sestaveno na základě anonymu "Plzeňského přítele Jirky Bezděze" rozeslaného na desítky mailových adres členů sociální demokracie)

Názory a komentáře autora Milan Chovanec
  • Prohlášení místopředsedy ČSSD Milana Chovance k aktuálním spekulacím

V souvislosti s možným jmenováním členem Vlády ČR bych rád znovu zareagoval na spekulace, jež se objevují v souvislosti s mým rozhodnutím neužívat při výkonu veřejných funkcí titul bakalář/Bc. získaný na PF ZČU:

• Žádám ministra Žáka o objasnění personálních kroků

Personální opatření ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který odvolal šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu, vnímám jako mimořádné opatření. To si v době vlády bez mandátu žádá mimořádný důvod. Budu požadovat objasnění, zatím jsem žádné neslyšel.

• M.Chovanec: Jiří Rusnok musí přestat urážet ČSSD

"Premiér Rusnok by měl vážit svá slova. Buď usiluje o naši podporu pro svou vládu, nebo nás chce urážet. Hovořit o členech stínové vlády ČSSD jako o hvězdné pěchotě jen několik hodin před klíčovým rozhodnutím může znamenat, že ze sebe nakonec udělá generála bez vojska," komentuje místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Milan Chovanec rozhovor s Jiřím Rusnokem, jenž publikoval deník MF Dnes.

• M.Chovanec: K odvolání představenstva Českých drah

Odvolání představenstva Českých drah je plně v kompetenci dozorčí rady společnosti a chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy. Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli.

• Ideální prezident podle ODS a TOP09? Senilní kladeč věnců

Jejich druhá největší starost je kondice ČSSD.

Podobná témata

Archiv novinek