Hřebík do vládní rakve

27.06.2012 Vyzval jsem dnes předsedu vlády Petra Nečase, aby pravdivě informoval veřejnost o motivech, které ho vedly k bleskovému odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila. Premiérem doposud veřejně uváděné důvody, týkající se rozpočtových požadavků ministra Pospíšila, působí nepřesvědčivě a nevěrohodně. Je zřejmé, že právě nyní, v době sestavování rozpočtu mají dodatečné požadavky na státní výdaje všichni členové vlády, a kdyby premiér postupoval takto důsledně i u nich, ve vládě by zbyl sám jen s ministrem financí Kalouskem. Navíc kritický nedostatek prostředků na provoz věznic je objektivní a dlouhodobě známá skutečnost. Viz nedávna debata o poměrech ve vazebních věznicích. Pospíšil by naopak zasloužil odvolat, pokud by o nich na vládě mlčel a nesnažil se s tím něco udělat.

Obávám se toho, že odvolání ministra Pospíšila je ve skutečnosti skrytým útokem na nezávislost státního zastupitelství a policie. K odvolání došlo těsně před tím, než mohl ministr jmenovat novou vrchní pražskou žalobkyní Lenku Bradáčovou, o níž podle svých slov vážně uvažoval a která (podle svého vyjádření) se jmenováním souhlasila. Ačkoliv v kauze poslance Davida Ratha pravicové vládní strany státní zástupkyni Bradáčovou dávali hojně za příklad nezávislého a odvážného přístupu k vyšetřování korupčních kauz, je docela možné, že ve skutečnosti panovala z jejího jmenování ve vládních kruzích obava. Premiér by měl vyvrátit podezření, že při odvolání Pospíšila podlehl zájmovým tlakům (strachu) zevnitř ODS.

Odvolání Pospíšila vysílá v těchto souvislostech směrem k veřejnosti krajně negativní signál a zhoršuje, pokud to ještě vůbec jde, důvěryhodnost Nečasovy vlády v oblasti boje s organizovaným zločinem, včetně korupce.

Podezření na snahu ovlivňovat justici posilují i nedávné silné výroky předsedy vlády Nečase o „policejních plukovnících“ a opakované hrubé útoky ministra financí Kalouska na práci policie. K těmto útokům došlo v souvislosti s požadavkem policie na zahájení trestního stíhání vládní poslankyně z TOP 09 Parkanové. ČSSD opakovaně vyzvala premiéra Nečase, aby se od těchto útoků na nezávislost a kvalitu práce policie distancoval, ten to ale nikdy neučinil. Stejně tak se policistů nezastal ani ministr Kubice a ministr Pospíšil byl nyní odvolán dříve, než se mohl vyjádřit k roli státního zastupitelství v kauze CASA. Za odvoláním ministra Pospíšila tak mohou stát i tlaky, související s obavou z vyšetřování nákupu letounů CASA a prověřování dalších armádních zakázek.

Ministra Pospíšila jsme v ČSSD nikdy nepokládali za kladného hrdinu. Ve vládě Mirka Topolánka toleroval působení „justiční mafie“, nereagoval na kauzu Jiřího Čunka, neviděl a neslyšel netransparentní kroky Topolánkovy vlády i politickou korupci, na níž byla existence této vlády prokazatelně založena (viz. Pohanka, Melčák, Volf). Umožnil řadu let soukromým exekutorům inkasovat pohádkové zisky, aniž by zasáhl proti nepřijatelnému kořistnickému chování celé řady z nich. V posledním roce však ministr Pospíšil učinil některé kroky, které bylo možno vnímat jako změnu k lepšímu a jako snahu alespoň z části napravit své vlastní personální i legislativní chyby. Ministra však silně diskreditovalo jeho propojení s regionálními kmotrovskými strukturami ODS v Plzni, jejichž vliv na personální kroky ministra Pospíšila nebylo možné přehlédnout. V této souvislosti lze vnímat odvolání ministra i jako výraz vnitřního boje mezi jednotlivými skupinami uvnitř ODS.

Shrnuto a podtrženo, Nečas a Kalousek svými kroky v oblasti bezpečnosti a justice v posledních týdnech zatloukají pečlivě další hřebík do rakve, v níž budou pohřbeny poslední zbytky důvěryhodnosti vlády.

(přečteno 288×)

Štítky

Policie a hasiči   Korupce   Armáda   Zaměstnanost

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • ČSSD vyhrála senátní volby! (přečteno 89×)

Po čtvrté v řadě za sebou (2008, 2010, 2012, 2014) vyhrála o tomto víkendu ČSSD senátní volby. Získali jsme ve druhém kole celkem 10 z rozdělovaných 27 mandátů. Zůstáváme nadále zdaleka nejsilnější politickou stranou v Senátu, náš klub bude mít nyní 33 senátorů a máme zcela reálnou šanci prosadit sociálního demokrata i pro příští dva roky na (druhou nejvyšší ústavní) pozici předsedy Senátu.

• Sociální demokracie jde do další volební bitvy! Oslovte své blízké i známé, ať nám dají hlas! (přečteno 304×)

Důležitou událost si na tento pátek a sobotu poznamenali do kalendáře všichni sociální demokraté. Netřeba připomínat, že se v těchto dnech konají důležité komunální volby a také první kolo voleb senátních. Rádi bychom vás ale jménem vedení strany požádali, abyste teď přečetli argumenty Bohuslava Sobotky, proč je důležité jít hlasovat. Oslovte také své blízké i široké okolí s žádostí o podporu ČSSD!

• Rozpočet, který naše země potřebuje (přečteno 84×)

Vládní koalice má za sebou rychlé schválení svého prvního rozpočtu, který svým složením, prioritami i naplněním jednotlivých kapitol charakterizuje jasnou změnu v sociální a hospodářské politice.

• B. Sobotka: Sedm měsíců vlády ČSSD – skládáme účty (přečteno 234×)

Není možné, aby se předseda vlády uzavřel ve Strakově akademii, obklopil se nepropustnou hradbou úředníků a s lidmi se přestal bavit.

• Blog B. Sobotky: Schváleno! (přečteno 260×)

Voliči mají právo se dozvědět, co pro ně a pro naši zemi nová vláda od konce ledna, kdy byla jmenována, udělala. Proto se sociální demokracie rozhodla realizovat na přelomu srpna a září informační kampaň "Dáváme vládě sociální rozměr", zaměřenou na pět hlavních oblastí, v nichž se nové vládě povedlo dosáhnout zásadních změn.

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • B. Sobotka ke zrušení druhého důchodového pilíře

Vláda dnes rozhodla o zrušeni druhého penzijního pilíře, skončit by měl k prvnímu lednu 2016. Druhý pilíř je jedním z velkých omylů předchozí vlády P. Nečase. Bývalý ministr Drábek prosadil spuštění druhého penzijního pilíře navzdory nesouhlasu politické opozice, sociálních partnerů, odborné i široké veřejnosti.

• B. Sobotka: Výsledek skotského referenda mi udělal opravdu radost

Komentář předsedy vlády ČR k výsledkům skotského referenda.

• Bohuslav Sobotka: Vládní balíček pomůže rodinám s dětmi i seniorům

Sliby se mají plnit. Po pěti měsících, kdy neseme vládní odpovědnost, přinášíme občanům důležitou zprávu o důsledném plnění závazků z programového prohlášení naší vlády.

• Nechceme novou železnou oponu

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyostřil do té doby stabilizované, a dokonce pozitivně se rozvíjející vztahy mezi Evropskou unií a NATO na jedné straně a Ruskem na straně druhé.

• B. Sobotka: Sto dní ve vládě

Jsem přesvědčen o tom, že nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období uplyne velmi rychle a zemi jsme převzali v nedobrém stavu. Naším cílem zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti kteří tu zůstali po Nečasově vládě a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu.

Podobná témata
  • Bohuslav Sobotka ve vašem kraji!

Prohlédněte si fotky z mítinků, které navštívil předseda ČSSD po celé ČR.

• B. Sobotka podpořil na jednání Evropské rady investiční balíček

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 18. prosince zúčastnil jednání Evropské rady v Bruselu. Společně s prezidenty a předsedy vlád členských států jednal o novém investičním plánu Evropské komise a situaci na Ukrajině. Evropská rada se poprvé konala pod vedením nového předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

• Premiér Bohuslav Sobotka je na jednání Evropské rady v Bruselu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jedná s šéfy států a vlád v rámci Evropské rady v Bruselu. Hlavním tématem summitu EU je podpora hospodářského růstu v Evropě, a to především ve světle investičního balíčku Evropské komise. Evropské rada se věnuje také daňovým otázkám a stranou nezůstanou ani aktuální zahraničně-politická témata.

• Premiér Sobotka se setkal se zástupci ASO

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 17. prosince 2014 setkal s předsedou Asociace samostatných odborů ČR Bohumírem Dufkem a dalšími zástupci odborů.

• Premiér Sobotka se zúčastnil setkání předsedů vlád 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 16. prosince 2014 zúčastnil setkání předsedů vlád v rámci iniciativy Čínské lidové republiky k 16 zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy v Bělehradě. Společně s premiérem se summitu v Bělehradě zúčastnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Archiv novinek

• Jan Hajda

18.12.2014 Odvolání náměstka Státního pozemkového úřadu (dále jen „SPÚ“) pana Vojtěcha Weise... (přečteno 37×)

• Lubomír Zaorálek