Hřebík do vládní rakve

27.06.2012 Vyzval jsem dnes předsedu vlády Petra Nečase, aby pravdivě informoval veřejnost o motivech, které ho vedly k bleskovému odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila. Premiérem doposud veřejně uváděné důvody, týkající se rozpočtových požadavků ministra Pospíšila, působí nepřesvědčivě a nevěrohodně. Je zřejmé, že právě nyní, v době sestavování rozpočtu mají dodatečné požadavky na státní výdaje všichni členové vlády, a kdyby premiér postupoval takto důsledně i u nich, ve vládě by zbyl sám jen s ministrem financí Kalouskem. Navíc kritický nedostatek prostředků na provoz věznic je objektivní a dlouhodobě známá skutečnost. Viz nedávna debata o poměrech ve vazebních věznicích. Pospíšil by naopak zasloužil odvolat, pokud by o nich na vládě mlčel a nesnažil se s tím něco udělat.

Obávám se toho, že odvolání ministra Pospíšila je ve skutečnosti skrytým útokem na nezávislost státního zastupitelství a policie. K odvolání došlo těsně před tím, než mohl ministr jmenovat novou vrchní pražskou žalobkyní Lenku Bradáčovou, o níž podle svých slov vážně uvažoval a která (podle svého vyjádření) se jmenováním souhlasila. Ačkoliv v kauze poslance Davida Ratha pravicové vládní strany státní zástupkyni Bradáčovou dávali hojně za příklad nezávislého a odvážného přístupu k vyšetřování korupčních kauz, je docela možné, že ve skutečnosti panovala z jejího jmenování ve vládních kruzích obava. Premiér by měl vyvrátit podezření, že při odvolání Pospíšila podlehl zájmovým tlakům (strachu) zevnitř ODS.

Odvolání Pospíšila vysílá v těchto souvislostech směrem k veřejnosti krajně negativní signál a zhoršuje, pokud to ještě vůbec jde, důvěryhodnost Nečasovy vlády v oblasti boje s organizovaným zločinem, včetně korupce.

Podezření na snahu ovlivňovat justici posilují i nedávné silné výroky předsedy vlády Nečase o „policejních plukovnících“ a opakované hrubé útoky ministra financí Kalouska na práci policie. K těmto útokům došlo v souvislosti s požadavkem policie na zahájení trestního stíhání vládní poslankyně z TOP 09 Parkanové. ČSSD opakovaně vyzvala premiéra Nečase, aby se od těchto útoků na nezávislost a kvalitu práce policie distancoval, ten to ale nikdy neučinil. Stejně tak se policistů nezastal ani ministr Kubice a ministr Pospíšil byl nyní odvolán dříve, než se mohl vyjádřit k roli státního zastupitelství v kauze CASA. Za odvoláním ministra Pospíšila tak mohou stát i tlaky, související s obavou z vyšetřování nákupu letounů CASA a prověřování dalších armádních zakázek.

Ministra Pospíšila jsme v ČSSD nikdy nepokládali za kladného hrdinu. Ve vládě Mirka Topolánka toleroval působení „justiční mafie“, nereagoval na kauzu Jiřího Čunka, neviděl a neslyšel netransparentní kroky Topolánkovy vlády i politickou korupci, na níž byla existence této vlády prokazatelně založena (viz. Pohanka, Melčák, Volf). Umožnil řadu let soukromým exekutorům inkasovat pohádkové zisky, aniž by zasáhl proti nepřijatelnému kořistnickému chování celé řady z nich. V posledním roce však ministr Pospíšil učinil některé kroky, které bylo možno vnímat jako změnu k lepšímu a jako snahu alespoň z části napravit své vlastní personální i legislativní chyby. Ministra však silně diskreditovalo jeho propojení s regionálními kmotrovskými strukturami ODS v Plzni, jejichž vliv na personální kroky ministra Pospíšila nebylo možné přehlédnout. V této souvislosti lze vnímat odvolání ministra i jako výraz vnitřního boje mezi jednotlivými skupinami uvnitř ODS.

Shrnuto a podtrženo, Nečas a Kalousek svými kroky v oblasti bezpečnosti a justice v posledních týdnech zatloukají pečlivě další hřebík do rakve, v níž budou pohřbeny poslední zbytky důvěryhodnosti vlády.

(přečteno 288×)

Štítky

Policie a hasiči   Korupce   Armáda   Zaměstnanost

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • Ekonomický růst by měl pomoci i seniorům (přečteno 93×)

Jsem velmi rád, že se sociální demokracii podařilo přesvědčit koaliční partnery a ještě letos v prosinci vláda poskytne důchodcům jednorázovou kompenzaci v rámci výplaty důchodů v podobě paušální částky 600 korun.

• Vláda pomůže všem poctivým podnikatelům (přečteno 91×)

Zákon o elektronické evidenci tržeb patřil při sestavování programového prohlášení vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL k jednomu ze základních pilířů nově vznikající vládní koalice. Jsem velmi rád, že se nám tento důležitý zákon podařilo po 16 měsících fungování kabinetu schválit, a to jednomyslně.

• Projev předsedy ČSSD B. Sobotky na sjezdu KDU-ČSL (přečteno 198×)

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka vystoupil na sjezdu KDU-ČSL s projevem. Přečtěte si, co bylo obsahem vystoupení.

• Poučení pro dnešní složitý svět (přečteno 104×)

Když jsem v minulých dnech navštívil Mauthausen nebo třeba Javoříčko, mluvil s bojovníky od Stalingradu, Tobruku, Sokolova nebo Dukly, uvědomoval jsem si znovu a znovu, že žádná slova nemohou být dost silná, aby popsala hrůzy druhé světové války.

• Otazníky nad sněmem našeho koaličního partnera (přečteno 1304×)

Popravdě řečeno, podobnou úvahu bych klidně přenechal některému z novinářů, ale za a) médií, na něž nemá vlastnický nebo inzertní vliv předseda Ano už nezbylo zase tolik a za b) jedná se o našeho vládního a koaličního partnera, se kterým jsme si v současné Poslanecké sněmovně tak trochu zbyli, pokud chceme pro zemi něco reálného udělat (minimálně stabilitu a zlepšení pověsti vlády dovnitř a navenek) a nechceme se při tom kompromitovat spoluprací s ODS či TOP 09 (s Úsvitem ANO sice od počátku koketovalo a navrhovalo ho nesměle jako partnera místo KDU-ČSL, ale myslím, že už je to snad přešlo).

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • Komentář předsedy vlády k úmrtí Sira Nicholase Wintona

Zpráva o smrti Sira Nicholase Wintona, který v předvečer druhé světové války zachránil 669 československých dětí před nacistickou perzekucí a téměř jistou smrtí, musí v Česku zasáhnout úplně každého. Není to ani samotný vysoký počet zachráněných dětí, ale obětavost a soucit, se kterými se ve zdánlivě beznadějné situaci a děsivé době pustil do záchrany druhých, navíc v zemi, ve které byl vlastně cizincem. Nicholas Winton je pro mne vzorem skutečné lidskosti, nesmírné skromnosti a občanské statečnosti.

• Prokazování původu majetku pomůže proti podvodníkům

Když v roce 1994 vláda Václava Klause zrušila, v rámci své filozofie nerozlišování čistých a špinavých peněz, ustanovení zákona o povinnosti podat přiznání k majetku nad jeden milión korun, málokoho by napadlo, že boj o to, zda se prokazování původu majetku do našich zákonů vrátí, či nikoliv, bude trvat dalších předlouhých dvacet let.

• Vyjádření B. Sobotky na slova poslankyně M. Němcové

Desítky tisíc ruských vojáků, kteří zemřeli při osvobozování naší země, nemohou za dnešní Putinovu nepřijatelnou politiku. Byli to hrdinové, kteří pomohli porazit nacistický režim. 70 let od konce války je uctění jejich památky na místě. To, že Zeman pojede na oslavu konce války do Moskvy, nic nemění na postoji naší země k ukrajinské krizi, kde zastáváme shodnou pozici společně s ostatními zeměmi EU. Západní státníci se ostatně sešli s Putinem při obdobné slavnostní příležitosti v Normandii.

• Zpráva předsedy Bohuslava Sobotky pro delegáty sjezdu ČSSD

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, nedávno jsme s naší politickou stranou oslavili 25 let od obnovení její činnosti na domácí půdě, přípravný výbor vznikl už 19. listopadu 1989, a připomínali si současně všechny důležité mezníky v dlouhé historii ČSSD. Naše strana je nejstarší českou politickou silou, je nedílně spojena s historií naší země v posledních 137 letech. Současně je i úspěšným projektem lidí, kteří se před 25 lety rozhodli, po pádu totality, obnovit nekomunistickou demokratickou levicovou stranu, která by byla alternativou pro voliče ze středních a nízkopříjmových skupin v okamžiku, kdy vyprchá euforie z jednoty Občanského fóra a dostaví se problémy spojené s přechodem k tržní ekonomice. Bylo to odvážné a prozíravé rozhodnutí.

• Korejské investice budou u nás vytvářet pracovní místa desítky let

Premiér B. Sobotka v rozhovoru pro deník Právo shrnul svou cestu do Jižní Kreje.

Podobná témata
  • Bohuslav Sobotka ve vašem kraji!

Prohlédněte si fotky z mítinků, které navštívil předseda ČSSD po celé ČR.

• Postup policie byl absurdní, říká Sobotka k šibenicím na demonstraci

Za zvláštní a absurdní označil premiér Bohuslav Sobotka postup policie, když si nevšímala šibenic v rukou demonstrantů proti přijetí uprchlíků, ale zasáhla proti těm, kdo protestovali proti zfanatizovanému davu. Policie podle něj nesmí tolerovat vyhrožování násilím. „Nenechám se zastrašit,“ uvedl Sobotka v písemném rozhovoru pro iDNES.cz.

• Projev B. Sobotky k 600letému výročí smrti Jana Husa

Mistr Jan Hus patří k těm nejvýznamnějším postavám našich dějin. Pro naše národní obrození, pro našeho prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a pro první republiku se Hus stal postavou symbolizující mravní autonomii jako náš národní demokratický program.

• Premiér B. Sobotka projednal se zástupci všech poslaneckých klubů novou úpravu mechanismu kontroly zpravodajských služeb

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 2. července 2015 ve Strakově akademii setkal se zástupci všech poslaneckých klubů, zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Na společné schůzce premiér představil návrh nové právní úpravy dvoustupňového mechanismu kontroly zpravodajských služeb ČR.

• Komentář předsedy vlády k úmrtí Sira Nicholase Wintona

Archiv novinek