Hřebík do vládní rakve

27.06.2012 Vyzval jsem dnes předsedu vlády Petra Nečase, aby pravdivě informoval veřejnost o motivech, které ho vedly k bleskovému odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila. Premiérem doposud veřejně uváděné důvody, týkající se rozpočtových požadavků ministra Pospíšila, působí nepřesvědčivě a nevěrohodně. Je zřejmé, že právě nyní, v době sestavování rozpočtu mají dodatečné požadavky na státní výdaje všichni členové vlády, a kdyby premiér postupoval takto důsledně i u nich, ve vládě by zbyl sám jen s ministrem financí Kalouskem. Navíc kritický nedostatek prostředků na provoz věznic je objektivní a dlouhodobě známá skutečnost. Viz nedávna debata o poměrech ve vazebních věznicích. Pospíšil by naopak zasloužil odvolat, pokud by o nich na vládě mlčel a nesnažil se s tím něco udělat.

Obávám se toho, že odvolání ministra Pospíšila je ve skutečnosti skrytým útokem na nezávislost státního zastupitelství a policie. K odvolání došlo těsně před tím, než mohl ministr jmenovat novou vrchní pražskou žalobkyní Lenku Bradáčovou, o níž podle svých slov vážně uvažoval a která (podle svého vyjádření) se jmenováním souhlasila. Ačkoliv v kauze poslance Davida Ratha pravicové vládní strany státní zástupkyni Bradáčovou dávali hojně za příklad nezávislého a odvážného přístupu k vyšetřování korupčních kauz, je docela možné, že ve skutečnosti panovala z jejího jmenování ve vládních kruzích obava. Premiér by měl vyvrátit podezření, že při odvolání Pospíšila podlehl zájmovým tlakům (strachu) zevnitř ODS.

Odvolání Pospíšila vysílá v těchto souvislostech směrem k veřejnosti krajně negativní signál a zhoršuje, pokud to ještě vůbec jde, důvěryhodnost Nečasovy vlády v oblasti boje s organizovaným zločinem, včetně korupce.

Podezření na snahu ovlivňovat justici posilují i nedávné silné výroky předsedy vlády Nečase o „policejních plukovnících“ a opakované hrubé útoky ministra financí Kalouska na práci policie. K těmto útokům došlo v souvislosti s požadavkem policie na zahájení trestního stíhání vládní poslankyně z TOP 09 Parkanové. ČSSD opakovaně vyzvala premiéra Nečase, aby se od těchto útoků na nezávislost a kvalitu práce policie distancoval, ten to ale nikdy neučinil. Stejně tak se policistů nezastal ani ministr Kubice a ministr Pospíšil byl nyní odvolán dříve, než se mohl vyjádřit k roli státního zastupitelství v kauze CASA. Za odvoláním ministra Pospíšila tak mohou stát i tlaky, související s obavou z vyšetřování nákupu letounů CASA a prověřování dalších armádních zakázek.

Ministra Pospíšila jsme v ČSSD nikdy nepokládali za kladného hrdinu. Ve vládě Mirka Topolánka toleroval působení „justiční mafie“, nereagoval na kauzu Jiřího Čunka, neviděl a neslyšel netransparentní kroky Topolánkovy vlády i politickou korupci, na níž byla existence této vlády prokazatelně založena (viz. Pohanka, Melčák, Volf). Umožnil řadu let soukromým exekutorům inkasovat pohádkové zisky, aniž by zasáhl proti nepřijatelnému kořistnickému chování celé řady z nich. V posledním roce však ministr Pospíšil učinil některé kroky, které bylo možno vnímat jako změnu k lepšímu a jako snahu alespoň z části napravit své vlastní personální i legislativní chyby. Ministra však silně diskreditovalo jeho propojení s regionálními kmotrovskými strukturami ODS v Plzni, jejichž vliv na personální kroky ministra Pospíšila nebylo možné přehlédnout. V této souvislosti lze vnímat odvolání ministra i jako výraz vnitřního boje mezi jednotlivými skupinami uvnitř ODS.

Shrnuto a podtrženo, Nečas a Kalousek svými kroky v oblasti bezpečnosti a justice v posledních týdnech zatloukají pečlivě další hřebík do rakve, v níž budou pohřbeny poslední zbytky důvěryhodnosti vlády.

(přečteno 289×)

Štítky

Policie a hasiči   Korupce   Armáda   Zaměstnanost

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • Ekonomický růst by měl pomoci i seniorům (přečteno 106×)

Jsem velmi rád, že se sociální demokracii podařilo přesvědčit koaliční partnery a ještě letos v prosinci vláda poskytne důchodcům jednorázovou kompenzaci v rámci výplaty důchodů v podobě paušální částky 600 korun.

• Vláda pomůže všem poctivým podnikatelům (přečteno 98×)

Zákon o elektronické evidenci tržeb patřil při sestavování programového prohlášení vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL k jednomu ze základních pilířů nově vznikající vládní koalice. Jsem velmi rád, že se nám tento důležitý zákon podařilo po 16 měsících fungování kabinetu schválit, a to jednomyslně.

• Projev předsedy ČSSD B. Sobotky na sjezdu KDU-ČSL (přečteno 202×)

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka vystoupil na sjezdu KDU-ČSL s projevem. Přečtěte si, co bylo obsahem vystoupení.

• Poučení pro dnešní složitý svět (přečteno 107×)

Když jsem v minulých dnech navštívil Mauthausen nebo třeba Javoříčko, mluvil s bojovníky od Stalingradu, Tobruku, Sokolova nebo Dukly, uvědomoval jsem si znovu a znovu, že žádná slova nemohou být dost silná, aby popsala hrůzy druhé světové války.

• Otazníky nad sněmem našeho koaličního partnera (přečteno 1305×)

Popravdě řečeno, podobnou úvahu bych klidně přenechal některému z novinářů, ale za a) médií, na něž nemá vlastnický nebo inzertní vliv předseda Ano už nezbylo zase tolik a za b) jedná se o našeho vládního a koaličního partnera, se kterým jsme si v současné Poslanecké sněmovně tak trochu zbyli, pokud chceme pro zemi něco reálného udělat (minimálně stabilitu a zlepšení pověsti vlády dovnitř a navenek) a nechceme se při tom kompromitovat spoluprací s ODS či TOP 09 (s Úsvitem ANO sice od počátku koketovalo a navrhovalo ho nesměle jako partnera místo KDU-ČSL, ale myslím, že už je to snad přešlo).

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • Komentář předsedy vlády B. Sobotky k situaci pohřešovaných Čechů v Libanonu

Případ pohřešovaných Čechů v Libanonu intenzivně řeší ministerstvo zahraničních věcí, dnes odpoledne k této věci zasedl krizový štáb a prověřuje všechny dostupné informace. S ministrem Zaorálkem jsem ve spojení, mohu garantovat, že snahou české vlády je udělat maximum pro to, abychom českým občanům pomohli. Po konzultaci s bezpečnostními složkami však v této fázi nechci dále komentovat podrobnosti případu. Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

• Komentář předsedy vlády B. Sobotky k cestě místopředsedy vlády P. Bělobrádka v Bavorsku

Taková gesta smíření, jaké učinil Pavel Bělobrádek, pomáhají zlepšovat vztahy a patří do sjednocující se Evropy počátku 21. století. Ale vždy, když si u nás nebo v Německu připomínáme památku obětí excesů během divokého vyhánění, je potřeba současně zdůraznit klíčový význam příčiny a následku v česko-německých vztazích. Bylo to nacistické Německo, které rozbilo demokratické Československo a následně rozpoutalo druhou světovou válku. Byl to okupační nacistický teror, jemuž podlehly stovky tisíc českých a slovenských občanů, včetně žen a dětí. Často smutné události jara a léta roku 1945 byly následkem Mnichova, světové války vyvolané Hitlerem, tragédií Lidic, Ploštiny, Terezína či Kobylis, celé šest let trvající bezohledné nacistické perzekuce a nesvobody. Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

• Komentář předsedy vlády k nálezu Ústavního soudu týkajícího se Zákona o státní službě

Vítám dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který odmítl návrh prezidenta republiky na zrušení zákona o státní službě.

• Komentář předsedy vlády k úmrtí Sira Nicholase Wintona

Zpráva o smrti Sira Nicholase Wintona, který v předvečer druhé světové války zachránil 669 československých dětí před nacistickou perzekucí a téměř jistou smrtí, musí v Česku zasáhnout úplně každého. Není to ani samotný vysoký počet zachráněných dětí, ale obětavost a soucit, se kterými se ve zdánlivě beznadějné situaci a děsivé době pustil do záchrany druhých, navíc v zemi, ve které byl vlastně cizincem. Nicholas Winton je pro mne vzorem skutečné lidskosti, nesmírné skromnosti a občanské statečnosti.

• Prokazování původu majetku pomůže proti podvodníkům

Když v roce 1994 vláda Václava Klause zrušila, v rámci své filozofie nerozlišování čistých a špinavých peněz, ustanovení zákona o povinnosti podat přiznání k majetku nad jeden milión korun, málokoho by napadlo, že boj o to, zda se prokazování původu majetku do našich zákonů vrátí, či nikoliv, bude trvat dalších předlouhých dvacet let.

Podobná témata

Archiv novinek