Komentář k Otázkám Václava Moravce

11.07.2011 Ministr Heger jasně řekl, a přiznal, že vláda nemá sebemenší zájem tyto zákony prokonzultovat s opozicí a že vlastně nezleží na tom, jaké změny navrhujeme, byť by tyto změny byly sebedůležitější, věcné a ku prospěchu reformy.

Je logické, že bude-li v budoucnosti ČSSD vládní stranou, bude-li mít dostatečnou sílu ve sněmovně, dojde nutně k úpravám reformních zákonů do takové podoby, která nebude tak necitlivá, asociální a nemilosrdná vůči sociálně slabým skupinám občanů naší země.

Nezodpovězenou otázkou asi zůstane, zda se občan při jiném přístupu této vlády nemohl dočkat reformy, která zaručí stabilitu zdravotnictví na dlouhá léta dopředu.

Medicína není pouze pro bohaté, ústava České republiky stále platí. Vláda Petra Nečase ignoruje fakt, že její reforma balancuje na hraně ústavnosti a i to je důvodem, proč jsem vůči těmto zákonům mimořádně kritický.

Stále budu zastávat názor, že ve zdravotnictví dochází k obrovským ztrátám, že peníze se z něj ztrácí obrovskou dírou. Nahrazovat tuto ztrátu taháním dalších a dalších poplatků z kapes pacientů je nejen neperspektivní z pohledu reforem, ale taky nemravné.

Záznam si můžete pustit na stránkách pořadu Otázky Václava Moravce

(přečteno 41×)

Štítky

Hospodářství a ekonomika   Spravedlnost   Zdravotnictví

Profil autora
hasek-4.jpg
JUDr. Michal Hašek
Blogy autora Michal Hašek
  • Zámecká jízdárna v Lednici se dočká skutečného znovuoživení (přečteno 265×)

Slavnostním poklepem základního kamene bylo ve čtvrtek 14. června 2012 symbolicky potvrzeno zahájení stavebních prací projektu „Zámecká jízdárna v Lednici – multifunkční centrum“ podpořeného dotací z Integrovaného operačního programu (IOP).

• ODS v senátu opět zklamala (přečteno 392×)

ODS při dnešním hlasování v Senátu opět prokázala, že vnímá politiku čistě účelově, bez jakékoli odpovědnosti k občanům.

• Jednání o spolupráci v Pekingu (přečteno 319×)

Právě přejíždíme vlakem Peking – Šanghaj, průměrná rychlost 300 km/h, moderní vlak i prostředí, žádné drkocání, docela zážitek ve srovnání s domácí realitou.

• Obávám se o bezpečnost občanů. Ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 266×)

Dnešní média přinesla velmi vážné a znepokojující informace o uvažovaných restrikcích v bezpečnostních sborech, konkrétně o možném propouštění příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR a to v řádech tisíců.

• Obávám se o bezpečnost občanů, ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 100×)

Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a destruující základní funkce státu v území.

Názory a komentáře autora Michal Hašek
  • M.Hašek, Z.Škromach, J.Tejc: Chceme pro naše voliče úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání

Na dnešním jednání PG ČSSD jsme podpořili mandát předsedy Bohuslava Sobotky k zahájení povolebních konzultací a rozšíření vyjednávacího týmu o zástupce poslaneckého a senátorského klubu po zasedání ÚVV ČSSD 10. listopadu. Jsme připraveni udělat maximum pro úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání a také pro jednotnou podporu všech našich 50 poslanců.

• Vyjádření Michala Haška k současnému dění v ČSSD

Jsem přesvědčen, že letošní mimořádné primárky pro volby do Poslanecké sněmovny proběhly v ČSSD v pořádku podle stanov i schválených pravidel, že projdou soudním testem, včetně zamítnutí návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by byla zablokována jejich registrace. Žaloby, podané několika neúspěšnými členy ČSSD, považuji za mimořádně nešťastný krok z jejich strany, který má přenést sestavování kandidátních listin z jejich mateřské strany do soudní síně.

• Vyjádření Michala Haška k aktuální politické situaci

Pokud TOP 09 a ODS zablokují rozpuštění Sněmovny a nové volby, měla by ČSSD zvažovat alternativu podpory Rusnokově vládě. Samozřejmě nikoliv jako bianko šek, ale se znalostí jejího programového prohlášení, s požadavkem na vyřešení kauzy financování prezidentské kampaně ministra financí Jana Fischera ještě do hlasování o důvěře a s požadavkem dalšího jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny a co nejčasnějších voleb, aby co nejdříve převzala odpovědnost za zemi vláda s plným politickým mandátem vzešlým z nových voleb.

• ČSSD vyzývá parlamentní strany k tomu, aby umožnily konání nových voleb a nechaly o nové vládě rozhodnout občany!

Sociální demokracie trvá na tom, že nejlepším řešením v současné politické a ústavní krizi v ČR je konání nových voleb v co nejbližším termínu, občané musí dostat šanci vybrat si novou vládu.

• Komentář M.Haška k nominaci M.Němcové do funkce premiérky

"Miroslava Němcová má, bohužel, být pouze fíkovým listem, zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce. Další potenciální kandidáti na premiéra za ODS se zřejmě příliš obávají dalšího vývoje policejního vyšetřování. M.Němcová se tak má stát zimní královnou, která bude bojovat o každý další den u moci bez ohledu na zájmy České republiky a jejích občanů. ODS udělala přesně to, co jsme očekávali a kritizovali – žádná sebereflexe, žádná omluva, pouze výměna "pana čistého" za "pani čistou" a jede se dál, jako by se nic nedělo. Pro nás je to jasný signál, že musíme i nadále trvat na nových volbách, pouze ty přinesou reálnou změnu.

Podobná témata
  • Přednost mají pacienti

Pan vicepremiér a ministr financí napsal do Práva komentář (Andrej Babiš: Nechci propást příležitost zabránit vysávání zdravotnictví, 20. 3.) o svém pohledu na zdravotnictví, ve kterém se ani jednou nevyskytuje slovo pacient. V mém světě je ale pacient na prvním místě. Zdravotnictví tu musí fungovat pro pacienty, ne obráceně.

• S. Němeček: Pro kroky ke stabilizaci zdravotnictví máme širokou podporu

Navrhované kroky ministra Svatopluka Němečka pro stabilizaci českého zdravotnicví získaly podporu nejen špičkových odborníků z oboru, ale také dotyčných zájmových skupin.

• Trváme na sazbě pěti procent na léky

Jsem velmi znepokojena tím, že pan ministr financí Andrej Babiš změkčuje návrh na snížení DPH u léků. Jednalo se o návrh a iniciativu ze strany mě a Svazu pacientů ČR. Upozornil jsmei na to, že DPH na léky zatěžuje pacienty, protože lékárny účtují DPH z celé ceny léků, tedy i z té částky, která je hrazena pojišťovnou.

• A.Gajdůšková: Musíme se důkladně zaměřit na institucionalizaci pacientského ombudsmana
  • Vláda projednala se zástupci Asociace krajů ČR aktuální problémy regionů

Vláda ČR se dnes sešla na prvním společném jednání se zástupci Asociace krajů ČR, aby tak odstartovala pravidelná setkávání s hejtmany. Na jednání informovali hejtmané zástupce vlády o aktuální situaci v krajích v oblasti čerpání peněz z evropských fondů, stavu veřejných investic či úrovni veřejných služeb ve zdravotnictví, školství či dopravě.

Archiv novinek

Přehled všech blogů