Mají se obrazy vystavovat mezi butiky a hamburgery?

21.06.2012 Vzácné obrazy budou v sousedství rychlých občerstvení. Právě tato fáma vyvolala v Plzni vlnu bouřlivých reakcí a způsobila rozruch i v řadě politických stran. Zbytečně, chtělo by se říci. Pravda je totiž, jak už to tak bývá, někde jinde. Avšak politické kolbiště nezná hranice a tak se v mediální zkratce začalo hovořit o tom, že Chovanec atakuje samu podstatu fungování Západočeské galerie.

Co způsobilo tento poplach? Zdánlivá maličkost. Plzeňský kraj plánoval postavit novou budovu pro Západočeskou galerii U Zvonu. Galerie si ji bezesporu zaslouží. Problémem jsou však peníze. Stavba měla stát přes půl miliardy a těmi kraj bohužel nedisponuje. A právě v tu chvíli přichází nabídka z privátní sféry. Na místě zbořeného Domu kultury Inwest má vyrůst nové obchodní centrum a šéf společnosti, která ho chce postavit, nabídl jednu samostatnou budovu.

Tu by mohla využívat galerie. To je vše. Nápad je zatím v plenkách a to zda je dobrý se neodvažuji posuzovat. Ředitel galerie a spolu s ním řada renomovaných odborníků musí posoudit, jestli je to ta správná cesta, kterou by se měla Západočeská galerie vydat. Právě experti z oblasti kultury musí mít v tomto rozhodování hlavní slovo. Osobně se domnívám, že by kraj zvládl projekt financovat. Odhaduji, že by se cena mohla pohybovat kolem tří set milionů korun. Ušetřili bychom tak asi 200 miliónů a představit si umím i to, že Plzeňský kraj by tuto částku splácel například 25 let. Diskusi, třeba i bouřlivou, na téma financování nechť vedou politici a spolu s nimi i veřejnost, která bude následně je i nové výstavní prostory, ať již budou kdekoli, hodnotit.

Častokrát zaznívají v mediálním éteru silná slova. O kulturním, či jiném barbarství, o ignoraci a intelektuální nedostatečnosti. Snaha nacpat galerii mezi krámky s rychlým občerstvením by si podobnou kritiku určitě zasloužila. Bez ohledu na to, že z hejtmanství podobný nápad nezazněl, ba dokonce ani zaznít nemohl. Na druhou stranu, sáhněme si do svědomí. Daleko častěji než výstavní prostory většina z nás navštěvuje novodobé chrámy konzumu. Tak jsou občas nákupní centra nazývána. Jsou i tací, kteří v nich tráví doslova veškerý volný čas. V této souvislosti mi nápad vystavovat obrazy mezi butiky a hamburgery a zušlechťovat tak ducha, nepřijde až tak absurdní a nekulturní. Zvláště, když vzpomeneme na staré arabské moudro. To hovoří o tom, že nemůže-li hora za Mohamedem, musí Mohamed za horou.

(přečteno 81×)

Štítky

Hospodářství a ekonomika   Doprava

Profil autora
chovanec-160x100.jpg
Milan Chovanec
Blogy autora Milan Chovanec
  • De lege ferenda (přečteno 77×)

Když se řekne slovo přestupek, představí si většina z nás přestupek dopravní. Pravdou však je, že přestupkem je více než stovka protiprávních jednání, která jsou v odborné terminologii označována jako „drobná či bagatelní kriminalita“. Jsou to mimo jiné hospodské rvačky, podvody, zpronevěra, krádeže, domácí násilí, urážky, pomluvy, stalking, vydírání, výtržnictví, etc.

• Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy (přečteno 23×)

Telefonní číslo 150 zná asi úplně každý. Hasiče voláme, nejen když hoří byt či chata. Vyjíždějí k dopravním nehodám, odstraňují ekologické škody, zachraňují životy i majetek při povodních. Hasiči pomáhají, nejen když je potřeba sundat osobu z výšky, nebo vytáhnout někoho ze studny, ale například i ve chvíli, kdy se rojí včely. Ten, kdo o pomoc volá, příliš nerozlišuje, zda přijedou profesionálové, kteří to mají v náplni práce, nebo dobrovolníci, pro které je pomoc spoluobčanům celoživotním koníčkem.

• Ani dobře zaplacený policista nemůže chytat zločince na koloběžce (přečteno 65×)

Plošným škrtem přišli policisté a hasiči v roce 2011 o 10 % platu. Důvodem nebyla jejich špatná práce, ale údajná snaha o vyrovnaný státní rozpočet. Tento cíl, jak již víme, se Nečasově vládě splnit nepodařilo. To, co se jí bohužel naopak povedlo, byla destabilizace všech bezpečnostních sborů.

• M. Chovanec: Musíme více investovat do vybavení bezpečnostních sborů (přečteno 35×)

Ministr vnitra Milan Chovanec navštívil 8. září 2014, jihomoravské Znojmo. Ve městě se setkal s policisty i hasiči, pohovořil s nimi a zmínil i výstavbu nové hasičské stanice pro místní profesionální jednotku hasičů. Kromě toho zavítal i na sídliště Dukla a stejnojmennou problémovou ubytovnu.

• Červená páska přes rukáv nebo černé klapky na očích? (přečteno 48×)

V Německu tomu říkají sommerloch, v Anglii silly season a v Polsku sezon ogórkowy. Doba prázdnin a dovolených je i tady v Česku okurkovou sezónou. Událostí, které by byly mediálně významné, se děje minimum a tak se i v seriózních novinách rozebírají peripetie za života celebrit a objevují se zaručené a senzační zprávy. Letos překvapivě neútočili lidožraví žraloci na Jadranu a ani stáda ovcí v Beskydech neohrožovala žádná divoká puma. Ministerstvo vnitra prý totiž chystá znovuzavedení Pomocných stráží Veřejné bezpečnosti...

Názory a komentáře autora Milan Chovanec
  • Prohlášení místopředsedy ČSSD Milana Chovance k aktuálním spekulacím

V souvislosti s možným jmenováním členem Vlády ČR bych rád znovu zareagoval na spekulace, jež se objevují v souvislosti s mým rozhodnutím neužívat při výkonu veřejných funkcí titul bakalář/Bc. získaný na PF ZČU:

• Žádám ministra Žáka o objasnění personálních kroků

Personální opatření ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který odvolal šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu, vnímám jako mimořádné opatření. To si v době vlády bez mandátu žádá mimořádný důvod. Budu požadovat objasnění, zatím jsem žádné neslyšel.

• M.Chovanec: Jiří Rusnok musí přestat urážet ČSSD

"Premiér Rusnok by měl vážit svá slova. Buď usiluje o naši podporu pro svou vládu, nebo nás chce urážet. Hovořit o členech stínové vlády ČSSD jako o hvězdné pěchotě jen několik hodin před klíčovým rozhodnutím může znamenat, že ze sebe nakonec udělá generála bez vojska," komentuje místopředseda ČSSD a stínový ministr dopravy Milan Chovanec rozhovor s Jiřím Rusnokem, jenž publikoval deník MF Dnes.

• M.Chovanec: K odvolání představenstva Českých drah

Odvolání představenstva Českých drah je plně v kompetenci dozorčí rady společnosti a chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy. Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli.

• Ideální prezident podle ODS a TOP09? Senilní kladeč věnců

Jejich druhá největší starost je kondice ČSSD.

Podobná témata
  • M. Chovanec: Vietnamské DEALERY DROG pošleme domů!

Na českých silnicích jezdí čím dál tím víc zfetovaných řidičů. Jak to chce řešit? A jaké plány má vůbec s policií? I na to v rozhovoru pro Blesk odpovídá ministr vnitra Milan Chovanec (44, ČSSD).

• Ministr vnitra zavítal na Mladoboleslavsko. Zajímal se o bezpečnostní situaci i poštu

Ministr vnitra Milan Chovanec zavítal v pondělí 6. října 2014 mezi starostky a starosty mladoboleslavského okresu. Na zasedání v Lipníku a Dolní Krupé s nimi debatoval o jejich problémech. Zajímal se zejména o pošty a bezpečnostní situaci ve zdejším regionu.

• De lege ferenda

• M. Chovanec: Chceme, aby pobočky měly otevřeno večer i v sobotu

Ministr vnitra poskytl rozhovor pražskému deníku:

• Nehledej v dobrovolném sboru hasičském ni zisku, ni slávy

Archiv novinek

• Milan Urban

24.10.2014 Řeč je nikoliv o bývalém rektorovi University Karlovy, ale o „pravicovém... (přečteno 26×)

• Jan Keller

24.10.2014 V roce 2010 byla přijata strategie rozvoje Evropské unie na celou jednu dekádu. V... (přečteno 55×)

• Olga Sehnalová

22.10.2014 Europoslanci dnes, ve středu 22. října 2014, schválili novou Evropskou komisi.... (přečteno 21×)

• Bohuslav Sobotka