Hřebík do vládní rakve

27.06.2012 Vyzval jsem dnes předsedu vlády Petra Nečase, aby pravdivě informoval veřejnost o motivech, které ho vedly k bleskovému odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila. Premiérem doposud veřejně uváděné důvody, týkající se rozpočtových požadavků ministra Pospíšila, působí nepřesvědčivě a nevěrohodně. Je zřejmé, že právě nyní, v době sestavování rozpočtu mají dodatečné požadavky na státní výdaje všichni členové vlády, a kdyby premiér postupoval takto důsledně i u nich, ve vládě by zbyl sám jen s ministrem financí Kalouskem. Navíc kritický nedostatek prostředků na provoz věznic je objektivní a dlouhodobě známá skutečnost. Viz nedávna debata o poměrech ve vazebních věznicích. Pospíšil by naopak zasloužil odvolat, pokud by o nich na vládě mlčel a nesnažil se s tím něco udělat.

Obávám se toho, že odvolání ministra Pospíšila je ve skutečnosti skrytým útokem na nezávislost státního zastupitelství a policie. K odvolání došlo těsně před tím, než mohl ministr jmenovat novou vrchní pražskou žalobkyní Lenku Bradáčovou, o níž podle svých slov vážně uvažoval a která (podle svého vyjádření) se jmenováním souhlasila. Ačkoliv v kauze poslance Davida Ratha pravicové vládní strany státní zástupkyni Bradáčovou dávali hojně za příklad nezávislého a odvážného přístupu k vyšetřování korupčních kauz, je docela možné, že ve skutečnosti panovala z jejího jmenování ve vládních kruzích obava. Premiér by měl vyvrátit podezření, že při odvolání Pospíšila podlehl zájmovým tlakům (strachu) zevnitř ODS.

Odvolání Pospíšila vysílá v těchto souvislostech směrem k veřejnosti krajně negativní signál a zhoršuje, pokud to ještě vůbec jde, důvěryhodnost Nečasovy vlády v oblasti boje s organizovaným zločinem, včetně korupce.

Podezření na snahu ovlivňovat justici posilují i nedávné silné výroky předsedy vlády Nečase o „policejních plukovnících“ a opakované hrubé útoky ministra financí Kalouska na práci policie. K těmto útokům došlo v souvislosti s požadavkem policie na zahájení trestního stíhání vládní poslankyně z TOP 09 Parkanové. ČSSD opakovaně vyzvala premiéra Nečase, aby se od těchto útoků na nezávislost a kvalitu práce policie distancoval, ten to ale nikdy neučinil. Stejně tak se policistů nezastal ani ministr Kubice a ministr Pospíšil byl nyní odvolán dříve, než se mohl vyjádřit k roli státního zastupitelství v kauze CASA. Za odvoláním ministra Pospíšila tak mohou stát i tlaky, související s obavou z vyšetřování nákupu letounů CASA a prověřování dalších armádních zakázek.

Ministra Pospíšila jsme v ČSSD nikdy nepokládali za kladného hrdinu. Ve vládě Mirka Topolánka toleroval působení „justiční mafie“, nereagoval na kauzu Jiřího Čunka, neviděl a neslyšel netransparentní kroky Topolánkovy vlády i politickou korupci, na níž byla existence této vlády prokazatelně založena (viz. Pohanka, Melčák, Volf). Umožnil řadu let soukromým exekutorům inkasovat pohádkové zisky, aniž by zasáhl proti nepřijatelnému kořistnickému chování celé řady z nich. V posledním roce však ministr Pospíšil učinil některé kroky, které bylo možno vnímat jako změnu k lepšímu a jako snahu alespoň z části napravit své vlastní personální i legislativní chyby. Ministra však silně diskreditovalo jeho propojení s regionálními kmotrovskými strukturami ODS v Plzni, jejichž vliv na personální kroky ministra Pospíšila nebylo možné přehlédnout. V této souvislosti lze vnímat odvolání ministra i jako výraz vnitřního boje mezi jednotlivými skupinami uvnitř ODS.

Shrnuto a podtrženo, Nečas a Kalousek svými kroky v oblasti bezpečnosti a justice v posledních týdnech zatloukají pečlivě další hřebík do rakve, v níž budou pohřbeny poslední zbytky důvěryhodnosti vlády.

(přečteno 286×)

Štítky

Policie a hasiči   Korupce   Armáda   Zaměstnanost

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • Blog B. Sobotky: Schváleno! (přečteno 223×)

Voliči mají právo se dozvědět, co pro ně a pro naši zemi nová vláda od konce ledna, kdy byla jmenována, udělala. Proto se sociální demokracie rozhodla realizovat na přelomu srpna a září informační kampaň "Dáváme vládě sociální rozměr", zaměřenou na pět hlavních oblastí, v nichž se nové vládě povedlo dosáhnout zásadních změn.

• ČSSD podpořila Jourovou a vyjednala historické navýšení prostředků na platy pracovníků v sociálních službách a vyšší růst minimální mzdy (přečteno 49×)

V rámci koaličního jednání o budoucím členovi Evropské komise za Českou republiku navrhla ČSSD jako svého kandidáta ekonoma a bývalého ministra financí Pavla Mertlíka a odmítla kandidaturu bývalého lobbyisty Pavla Teličky, kterého navrhovalo ANO. Své kandidáty postupně navrhla i třetí koaliční strana KDU-ČSL. Na výrazný nesouhlas ČSSD s nominaci Pavla Teličky hnutí Ano posléze reagovalo tím, že navrhlo novou kandidátku, ministryni Věru Jourovou.

• K vnitrostranickému referendu (přečteno 135×)

15. března letošního roku proběhla v Praze na Olšance konference ČSSD, na níž se široce diskutovaly možné náměty na vnitřní změny ČSSD, které by zlepšily fungování strany, zvýšily zájem členů o to, co se v ČSSD odehrává a také posílily naši pozici u voličů. Na konferenci byla široce podpořena myšlenka uskutečnit první regulérní vnitrostranické referendum, které by dalo členům možnost přímo rozhodnout o některých otázkách dalšího vnitrostranického vývoje. Na základě této konference připravilo Politické grémium konkrétní návrh na uspořádání vnitrostranického referenda, které by, pokud tento návrh včetně otázek schválí jednání ÚVV tuto sobotu, mohlo proběhnout na přelomu června a července.

• Pravidla platí pro všechny (přečteno 137×)

Jsem přesvědčen o tom, že práce poslance Parlamentu České republiky je prací na plný úvazek a je také podle toho odpovídajícím způsobem placena. Stejně tak je to i s funkcí hejtmana.

• B. Sobotka: Evropa stojí na rozcestí mezi sociální a neoliberální budoucností (přečteno 185×)

Blížící se volby do Evropského parlamentu otevírají řadu klíčových témat, která jasně ukazují, že stojíme na historickém rozcestí.

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • Bohuslav Sobotka: Vládní balíček pomůže rodinám s dětmi i seniorům

Sliby se mají plnit. Po pěti měsících, kdy neseme vládní odpovědnost, přinášíme občanům důležitou zprávu o důsledném plnění závazků z programového prohlášení naší vlády.

• Nechceme novou železnou oponu

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyostřil do té doby stabilizované, a dokonce pozitivně se rozvíjející vztahy mezi Evropskou unií a NATO na jedné straně a Ruskem na straně druhé.

• B. Sobotka: Sto dní ve vládě

Jsem přesvědčen o tom, že nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období uplyne velmi rychle a zemi jsme převzali v nedobrém stavu. Naším cílem zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti kteří tu zůstali po Nečasově vládě a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu.

• Předseda ČSSD B.Sobotka vítá rozhodnutí brněnských radních, které přiblížilo stavbu logistického centra Amazon

Vítám rozhodnutí radních města Brna, kteří dnes schválením dodatku smlouvy s developerem CPT Invest přiblížili výstavbu logistického centra Amazon v Brně.

• Komentář premiéra Bohuslava Sobotky k zvolení Anny Šabatové novou ombudsmankou

Vítám rozhodnutí Poslanecké sněmovny svěřit úřad ombudsmana do rukou bývalé disidentky Anny Šabatové. Věřím, že paní Šabatová díky své profesní i lidské kvalifikaci a rozsáhlým zkušenostem s bojem proti bezpráví naváže na své úspěšné předchůdce, zejména na praxi Otakara Motejla, a bude, stejně jako on, se stejným nasazením a elánem bojovat za lidská pravá a dodržování pravidel spravedlivé společnosti. Vítám rovněž skutečnost, že do čela tohoto významného úřadu byla poprvé v jeho historii zvolena žena.

Podobná témata

Archiv novinek