Kalouskovi se rozpadá rozpočet. Už zase.

14.06.2012 Květnová čísla o plnění státního rozpočtu na rok 2012 jsou víceméně katastrofální. Bohužel zapadla ve stínu aféry Davida Ratha a je proto potřebné je znovu připomenout. Ačkoliv vláda tvrdí, že letošní schodek státního rozpočtu skončí na 105 miliardách korun, je květnová sekera (79 miliard) nominálně téměř stejná, jako v loňském roce (81 miliard), kdy ale deficit rozpočtu na konci roku dosáhl 142 miliard korun! Za pouhých pět měsíců už vláda vytvořila deficit ve výši 75 % celoročního plánu. V loňském roce na tom byla se 60 % podstatně lépe.

Smutné je, že ačkoliv vládě na jedné straně chybí peníze, na straně druhé je lije v přímém přenosu doslova do kanálu.  Projekt IZIP – 1,8 miliardy ze zdravotního pojištění – nakonec zrušen. Předražené státní maturity s přípravou za více než jednu miliardu korun- budou znovu zcela přepracovány. Reforma vysokých škol, zpracovaná drahými externisty, zrušena. Informační systémy Úřadu práce – budovány znovu za stovky milionů korun z evropských fondů, výsledkem je nefunkční systém a policejní vyšetřování.

Ekonomika je v útlumu a tak je zřejmé, že ministr Miroslav Kalousek už zase nedodrží Sněmovnou schválený deficit. Naposledy takto porušil zákon o státním rozpočtu v loňském roce, kdy mu nestačil povolený schodek 135 miliard korun a skončil nakonec na 142 miliardách nového přírůstku ke státnímu dluhu. Nepochybně vzorný ministr vlády „rozpočtové odpovědnosti“.

Nečasově vládě se letos nedaří vybírat daně. Zcela selhal kuriózní pravicový předpoklad, že zvýšení DPH na potraviny a léky při současném poklesu reálných příjmů obyvatel povede k vyššímu výběru DPH. Nic takového se samozřejmě nestalo. Nečasova vláda plánovala, že v roce 2012 vybere na DPH o 15 % víc. Skutečnost za prvních měsíců je mínus tři procenta…

Horší je i výběr spotřební daně, daní od OSVČ (na bonusech se vyplatilo o 5 miliard víc, než činil výběr této daně) a majetkových daní. Minimálně do září nám EU neproplatí v důsledku chyb v centrálním auditu (kompetence ministerstva financí) ani korunu na projekty z evropských fondů. Na to, aby vláda vyčerpala v rozpočtu plánovaných 100 miliard z fondů EU jí tak zbudou pouhé tři měsíce. Teoreticky. Schodek státního rozpočtu tak navzdory zvyšování DPH a škrtům u těch nejchudších a nejslabších míří opět ke 140-150 miliardám korun. Veřejný dluh na konci roku 2012 tak překročí 42 % HDP.

Je zřejmé, že bez nastartování ekonomického růstu nelze dostat schodky státního rozpočtu udržitelně pod kontrolu. Ani v této oblasti se však Nečasově vládě vůbec nedaří.

V prvním čtvrtletí 2012 rostla ekonomika Německa o 1,7 %, Polska o 3,8 %, Slovenka o 3 % a Rakouska o 1,9%. Ve stejné době se v České republice meziročně propadl HDP o 0,7 %. Je na místě zeptat se s klasikem: Kde jen udělali soudruzi Nečas a Kalousek z pravicové vlády chybu? Tady se už opravdu na světovou finanční krizi vymlouvat nemohou...Všichni bezprostřední evropští sousedi rostou, z naší země se stává ostrov hospodářského poklesu.

Domácí poptávka je v důsledku vládních škrtů slabá, ani silný export není schopen její propad dostatečně kompenzovat. Orientace na čistě vnější růst je vzhledem k nejasnostem ve vývoji eurozóny, ohrožené pádem Řecka a Španělska, velmi riskantním krokem.

V této situaci je už opravdovým rozpočtovým šílenstvím jak spouštění druhého pilíře v rámci důchodové reformy, tak drahé narovnání s církvemi i pokračování ve zvyšování DPH. Vláda by vzhledem k ekonomické situaci země měla všechny tyto kroky přehodnotit a zrušit. Stejně realisticky, jako to už letos udělala zrušením rovné daně a stropů u zdravotního pojištění. ČSSD všechny realistické a spravedlivé kroky, vedoucí ke stabilizaci veřejných financí a stimulaci hospodářského růstu podpoří.

(přečteno 323×)

Štítky

Exekuce   Hospodářství a ekonomika   Školství   Zaměstnanost   Zahraniční politika   Průmysl   Spravedlnost   Zdravotnictví

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • Blog B. Sobotky: Schváleno! (přečteno 227×)

Voliči mají právo se dozvědět, co pro ně a pro naši zemi nová vláda od konce ledna, kdy byla jmenována, udělala. Proto se sociální demokracie rozhodla realizovat na přelomu srpna a září informační kampaň "Dáváme vládě sociální rozměr", zaměřenou na pět hlavních oblastí, v nichž se nové vládě povedlo dosáhnout zásadních změn.

• ČSSD podpořila Jourovou a vyjednala historické navýšení prostředků na platy pracovníků v sociálních službách a vyšší růst minimální mzdy (přečteno 52×)

V rámci koaličního jednání o budoucím členovi Evropské komise za Českou republiku navrhla ČSSD jako svého kandidáta ekonoma a bývalého ministra financí Pavla Mertlíka a odmítla kandidaturu bývalého lobbyisty Pavla Teličky, kterého navrhovalo ANO. Své kandidáty postupně navrhla i třetí koaliční strana KDU-ČSL. Na výrazný nesouhlas ČSSD s nominaci Pavla Teličky hnutí Ano posléze reagovalo tím, že navrhlo novou kandidátku, ministryni Věru Jourovou.

• K vnitrostranickému referendu (přečteno 136×)

15. března letošního roku proběhla v Praze na Olšance konference ČSSD, na níž se široce diskutovaly možné náměty na vnitřní změny ČSSD, které by zlepšily fungování strany, zvýšily zájem členů o to, co se v ČSSD odehrává a také posílily naši pozici u voličů. Na konferenci byla široce podpořena myšlenka uskutečnit první regulérní vnitrostranické referendum, které by dalo členům možnost přímo rozhodnout o některých otázkách dalšího vnitrostranického vývoje. Na základě této konference připravilo Politické grémium konkrétní návrh na uspořádání vnitrostranického referenda, které by, pokud tento návrh včetně otázek schválí jednání ÚVV tuto sobotu, mohlo proběhnout na přelomu června a července.

• Pravidla platí pro všechny (přečteno 138×)

Jsem přesvědčen o tom, že práce poslance Parlamentu České republiky je prací na plný úvazek a je také podle toho odpovídajícím způsobem placena. Stejně tak je to i s funkcí hejtmana.

• B. Sobotka: Evropa stojí na rozcestí mezi sociální a neoliberální budoucností (přečteno 185×)

Blížící se volby do Evropského parlamentu otevírají řadu klíčových témat, která jasně ukazují, že stojíme na historickém rozcestí.

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • Bohuslav Sobotka: Vládní balíček pomůže rodinám s dětmi i seniorům

Sliby se mají plnit. Po pěti měsících, kdy neseme vládní odpovědnost, přinášíme občanům důležitou zprávu o důsledném plnění závazků z programového prohlášení naší vlády.

• Nechceme novou železnou oponu

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyostřil do té doby stabilizované, a dokonce pozitivně se rozvíjející vztahy mezi Evropskou unií a NATO na jedné straně a Ruskem na straně druhé.

• B. Sobotka: Sto dní ve vládě

Jsem přesvědčen o tom, že nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období uplyne velmi rychle a zemi jsme převzali v nedobrém stavu. Naším cílem zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti kteří tu zůstali po Nečasově vládě a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu.

• Předseda ČSSD B.Sobotka vítá rozhodnutí brněnských radních, které přiblížilo stavbu logistického centra Amazon

Vítám rozhodnutí radních města Brna, kteří dnes schválením dodatku smlouvy s developerem CPT Invest přiblížili výstavbu logistického centra Amazon v Brně.

• Komentář premiéra Bohuslava Sobotky k zvolení Anny Šabatové novou ombudsmankou

Vítám rozhodnutí Poslanecké sněmovny svěřit úřad ombudsmana do rukou bývalé disidentky Anny Šabatové. Věřím, že paní Šabatová díky své profesní i lidské kvalifikaci a rozsáhlým zkušenostem s bojem proti bezpráví naváže na své úspěšné předchůdce, zejména na praxi Otakara Motejla, a bude, stejně jako on, se stejným nasazením a elánem bojovat za lidská pravá a dodržování pravidel spravedlivé společnosti. Vítám rovněž skutečnost, že do čela tohoto významného úřadu byla poprvé v jeho historii zvolena žena.

Podobná témata
  • Bohuslav Sobotka ve vašem kraji!

Prohlédněte si fotky z mítinků, které navštívil předseda ČSSD po celé ČR.

• B. Sobotka: Narozdíl od ODS a TOP09 nečekám od eskalace sankcí a protisankcí nic pozitivního

Těším se na sněmovní debatu. Já si za vším, co jsem řekl, přirozeně stojím. Jako odpovědný premiér suverénního státu nemohu dát předem souhlas k sankcím, o kterých nám nebyly doposud poskytnuty žádné podrobnější informace.

• B. Sobotka: Volba Donalda Tuska do čela Evropské rady potvrdila sílu V4

Vítám, že strategie České republiky byla úspěšná. Prosadil se kandidát, kterého jsme navrhli a podporovali. Od počátku vyjednávání jsme trvali na tom, aby se na jedné z vysokých pozic objevil zástupce nových zemí. Dnes se to schválením Donalda Tuska do funkce předsedy Evropské rady povedlo. Je to také velký úspěch spolupráce a solidarity zemí Visegradu a rovněž potvrzení váhy V4 jako evropského aktéra.

• Podívejte se na fotografie z návštěvy B. Sobotky v Drážďanech

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dorazil v pátek odpoledne do německých Drážďan, aby na akci SPD připomněl desetileté výročí od východního rozšíření Evropské unie. Setkal se při této příležitosti s bývalým polským ministerským předsedou Leszkem Millerem a někdejším německým kancléřem Gerhardem Schröderem. Podívejte se na fotografie, které jsme pro vás pořídili přímo na místě. Najdete je v galerii článku.

• Reakce B. Sobotky na aktuální dění na Ukrajině

Česká republika je hluboce znepokojena vyostřující se situací na východě Ukrajiny. Informace o přímé vojenské podpoře Ruské federace poskytované separatistům považuji za velice závažné a je nutné je prověřit a potvrdit. Jakékoliv narušování územní celistvosti Ukrajiny považuji za nepřípustné. Jako Česká republika jsme v minulých dnech přivítali jednání představitelů Ukrajiny, Ruské federace a zástupců EU, které se uskutečnilo 26. srpna v Minsku, neboť jsme přesvědčeni, že současná krize má pouze politické řešení. Ukazuje se ale, že schůzka v Minsku napětí nesnížila.

Archiv novinek

Přehled všech blogů