Horké šumavské léto

26.06.2012 Šumavu s největší pravděpodobností opět čeká další horké léto a bohužel tím nemám na mysli teplotní rekordy. Začíná totiž kůrovcová sezóna a s ní zase přicházejí debaty, diskuze a hádky horkých hlav na všech stranách. Sebekriticky přiznávám, že i některá má vyjádření mohou na zastánce jiné pravdy působit podobně, jako červený hadr na býka, a proto se v zájmu Šumavy budu snažit nejitřit city a pocity těch, kteří zastávají jiný názor. Apeluji na to, abychom s chladnou hlavou a na základě faktů, nikoli emocí, hledali konsenzus. Opakování loňské hysterie totiž nepřinese užitek nikomu a nejméně samotné Šumavě.

Je ale otázkou, zda je možné ještě nějaký kompromis najít. Oceňuji samozřejmě, že se odehrála jednání mezi vedením parku i zástupci aktivistů o způsobu a rozsahu zásahu proti kůrovci. Výstupy z těchto jednání mne ale rozhodně žádným klidem nenaplňují, ba právě naopak. Dle vyjádření odpůrců těžby jsou připraveni znovu organizovat blokády, pokud vedení parku nevyhoví jejich požadavkům. Druhá strana, současné vedení parku a obyvatelé Šumavy, se zase připravují na blokádníky a posílají je protestovat domů. A do toho všeho promlouvá z Bruselu pan komisař pro životní prostředí Janez Potočnik, který se obává, aby celoplošné kácení stromů kvůli kůrovci vážně nepoškodilo místní ekosystém a nezanechalo trvalé stopy na lesním porostu a zvířectvu, které se v něm skrývá.

Kdo se domnívá, že nepřehledná situace prospívá Šumavě a jejímu národnímu parku, měl by se jít coby nenapravitelný optimista léčit. Naopak, spory jednotlivých stran a jejich medializace, více či méně pokroucená, prospívají jen některým jedincům a jejich ambicím. Následné spory o legálnosti zásahů i blokád má slova jen potvrdí. Co by tedy mohlo pomoci? Podle mého jen zákon o Šumavě, po kterém vytrvale volám a který stále pan ministr Chalupa parlamentu nepředložil. Naopak pan ministr svým sáhodlouhým projevem k nedávno projednávanému návrhu „šumavského“ zákona, předloženého Plzeňským a podporovaného Jihočeským krajem, docílil toho, že jednání o něm bylo z důvodu pozdní hodiny přerušeno a odloženo na neurčito. To má být cesta ke kompromisu? To má být cesta pro Šumavu?

Ptám se, proč je postoj Ministerstva životního prostředí vůči kvalitnímu návrhu zákona tak zarputilý? Je za tím obava pana ministra podpořit návrh, za kterým stojí opoziční strana? Proč ministerstvo tvrdošíjně trvá na předložení vlastní podoby zákona, když už je jeden hotový? Již loni v létě jsem vyzýval k zahájení odborné debaty a odpovědného projednávání budoucího zákona. Za logické východisko jsem považoval využít již hotový návrh zákona plzeňského zastupitelstva a jednat o případných změnách některých jeho parametrů, otevřít odbornou diskuzi, najít kompromisní řešení a neztrácet čas s vytvářením kompletně nového návrhu. Domnívám se, že Plzeňský kraj připravil kvalitní návrh zákona, postavený na ochraně cenných území, podpoře zachování zdravých lesů a zohlednění potřeb všech dotčených stran. I přesto, že k některým aspektům přistupuje návrh zákona poněkud radikálněji, že bych si já osobně představoval, soustředí se na to podstatné, čímž je ochrana přírody a krajiny a zároveň nezapomíná na rozvoj a život šumavských obcí.

Můžeme nyní jen doufat, že Šumava nedoplatí na laxní přístup Ministerstva životního prostředí a i přes neexistenci tolik potřebného zákona, najdou všechny zúčastněné strany, zástupci správy parku, ekologických organizací i místních samospráv kompromisní řešení a šumavské horké léto se konat nebude. Ruku do ohně ale za to nedám…

(přečteno 88×)

Štítky

Doprava   Spravedlnost

Profil autora
male-jiri_zimola.jpg
Mgr. Jiří Zimola
Blogy autora Jiří Zimola
  • Fungující stát a regiony a krajina (přečteno 43×)

Dalšími tematickými bloky volebního programu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/volby-2013/) jsou „Regiony“ s tématy snižování regionálních rozdílů, rozvoj venkova a efektivní doprava a „Krajina“ s tématy ochrana krajiny, odpovědné hospodaření s lesy a půdou a příprava společnosti na změny klimatu.

• Fungující stát a ekonomika (přečteno 107×)

Druhým tematickým blokem volebního programu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/volby-2013/) je „Ekonomika“ s tématy: zajištění konkurenceschopnosti, průmyslová a zemědělská strategie, energetika, daňová politika a politika zaměstnanosti.

• Máme se bát A. Babiše? (přečteno 352×)

Záměrně jsem pro svůj článek vybral trochu dryáčnický titulek. A jsem si vědom, že se pan Babiš nestal cílem mých (a nejen mých) komentářů poprvé. Rád bych se k tomuto tématu ještě jednou vrátil.

• Šém české ekonomiky (přečteno 89×)

Asi málokdo nezná scénu z proslulého filmu Císařův pekař, v němž se císařovi rádci a generálové servou o to, kdo získá moc nad Golemem. Prostředkem k tomu jim je magický šém. Neovládaný Golem v určitém okamžiku působí zkázu, aby se nakonec díky pekaři Matějovi vše v dobré obrátilo a Golem se stal „pomocníkem“ v Matějově pekárně.

• Fungující stát: svoboda a/nebo rovnost? (přečteno 15×)

Ještě než začnu s vysvětlováním našeho předvolebního programu, rád bych se pozastavil u dvou pojmů z titulku, a to u „svobody“ a „rovnosti“. Oba si daly do vínku západní demokracie a moderní konstituční monarchie. Od dob Velké francouzské revoluce se objevují v těsném sepjetí a mezi nimi je slučovací spojka „a“. Všichni říkáme „svoboda“ a „rovnost“ a je to tak dobře.

Názory a komentáře autora Jiří Zimola
  • Čerpání evropských dotací musí být prioritou pro vládu. Jakoukoliv

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu hrozí, že Česká republika do konce roku 2013 nevyčerpá až dvě třetiny finančních prostředků z Evropské unie,pokud urychleně nedojde k zásadním změnám v systému čerpání dotací. Vyzývám proto současnou vládu, aby se hledání efektivního řešení stalo její prioritou. Pokud se tak nestane, miliardy eur propadnou. To by byla škoda v každé době, ale v současných obtížných ekonomických podmínkách je to doslova nehoráznost.

• Máj by nás měl varovat

Májové, respektive prvomájové oslavy, se už desítky let tradičně nesou po celé Evropě v duchu střetů „levicových“ a „pravicových“ radikálů. Létá kamení a zápalné láhve, policisté na koních rozhání demonstranty vodními děly, obušky a slzným plynem. Na začátku léta se podobně dramatické scény přesunuly z máje na Máj, největší sídliště v Českých Budějovicích.

• Od dubna začne „ostrý provoz“ tzv. energetických štítků budov

Prvním dubnem skončí promíjení pokut za absenci tzv. energetického štítku, kterým dle novely zákona o hospodaření s energií musí být od nového roku označen každý dům, které bude nabízen k prodeji či pronájmu. Nedodržení nesmyslně koncipovaného nařízení, které je terčem široké kritiky, může v konečném důsledku znamenat pro majitele domu pokutu až sto tisíc korun.

• Živnostníci nejsou paraziti

Jedno přísloví praví: Co jsi z úst vypustil, ani párem koní zpátky nedostaneš. Nic tedy není platné našemu stínovému ministrovi financí Janu Mládkovi, že se živnostníkům následně několikrát za svá nelichotivá slova o živnostnících, pronesená na sjezdu ČSSD, omluvil.

• V čem leží zakopaný pes zdražování elektřiny?

Fotovoltaika a její podpora je opět žhavým tématem a to především v souvislosti se zdražováním elektřiny. Letos se poplatek za obnovitelné zdroje zvýšil téměř o 40 procent a tento nárůst se stal záminkou pro další kritiku podpory obnovitelných zdrojů energií. Leží vysoká cena elektrické energie pouze na bedrech fotovoltaiky? Já se domnívám, že nikoliv.

Podobná témata

Archiv novinek