Kalouskovi se rozpadá rozpočet. Už zase.

14.06.2012 Květnová čísla o plnění státního rozpočtu na rok 2012 jsou víceméně katastrofální. Bohužel zapadla ve stínu aféry Davida Ratha a je proto potřebné je znovu připomenout. Ačkoliv vláda tvrdí, že letošní schodek státního rozpočtu skončí na 105 miliardách korun, je květnová sekera (79 miliard) nominálně téměř stejná, jako v loňském roce (81 miliard), kdy ale deficit rozpočtu na konci roku dosáhl 142 miliard korun! Za pouhých pět měsíců už vláda vytvořila deficit ve výši 75 % celoročního plánu. V loňském roce na tom byla se 60 % podstatně lépe.

Smutné je, že ačkoliv vládě na jedné straně chybí peníze, na straně druhé je lije v přímém přenosu doslova do kanálu.  Projekt IZIP – 1,8 miliardy ze zdravotního pojištění – nakonec zrušen. Předražené státní maturity s přípravou za více než jednu miliardu korun- budou znovu zcela přepracovány. Reforma vysokých škol, zpracovaná drahými externisty, zrušena. Informační systémy Úřadu práce – budovány znovu za stovky milionů korun z evropských fondů, výsledkem je nefunkční systém a policejní vyšetřování.

Ekonomika je v útlumu a tak je zřejmé, že ministr Miroslav Kalousek už zase nedodrží Sněmovnou schválený deficit. Naposledy takto porušil zákon o státním rozpočtu v loňském roce, kdy mu nestačil povolený schodek 135 miliard korun a skončil nakonec na 142 miliardách nového přírůstku ke státnímu dluhu. Nepochybně vzorný ministr vlády „rozpočtové odpovědnosti“.

Nečasově vládě se letos nedaří vybírat daně. Zcela selhal kuriózní pravicový předpoklad, že zvýšení DPH na potraviny a léky při současném poklesu reálných příjmů obyvatel povede k vyššímu výběru DPH. Nic takového se samozřejmě nestalo. Nečasova vláda plánovala, že v roce 2012 vybere na DPH o 15 % víc. Skutečnost za prvních měsíců je mínus tři procenta…

Horší je i výběr spotřební daně, daní od OSVČ (na bonusech se vyplatilo o 5 miliard víc, než činil výběr této daně) a majetkových daní. Minimálně do září nám EU neproplatí v důsledku chyb v centrálním auditu (kompetence ministerstva financí) ani korunu na projekty z evropských fondů. Na to, aby vláda vyčerpala v rozpočtu plánovaných 100 miliard z fondů EU jí tak zbudou pouhé tři měsíce. Teoreticky. Schodek státního rozpočtu tak navzdory zvyšování DPH a škrtům u těch nejchudších a nejslabších míří opět ke 140-150 miliardám korun. Veřejný dluh na konci roku 2012 tak překročí 42 % HDP.

Je zřejmé, že bez nastartování ekonomického růstu nelze dostat schodky státního rozpočtu udržitelně pod kontrolu. Ani v této oblasti se však Nečasově vládě vůbec nedaří.

V prvním čtvrtletí 2012 rostla ekonomika Německa o 1,7 %, Polska o 3,8 %, Slovenka o 3 % a Rakouska o 1,9%. Ve stejné době se v České republice meziročně propadl HDP o 0,7 %. Je na místě zeptat se s klasikem: Kde jen udělali soudruzi Nečas a Kalousek z pravicové vlády chybu? Tady se už opravdu na světovou finanční krizi vymlouvat nemohou...Všichni bezprostřední evropští sousedi rostou, z naší země se stává ostrov hospodářského poklesu.

Domácí poptávka je v důsledku vládních škrtů slabá, ani silný export není schopen její propad dostatečně kompenzovat. Orientace na čistě vnější růst je vzhledem k nejasnostem ve vývoji eurozóny, ohrožené pádem Řecka a Španělska, velmi riskantním krokem.

V této situaci je už opravdovým rozpočtovým šílenstvím jak spouštění druhého pilíře v rámci důchodové reformy, tak drahé narovnání s církvemi i pokračování ve zvyšování DPH. Vláda by vzhledem k ekonomické situaci země měla všechny tyto kroky přehodnotit a zrušit. Stejně realisticky, jako to už letos udělala zrušením rovné daně a stropů u zdravotního pojištění. ČSSD všechny realistické a spravedlivé kroky, vedoucí ke stabilizaci veřejných financí a stimulaci hospodářského růstu podpoří.

(přečteno 323×)

Štítky

Exekuce   Hospodářství a ekonomika   Školství   Zaměstnanost   Zahraniční politika   Průmysl   Spravedlnost   Zdravotnictví

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • ČSSD vyhrála senátní volby! (přečteno 89×)

Po čtvrté v řadě za sebou (2008, 2010, 2012, 2014) vyhrála o tomto víkendu ČSSD senátní volby. Získali jsme ve druhém kole celkem 10 z rozdělovaných 27 mandátů. Zůstáváme nadále zdaleka nejsilnější politickou stranou v Senátu, náš klub bude mít nyní 33 senátorů a máme zcela reálnou šanci prosadit sociálního demokrata i pro příští dva roky na (druhou nejvyšší ústavní) pozici předsedy Senátu.

• Sociální demokracie jde do další volební bitvy! Oslovte své blízké i známé, ať nám dají hlas! (přečteno 304×)

Důležitou událost si na tento pátek a sobotu poznamenali do kalendáře všichni sociální demokraté. Netřeba připomínat, že se v těchto dnech konají důležité komunální volby a také první kolo voleb senátních. Rádi bychom vás ale jménem vedení strany požádali, abyste teď přečetli argumenty Bohuslava Sobotky, proč je důležité jít hlasovat. Oslovte také své blízké i široké okolí s žádostí o podporu ČSSD!

• Rozpočet, který naše země potřebuje (přečteno 84×)

Vládní koalice má za sebou rychlé schválení svého prvního rozpočtu, který svým složením, prioritami i naplněním jednotlivých kapitol charakterizuje jasnou změnu v sociální a hospodářské politice.

• B. Sobotka: Sedm měsíců vlády ČSSD – skládáme účty (přečteno 234×)

Není možné, aby se předseda vlády uzavřel ve Strakově akademii, obklopil se nepropustnou hradbou úředníků a s lidmi se přestal bavit.

• Blog B. Sobotky: Schváleno! (přečteno 260×)

Voliči mají právo se dozvědět, co pro ně a pro naši zemi nová vláda od konce ledna, kdy byla jmenována, udělala. Proto se sociální demokracie rozhodla realizovat na přelomu srpna a září informační kampaň "Dáváme vládě sociální rozměr", zaměřenou na pět hlavních oblastí, v nichž se nové vládě povedlo dosáhnout zásadních změn.

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • B. Sobotka ke zrušení druhého důchodového pilíře

Vláda dnes rozhodla o zrušeni druhého penzijního pilíře, skončit by měl k prvnímu lednu 2016. Druhý pilíř je jedním z velkých omylů předchozí vlády P. Nečase. Bývalý ministr Drábek prosadil spuštění druhého penzijního pilíře navzdory nesouhlasu politické opozice, sociálních partnerů, odborné i široké veřejnosti.

• B. Sobotka: Výsledek skotského referenda mi udělal opravdu radost

Komentář předsedy vlády ČR k výsledkům skotského referenda.

• Bohuslav Sobotka: Vládní balíček pomůže rodinám s dětmi i seniorům

Sliby se mají plnit. Po pěti měsících, kdy neseme vládní odpovědnost, přinášíme občanům důležitou zprávu o důsledném plnění závazků z programového prohlášení naší vlády.

• Nechceme novou železnou oponu

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyostřil do té doby stabilizované, a dokonce pozitivně se rozvíjející vztahy mezi Evropskou unií a NATO na jedné straně a Ruskem na straně druhé.

• B. Sobotka: Sto dní ve vládě

Jsem přesvědčen o tom, že nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období uplyne velmi rychle a zemi jsme převzali v nedobrém stavu. Naším cílem zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti kteří tu zůstali po Nečasově vládě a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu.

Podobná témata
  • Bohuslav Sobotka ve vašem kraji!

Prohlédněte si fotky z mítinků, které navštívil předseda ČSSD po celé ČR.

• B. Sobotka podpořil na jednání Evropské rady investiční balíček

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 18. prosince zúčastnil jednání Evropské rady v Bruselu. Společně s prezidenty a předsedy vlád členských států jednal o novém investičním plánu Evropské komise a situaci na Ukrajině. Evropská rada se poprvé konala pod vedením nového předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

• Premiér Bohuslav Sobotka je na jednání Evropské rady v Bruselu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jedná s šéfy států a vlád v rámci Evropské rady v Bruselu. Hlavním tématem summitu EU je podpora hospodářského růstu v Evropě, a to především ve světle investičního balíčku Evropské komise. Evropské rada se věnuje také daňovým otázkám a stranou nezůstanou ani aktuální zahraničně-politická témata.

• Premiér Sobotka se setkal se zástupci ASO

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 17. prosince 2014 setkal s předsedou Asociace samostatných odborů ČR Bohumírem Dufkem a dalšími zástupci odborů.

• Premiér Sobotka se zúčastnil setkání předsedů vlád 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 16. prosince 2014 zúčastnil setkání předsedů vlád v rámci iniciativy Čínské lidové republiky k 16 zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy v Bělehradě. Společně s premiérem se summitu v Bělehradě zúčastnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Archiv novinek

• Jan Hajda

18.12.2014 Odvolání náměstka Státního pozemkového úřadu (dále jen „SPÚ“) pana Vojtěcha Weise... (přečteno 37×)

• Lubomír Zaorálek