Hřebík do vládní rakve

27.06.2012 Vyzval jsem dnes předsedu vlády Petra Nečase, aby pravdivě informoval veřejnost o motivech, které ho vedly k bleskovému odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila. Premiérem doposud veřejně uváděné důvody, týkající se rozpočtových požadavků ministra Pospíšila, působí nepřesvědčivě a nevěrohodně. Je zřejmé, že právě nyní, v době sestavování rozpočtu mají dodatečné požadavky na státní výdaje všichni členové vlády, a kdyby premiér postupoval takto důsledně i u nich, ve vládě by zbyl sám jen s ministrem financí Kalouskem. Navíc kritický nedostatek prostředků na provoz věznic je objektivní a dlouhodobě známá skutečnost. Viz nedávna debata o poměrech ve vazebních věznicích. Pospíšil by naopak zasloužil odvolat, pokud by o nich na vládě mlčel a nesnažil se s tím něco udělat.

Obávám se toho, že odvolání ministra Pospíšila je ve skutečnosti skrytým útokem na nezávislost státního zastupitelství a policie. K odvolání došlo těsně před tím, než mohl ministr jmenovat novou vrchní pražskou žalobkyní Lenku Bradáčovou, o níž podle svých slov vážně uvažoval a která (podle svého vyjádření) se jmenováním souhlasila. Ačkoliv v kauze poslance Davida Ratha pravicové vládní strany státní zástupkyni Bradáčovou dávali hojně za příklad nezávislého a odvážného přístupu k vyšetřování korupčních kauz, je docela možné, že ve skutečnosti panovala z jejího jmenování ve vládních kruzích obava. Premiér by měl vyvrátit podezření, že při odvolání Pospíšila podlehl zájmovým tlakům (strachu) zevnitř ODS.

Odvolání Pospíšila vysílá v těchto souvislostech směrem k veřejnosti krajně negativní signál a zhoršuje, pokud to ještě vůbec jde, důvěryhodnost Nečasovy vlády v oblasti boje s organizovaným zločinem, včetně korupce.

Podezření na snahu ovlivňovat justici posilují i nedávné silné výroky předsedy vlády Nečase o „policejních plukovnících“ a opakované hrubé útoky ministra financí Kalouska na práci policie. K těmto útokům došlo v souvislosti s požadavkem policie na zahájení trestního stíhání vládní poslankyně z TOP 09 Parkanové. ČSSD opakovaně vyzvala premiéra Nečase, aby se od těchto útoků na nezávislost a kvalitu práce policie distancoval, ten to ale nikdy neučinil. Stejně tak se policistů nezastal ani ministr Kubice a ministr Pospíšil byl nyní odvolán dříve, než se mohl vyjádřit k roli státního zastupitelství v kauze CASA. Za odvoláním ministra Pospíšila tak mohou stát i tlaky, související s obavou z vyšetřování nákupu letounů CASA a prověřování dalších armádních zakázek.

Ministra Pospíšila jsme v ČSSD nikdy nepokládali za kladného hrdinu. Ve vládě Mirka Topolánka toleroval působení „justiční mafie“, nereagoval na kauzu Jiřího Čunka, neviděl a neslyšel netransparentní kroky Topolánkovy vlády i politickou korupci, na níž byla existence této vlády prokazatelně založena (viz. Pohanka, Melčák, Volf). Umožnil řadu let soukromým exekutorům inkasovat pohádkové zisky, aniž by zasáhl proti nepřijatelnému kořistnickému chování celé řady z nich. V posledním roce však ministr Pospíšil učinil některé kroky, které bylo možno vnímat jako změnu k lepšímu a jako snahu alespoň z části napravit své vlastní personální i legislativní chyby. Ministra však silně diskreditovalo jeho propojení s regionálními kmotrovskými strukturami ODS v Plzni, jejichž vliv na personální kroky ministra Pospíšila nebylo možné přehlédnout. V této souvislosti lze vnímat odvolání ministra i jako výraz vnitřního boje mezi jednotlivými skupinami uvnitř ODS.

Shrnuto a podtrženo, Nečas a Kalousek svými kroky v oblasti bezpečnosti a justice v posledních týdnech zatloukají pečlivě další hřebík do rakve, v níž budou pohřbeny poslední zbytky důvěryhodnosti vlády.

(přečteno 288×)

Štítky

Policie a hasiči   Korupce   Armáda   Zaměstnanost

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • Projev předsedy ČSSD B. Sobotky na sjezdu KDU-ČSL (přečteno 157×)

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka vystoupil na sjezdu KDU-ČSL s projevem. Přečtěte si, co bylo obsahem vystoupení.

• Poučení pro dnešní složitý svět (přečteno 98×)

Když jsem v minulých dnech navštívil Mauthausen nebo třeba Javoříčko, mluvil s bojovníky od Stalingradu, Tobruku, Sokolova nebo Dukly, uvědomoval jsem si znovu a znovu, že žádná slova nemohou být dost silná, aby popsala hrůzy druhé světové války.

• Otazníky nad sněmem našeho koaličního partnera (přečteno 1299×)

Popravdě řečeno, podobnou úvahu bych klidně přenechal některému z novinářů, ale za a) médií, na něž nemá vlastnický nebo inzertní vliv předseda Ano už nezbylo zase tolik a za b) jedná se o našeho vládního a koaličního partnera, se kterým jsme si v současné Poslanecké sněmovně tak trochu zbyli, pokud chceme pro zemi něco reálného udělat (minimálně stabilitu a zlepšení pověsti vlády dovnitř a navenek) a nechceme se při tom kompromitovat spoluprací s ODS či TOP 09 (s Úsvitem ANO sice od počátku koketovalo a navrhovalo ho nesměle jako partnera místo KDU-ČSL, ale myslím, že už je to snad přešlo).

• Co se sociální demokracii podařilo v roce 2014 úspěšně prosadit? (přečteno 402×)

Po dlouhých sedmi letech v opozici se ČSSD po té, co zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny, podařilo na začátku roku 2014 znovu převzít vládní odpovědnost jako nejsilnější politické straně v rámci nové české koaliční vlády. Co všechno se nám během února až prosince tedy podařilo ve vládě ve prospěch občanů a naší země prosadit? Pokusil jsem se vybrat nejpodstatnější programové věci, které už zároveň získaly podobu schválených zákonů či vládních rozhodnutí.

• ČSSD vyhrála senátní volby! (přečteno 106×)

Po čtvrté v řadě za sebou (2008, 2010, 2012, 2014) vyhrála o tomto víkendu ČSSD senátní volby. Získali jsme ve druhém kole celkem 10 z rozdělovaných 27 mandátů. Zůstáváme nadále zdaleka nejsilnější politickou stranou v Senátu, náš klub bude mít nyní 33 senátorů a máme zcela reálnou šanci prosadit sociálního demokrata i pro příští dva roky na (druhou nejvyšší ústavní) pozici předsedy Senátu.

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • Prokazování původu majetku pomůže proti podvodníkům

Když v roce 1994 vláda Václava Klause zrušila, v rámci své filozofie nerozlišování čistých a špinavých peněz, ustanovení zákona o povinnosti podat přiznání k majetku nad jeden milión korun, málokoho by napadlo, že boj o to, zda se prokazování původu majetku do našich zákonů vrátí, či nikoliv, bude trvat dalších předlouhých dvacet let.

• Vyjádření B. Sobotky na slova poslankyně M. Němcové

Desítky tisíc ruských vojáků, kteří zemřeli při osvobozování naší země, nemohou za dnešní Putinovu nepřijatelnou politiku. Byli to hrdinové, kteří pomohli porazit nacistický režim. 70 let od konce války je uctění jejich památky na místě. To, že Zeman pojede na oslavu konce války do Moskvy, nic nemění na postoji naší země k ukrajinské krizi, kde zastáváme shodnou pozici společně s ostatními zeměmi EU. Západní státníci se ostatně sešli s Putinem při obdobné slavnostní příležitosti v Normandii.

• Zpráva předsedy Bohuslava Sobotky pro delegáty sjezdu ČSSD

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, nedávno jsme s naší politickou stranou oslavili 25 let od obnovení její činnosti na domácí půdě, přípravný výbor vznikl už 19. listopadu 1989, a připomínali si současně všechny důležité mezníky v dlouhé historii ČSSD. Naše strana je nejstarší českou politickou silou, je nedílně spojena s historií naší země v posledních 137 letech. Současně je i úspěšným projektem lidí, kteří se před 25 lety rozhodli, po pádu totality, obnovit nekomunistickou demokratickou levicovou stranu, která by byla alternativou pro voliče ze středních a nízkopříjmových skupin v okamžiku, kdy vyprchá euforie z jednoty Občanského fóra a dostaví se problémy spojené s přechodem k tržní ekonomice. Bylo to odvážné a prozíravé rozhodnutí.

• Korejské investice budou u nás vytvářet pracovní místa desítky let

Premiér B. Sobotka v rozhovoru pro deník Právo shrnul svou cestu do Jižní Kreje.

• B. Sobotka ke zrušení druhého důchodového pilíře

Vláda dnes rozhodla o zrušeni druhého penzijního pilíře, skončit by měl k prvnímu lednu 2016. Druhý pilíř je jedním z velkých omylů předchozí vlády P. Nečase. Bývalý ministr Drábek prosadil spuštění druhého penzijního pilíře navzdory nesouhlasu politické opozice, sociálních partnerů, odborné i široké veřejnosti.

Podobná témata
  • Bohuslav Sobotka ve vašem kraji!

Prohlédněte si fotky z mítinků, které navštívil předseda ČSSD po celé ČR.

• Rozhovor s premiérem Bohuslavem Sobotkou

Řídí vládu vzniklou ne z lásky, ale z rozumu. Prvnímu odporu opozice ve formě hlasování o nedůvěře ale čelí až po 16 měsících u politického kormidla. Jak si je jistý na vlastním hřišti v koalici a jak ve vztahu s prezidentem? A stíhá být kromě premiéra i manžel nebo táta? Hostem Impulsu byl předseda vlády Bohuslav Sobotka

• Projev předsedy vlády B. Sobotky na schůzi PSP ČR o hlasování o nedůvěře vlády

Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dnes máme na programu hlasování o vyjádření nedůvěry vládě. Byla tady debata o tom, kdo má či nemá v této Poslanecké sněmovně důvěru ve vládu. Ale já bych byl velmi rád, kdyby v té diskusi, kterou tady vedeme, a kterou ještě povedeme, nezapadl jeden důležitý fakt: Tato vláda je založena na výsledku voleb. Tato vláda je založena na rozhodnutí občanů, těch, kteří na podzim roku 2013 přišli k volbám do Poslanecké sněmovny, těch, kteří byli nespokojeni, nebo naopak byli spokojeni s vývojem v naší zemi do října roku 2013. A tito občané ve volbách rozhodli o tom, kdo má jakou sílu v této Poslanecké sněmovně. Rozhodli o tom, které politické strany se v této Poslanecké sněmovně ocitly.

• Premiér Sobotka po jednání s místopředsedou Evropské komise Šefčovičem: Prioritou české vlády je dokončení vnitřního trhu s energií

V úterý 26. května přijal předseda vlády Bohuslav Sobotka ve Strakově akademii místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče. Tématem jednání byl projekt energetické unie, který bude prioritou blížícího se českého předsednictví Visegrádské skupině, které započne 1. července 2015.

• Projev předsedy ČSSD B. Sobotky na sjezdu KDU-ČSL

Archiv novinek