Hřebík do vládní rakve

27.06.2012 Vyzval jsem dnes předsedu vlády Petra Nečase, aby pravdivě informoval veřejnost o motivech, které ho vedly k bleskovému odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila. Premiérem doposud veřejně uváděné důvody, týkající se rozpočtových požadavků ministra Pospíšila, působí nepřesvědčivě a nevěrohodně. Je zřejmé, že právě nyní, v době sestavování rozpočtu mají dodatečné požadavky na státní výdaje všichni členové vlády, a kdyby premiér postupoval takto důsledně i u nich, ve vládě by zbyl sám jen s ministrem financí Kalouskem. Navíc kritický nedostatek prostředků na provoz věznic je objektivní a dlouhodobě známá skutečnost. Viz nedávna debata o poměrech ve vazebních věznicích. Pospíšil by naopak zasloužil odvolat, pokud by o nich na vládě mlčel a nesnažil se s tím něco udělat.

Obávám se toho, že odvolání ministra Pospíšila je ve skutečnosti skrytým útokem na nezávislost státního zastupitelství a policie. K odvolání došlo těsně před tím, než mohl ministr jmenovat novou vrchní pražskou žalobkyní Lenku Bradáčovou, o níž podle svých slov vážně uvažoval a která (podle svého vyjádření) se jmenováním souhlasila. Ačkoliv v kauze poslance Davida Ratha pravicové vládní strany státní zástupkyni Bradáčovou dávali hojně za příklad nezávislého a odvážného přístupu k vyšetřování korupčních kauz, je docela možné, že ve skutečnosti panovala z jejího jmenování ve vládních kruzích obava. Premiér by měl vyvrátit podezření, že při odvolání Pospíšila podlehl zájmovým tlakům (strachu) zevnitř ODS.

Odvolání Pospíšila vysílá v těchto souvislostech směrem k veřejnosti krajně negativní signál a zhoršuje, pokud to ještě vůbec jde, důvěryhodnost Nečasovy vlády v oblasti boje s organizovaným zločinem, včetně korupce.

Podezření na snahu ovlivňovat justici posilují i nedávné silné výroky předsedy vlády Nečase o „policejních plukovnících“ a opakované hrubé útoky ministra financí Kalouska na práci policie. K těmto útokům došlo v souvislosti s požadavkem policie na zahájení trestního stíhání vládní poslankyně z TOP 09 Parkanové. ČSSD opakovaně vyzvala premiéra Nečase, aby se od těchto útoků na nezávislost a kvalitu práce policie distancoval, ten to ale nikdy neučinil. Stejně tak se policistů nezastal ani ministr Kubice a ministr Pospíšil byl nyní odvolán dříve, než se mohl vyjádřit k roli státního zastupitelství v kauze CASA. Za odvoláním ministra Pospíšila tak mohou stát i tlaky, související s obavou z vyšetřování nákupu letounů CASA a prověřování dalších armádních zakázek.

Ministra Pospíšila jsme v ČSSD nikdy nepokládali za kladného hrdinu. Ve vládě Mirka Topolánka toleroval působení „justiční mafie“, nereagoval na kauzu Jiřího Čunka, neviděl a neslyšel netransparentní kroky Topolánkovy vlády i politickou korupci, na níž byla existence této vlády prokazatelně založena (viz. Pohanka, Melčák, Volf). Umožnil řadu let soukromým exekutorům inkasovat pohádkové zisky, aniž by zasáhl proti nepřijatelnému kořistnickému chování celé řady z nich. V posledním roce však ministr Pospíšil učinil některé kroky, které bylo možno vnímat jako změnu k lepšímu a jako snahu alespoň z části napravit své vlastní personální i legislativní chyby. Ministra však silně diskreditovalo jeho propojení s regionálními kmotrovskými strukturami ODS v Plzni, jejichž vliv na personální kroky ministra Pospíšila nebylo možné přehlédnout. V této souvislosti lze vnímat odvolání ministra i jako výraz vnitřního boje mezi jednotlivými skupinami uvnitř ODS.

Shrnuto a podtrženo, Nečas a Kalousek svými kroky v oblasti bezpečnosti a justice v posledních týdnech zatloukají pečlivě další hřebík do rakve, v níž budou pohřbeny poslední zbytky důvěryhodnosti vlády.

(přečteno 288×)

Štítky

Policie a hasiči   Korupce   Armáda   Zaměstnanost

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • Otazníky nad sněmem našeho koaličního partnera (přečteno 1288×)

Popravdě řečeno, podobnou úvahu bych klidně přenechal některému z novinářů, ale za a) médií, na něž nemá vlastnický nebo inzertní vliv předseda Ano už nezbylo zase tolik a za b) jedná se o našeho vládního a koaličního partnera, se kterým jsme si v současné Poslanecké sněmovně tak trochu zbyli, pokud chceme pro zemi něco reálného udělat (minimálně stabilitu a zlepšení pověsti vlády dovnitř a navenek) a nechceme se při tom kompromitovat spoluprací s ODS či TOP 09 (s Úsvitem ANO sice od počátku koketovalo a navrhovalo ho nesměle jako partnera místo KDU-ČSL, ale myslím, že už je to snad přešlo).

• Co se sociální demokracii podařilo v roce 2014 úspěšně prosadit? (přečteno 394×)

Po dlouhých sedmi letech v opozici se ČSSD po té, co zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny, podařilo na začátku roku 2014 znovu převzít vládní odpovědnost jako nejsilnější politické straně v rámci nové české koaliční vlády. Co všechno se nám během února až prosince tedy podařilo ve vládě ve prospěch občanů a naší země prosadit? Pokusil jsem se vybrat nejpodstatnější programové věci, které už zároveň získaly podobu schválených zákonů či vládních rozhodnutí.

• ČSSD vyhrála senátní volby! (přečteno 103×)

Po čtvrté v řadě za sebou (2008, 2010, 2012, 2014) vyhrála o tomto víkendu ČSSD senátní volby. Získali jsme ve druhém kole celkem 10 z rozdělovaných 27 mandátů. Zůstáváme nadále zdaleka nejsilnější politickou stranou v Senátu, náš klub bude mít nyní 33 senátorů a máme zcela reálnou šanci prosadit sociálního demokrata i pro příští dva roky na (druhou nejvyšší ústavní) pozici předsedy Senátu.

• Sociální demokracie jde do další volební bitvy! Oslovte své blízké i známé, ať nám dají hlas! (přečteno 310×)

Důležitou událost si na tento pátek a sobotu poznamenali do kalendáře všichni sociální demokraté. Netřeba připomínat, že se v těchto dnech konají důležité komunální volby a také první kolo voleb senátních. Rádi bychom vás ale jménem vedení strany požádali, abyste teď přečetli argumenty Bohuslava Sobotky, proč je důležité jít hlasovat. Oslovte také své blízké i široké okolí s žádostí o podporu ČSSD!

• Rozpočet, který naše země potřebuje (přečteno 88×)

Vládní koalice má za sebou rychlé schválení svého prvního rozpočtu, který svým složením, prioritami i naplněním jednotlivých kapitol charakterizuje jasnou změnu v sociální a hospodářské politice.

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • Vyjádření B. Sobotky na slova poslankyně M. Němcové

Desítky tisíc ruských vojáků, kteří zemřeli při osvobozování naší země, nemohou za dnešní Putinovu nepřijatelnou politiku. Byli to hrdinové, kteří pomohli porazit nacistický režim. 70 let od konce války je uctění jejich památky na místě. To, že Zeman pojede na oslavu konce války do Moskvy, nic nemění na postoji naší země k ukrajinské krizi, kde zastáváme shodnou pozici společně s ostatními zeměmi EU. Západní státníci se ostatně sešli s Putinem při obdobné slavnostní příležitosti v Normandii.

• Zpráva předsedy Bohuslava Sobotky pro delegáty sjezdu ČSSD

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, nedávno jsme s naší politickou stranou oslavili 25 let od obnovení její činnosti na domácí půdě, přípravný výbor vznikl už 19. listopadu 1989, a připomínali si současně všechny důležité mezníky v dlouhé historii ČSSD. Naše strana je nejstarší českou politickou silou, je nedílně spojena s historií naší země v posledních 137 letech. Současně je i úspěšným projektem lidí, kteří se před 25 lety rozhodli, po pádu totality, obnovit nekomunistickou demokratickou levicovou stranu, která by byla alternativou pro voliče ze středních a nízkopříjmových skupin v okamžiku, kdy vyprchá euforie z jednoty Občanského fóra a dostaví se problémy spojené s přechodem k tržní ekonomice. Bylo to odvážné a prozíravé rozhodnutí.

• Korejské investice budou u nás vytvářet pracovní místa desítky let

Premiér B. Sobotka v rozhovoru pro deník Právo shrnul svou cestu do Jižní Kreje.

• B. Sobotka ke zrušení druhého důchodového pilíře

Vláda dnes rozhodla o zrušeni druhého penzijního pilíře, skončit by měl k prvnímu lednu 2016. Druhý pilíř je jedním z velkých omylů předchozí vlády P. Nečase. Bývalý ministr Drábek prosadil spuštění druhého penzijního pilíře navzdory nesouhlasu politické opozice, sociálních partnerů, odborné i široké veřejnosti.

• B. Sobotka: Výsledek skotského referenda mi udělal opravdu radost

Komentář předsedy vlády ČR k výsledkům skotského referenda.

Podobná témata
  • Bohuslav Sobotka ve vašem kraji!

Prohlédněte si fotky z mítinků, které navštívil předseda ČSSD po celé ČR.

• Vyjádření předsedy vlády B. Sobotky k úmrtí Stanislava Grosse

Stanislav Gross byl před 25 lety u obnovení české sociální demokracie a zakládal i sociálně demokratickou mládežnickou organizaci MSD. Patnáct let byl výraznou postavou celostátní politiky jako předseda poslaneckého klubu ČSSD, ministr vnitra a nakonec předseda vlády. Je mi líto, že zemřel v pouhých 45 letech a po tak těžké nemoci. Chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho manželce, dětem a rodině, pro něž je dnešek nesmírně smutným a těžkým dnem. Budu teď hodně myslet na všechno, co jsme se Stanislavem Grossem v sociální demokracii prožili a také na naše poslední setkání, které se odehrálo před několika týdny. Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

• B. Sobotka jednal s premiérem Slovinska Cerarem o nových investicích i elektronické evidenci tržeb

V pondělí 13. dubna 2015, první den své oficiální návštěvy Slovinska, se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal s premiérem Slovinska Mirem Cerarem a rovněž s prezidentem země Borutem Pahorem. Na obou schůzkách, které se uskutečnily v Prezidentském paláci v Lublani, byl hlavním tématem především vzájemný obchod, investice nebo prohlubování regionální spolupráce. Součástí české delegace jsou také zástupci podnikatelů.

• B. Sobotka: Chci vidět souboj politiků, nikoli oligarchů

Předseda strany Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro MF Dnes rozebral pestrá témata tuzemské politiky. Přečtěte si celý rozhovor.

• B. Sobotka: První čtyři operační programy by nám mohla EK schválit již na přelomu dubna a května

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 31. března 2015 společně s místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem a státním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou setkal s členkou Evropské komise pro regionální politiku Corinou Crețu. Hlavními tématy jednání byly příprava České republiky na čerpání EU fondů ve stávajícím programovém období a dočerpání zbývajících finančních prostředků z období minulého.

Archiv novinek

Přehled všech blogů