Kalouskovi se rozpadá rozpočet. Už zase.

14.06.2012 Květnová čísla o plnění státního rozpočtu na rok 2012 jsou víceméně katastrofální. Bohužel zapadla ve stínu aféry Davida Ratha a je proto potřebné je znovu připomenout. Ačkoliv vláda tvrdí, že letošní schodek státního rozpočtu skončí na 105 miliardách korun, je květnová sekera (79 miliard) nominálně téměř stejná, jako v loňském roce (81 miliard), kdy ale deficit rozpočtu na konci roku dosáhl 142 miliard korun! Za pouhých pět měsíců už vláda vytvořila deficit ve výši 75 % celoročního plánu. V loňském roce na tom byla se 60 % podstatně lépe.

Smutné je, že ačkoliv vládě na jedné straně chybí peníze, na straně druhé je lije v přímém přenosu doslova do kanálu.  Projekt IZIP – 1,8 miliardy ze zdravotního pojištění – nakonec zrušen. Předražené státní maturity s přípravou za více než jednu miliardu korun- budou znovu zcela přepracovány. Reforma vysokých škol, zpracovaná drahými externisty, zrušena. Informační systémy Úřadu práce – budovány znovu za stovky milionů korun z evropských fondů, výsledkem je nefunkční systém a policejní vyšetřování.

Ekonomika je v útlumu a tak je zřejmé, že ministr Miroslav Kalousek už zase nedodrží Sněmovnou schválený deficit. Naposledy takto porušil zákon o státním rozpočtu v loňském roce, kdy mu nestačil povolený schodek 135 miliard korun a skončil nakonec na 142 miliardách nového přírůstku ke státnímu dluhu. Nepochybně vzorný ministr vlády „rozpočtové odpovědnosti“.

Nečasově vládě se letos nedaří vybírat daně. Zcela selhal kuriózní pravicový předpoklad, že zvýšení DPH na potraviny a léky při současném poklesu reálných příjmů obyvatel povede k vyššímu výběru DPH. Nic takového se samozřejmě nestalo. Nečasova vláda plánovala, že v roce 2012 vybere na DPH o 15 % víc. Skutečnost za prvních měsíců je mínus tři procenta…

Horší je i výběr spotřební daně, daní od OSVČ (na bonusech se vyplatilo o 5 miliard víc, než činil výběr této daně) a majetkových daní. Minimálně do září nám EU neproplatí v důsledku chyb v centrálním auditu (kompetence ministerstva financí) ani korunu na projekty z evropských fondů. Na to, aby vláda vyčerpala v rozpočtu plánovaných 100 miliard z fondů EU jí tak zbudou pouhé tři měsíce. Teoreticky. Schodek státního rozpočtu tak navzdory zvyšování DPH a škrtům u těch nejchudších a nejslabších míří opět ke 140-150 miliardám korun. Veřejný dluh na konci roku 2012 tak překročí 42 % HDP.

Je zřejmé, že bez nastartování ekonomického růstu nelze dostat schodky státního rozpočtu udržitelně pod kontrolu. Ani v této oblasti se však Nečasově vládě vůbec nedaří.

V prvním čtvrtletí 2012 rostla ekonomika Německa o 1,7 %, Polska o 3,8 %, Slovenka o 3 % a Rakouska o 1,9%. Ve stejné době se v České republice meziročně propadl HDP o 0,7 %. Je na místě zeptat se s klasikem: Kde jen udělali soudruzi Nečas a Kalousek z pravicové vlády chybu? Tady se už opravdu na světovou finanční krizi vymlouvat nemohou...Všichni bezprostřední evropští sousedi rostou, z naší země se stává ostrov hospodářského poklesu.

Domácí poptávka je v důsledku vládních škrtů slabá, ani silný export není schopen její propad dostatečně kompenzovat. Orientace na čistě vnější růst je vzhledem k nejasnostem ve vývoji eurozóny, ohrožené pádem Řecka a Španělska, velmi riskantním krokem.

V této situaci je už opravdovým rozpočtovým šílenstvím jak spouštění druhého pilíře v rámci důchodové reformy, tak drahé narovnání s církvemi i pokračování ve zvyšování DPH. Vláda by vzhledem k ekonomické situaci země měla všechny tyto kroky přehodnotit a zrušit. Stejně realisticky, jako to už letos udělala zrušením rovné daně a stropů u zdravotního pojištění. ČSSD všechny realistické a spravedlivé kroky, vedoucí ke stabilizaci veřejných financí a stimulaci hospodářského růstu podpoří.

(přečteno 323×)

Štítky

Exekuce   Hospodářství a ekonomika   Školství   Zaměstnanost   Zahraniční politika   Průmysl   Spravedlnost   Zdravotnictví

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • Ekonomický růst by měl pomoci i seniorům (přečteno 106×)

Jsem velmi rád, že se sociální demokracii podařilo přesvědčit koaliční partnery a ještě letos v prosinci vláda poskytne důchodcům jednorázovou kompenzaci v rámci výplaty důchodů v podobě paušální částky 600 korun.

• Vláda pomůže všem poctivým podnikatelům (přečteno 98×)

Zákon o elektronické evidenci tržeb patřil při sestavování programového prohlášení vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL k jednomu ze základních pilířů nově vznikající vládní koalice. Jsem velmi rád, že se nám tento důležitý zákon podařilo po 16 měsících fungování kabinetu schválit, a to jednomyslně.

• Projev předsedy ČSSD B. Sobotky na sjezdu KDU-ČSL (přečteno 202×)

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka vystoupil na sjezdu KDU-ČSL s projevem. Přečtěte si, co bylo obsahem vystoupení.

• Poučení pro dnešní složitý svět (přečteno 107×)

Když jsem v minulých dnech navštívil Mauthausen nebo třeba Javoříčko, mluvil s bojovníky od Stalingradu, Tobruku, Sokolova nebo Dukly, uvědomoval jsem si znovu a znovu, že žádná slova nemohou být dost silná, aby popsala hrůzy druhé světové války.

• Otazníky nad sněmem našeho koaličního partnera (přečteno 1305×)

Popravdě řečeno, podobnou úvahu bych klidně přenechal některému z novinářů, ale za a) médií, na něž nemá vlastnický nebo inzertní vliv předseda Ano už nezbylo zase tolik a za b) jedná se o našeho vládního a koaličního partnera, se kterým jsme si v současné Poslanecké sněmovně tak trochu zbyli, pokud chceme pro zemi něco reálného udělat (minimálně stabilitu a zlepšení pověsti vlády dovnitř a navenek) a nechceme se při tom kompromitovat spoluprací s ODS či TOP 09 (s Úsvitem ANO sice od počátku koketovalo a navrhovalo ho nesměle jako partnera místo KDU-ČSL, ale myslím, že už je to snad přešlo).

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • Komentář předsedy vlády B. Sobotky k situaci pohřešovaných Čechů v Libanonu

Případ pohřešovaných Čechů v Libanonu intenzivně řeší ministerstvo zahraničních věcí, dnes odpoledne k této věci zasedl krizový štáb a prověřuje všechny dostupné informace. S ministrem Zaorálkem jsem ve spojení, mohu garantovat, že snahou české vlády je udělat maximum pro to, abychom českým občanům pomohli. Po konzultaci s bezpečnostními složkami však v této fázi nechci dále komentovat podrobnosti případu. Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

• Komentář předsedy vlády B. Sobotky k cestě místopředsedy vlády P. Bělobrádka v Bavorsku

Taková gesta smíření, jaké učinil Pavel Bělobrádek, pomáhají zlepšovat vztahy a patří do sjednocující se Evropy počátku 21. století. Ale vždy, když si u nás nebo v Německu připomínáme památku obětí excesů během divokého vyhánění, je potřeba současně zdůraznit klíčový význam příčiny a následku v česko-německých vztazích. Bylo to nacistické Německo, které rozbilo demokratické Československo a následně rozpoutalo druhou světovou válku. Byl to okupační nacistický teror, jemuž podlehly stovky tisíc českých a slovenských občanů, včetně žen a dětí. Často smutné události jara a léta roku 1945 byly následkem Mnichova, světové války vyvolané Hitlerem, tragédií Lidic, Ploštiny, Terezína či Kobylis, celé šest let trvající bezohledné nacistické perzekuce a nesvobody. Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

• Komentář předsedy vlády k nálezu Ústavního soudu týkajícího se Zákona o státní službě

Vítám dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který odmítl návrh prezidenta republiky na zrušení zákona o státní službě.

• Komentář předsedy vlády k úmrtí Sira Nicholase Wintona

Zpráva o smrti Sira Nicholase Wintona, který v předvečer druhé světové války zachránil 669 československých dětí před nacistickou perzekucí a téměř jistou smrtí, musí v Česku zasáhnout úplně každého. Není to ani samotný vysoký počet zachráněných dětí, ale obětavost a soucit, se kterými se ve zdánlivě beznadějné situaci a děsivé době pustil do záchrany druhých, navíc v zemi, ve které byl vlastně cizincem. Nicholas Winton je pro mne vzorem skutečné lidskosti, nesmírné skromnosti a občanské statečnosti.

• Prokazování původu majetku pomůže proti podvodníkům

Když v roce 1994 vláda Václava Klause zrušila, v rámci své filozofie nerozlišování čistých a špinavých peněz, ustanovení zákona o povinnosti podat přiznání k majetku nad jeden milión korun, málokoho by napadlo, že boj o to, zda se prokazování původu majetku do našich zákonů vrátí, či nikoliv, bude trvat dalších předlouhých dvacet let.

Podobná témata

Archiv novinek