Každý nečas jednou skončí.

31.07.2011 Špatné počasí, ale výborná nálada panovala dnes na československé hranici, konkrétně na Javořině, kde si představitelé české a slovenské politiky připomněli tradiční setkání Čechů a Slováků, které zde má unikátní více než 150 letou tradici.

V ČR ani SR letos nejsou volby, asi proto nedorazili žádní vládní politici a pod Javořinou tak na československém setkání dominovala česká i slovenská levicová opozice, která se mezi lidi nemusí bát přijít. V nejsilnější sestavě dorazili vedle místopředsedy senátu Zdeňka Škromacha také moravští hejtmani a slovenští župani - jihomoravský Michal Hašek, zlínský hejtman Stanislav Mišák, trnavský župan Tibor Mikuš a trenčianský župan Pavol Sedláček.

Na místě tak mohla vzniknout "Javorinska dohoda" o vetším zapojení všech čtyř regionů do příprav a organizace československého setkání a především záměr vzniku Euroregionu Javořina, který by sousedním moravským a slovenským regionům přinesl další možnosti vzájemné spolupráce a čerpaní fondu EU. Ke špatnému počasí, které zredukovalo program letošních oslav stručně poznamenal předseda Asociace krajů ČR JUDr. Michal Hašek, že "každý nečas jednou skončí". Podle hejtmana Haška je neúčast zástupců české a slovenské vlády na dnešní akci pod Javořinou neuctivá a ukazuje nezájem vládních politiků o skutečné rozvíjení vzájemnosti a budování mostů mezi lidmi na obou stranách dnes už naštěstí opět pouze pomyslné státní hranice.

Ve vládních palácích a ministerských limuzínách toho od občanů, starostů či hejtmanů o praktických aspektech spolupráce bohužel mnoho neuslyší. A jaký byl vlastně průběh dnešního dopoledne na moravskoslovenském pomezí? Poté, co si společně všichni účastníci zazpívali hymny ČR a SR a po oficiálním položení květin k památníku Československé vzájemnosti pokračovali hosté a návštěvníci pod Javořinou v debatách při poslechu i zpěvu slovenských a moravských lidových písniček u dobreho vínka i slivovice na zahřátí.

(přečteno 68×)

Štítky

Zahraniční politika

Profil autora
hasek-4.jpg
JUDr. Michal Hašek
Blogy autora Michal Hašek
  • Zámecká jízdárna v Lednici se dočká skutečného znovuoživení (přečteno 290×)

Slavnostním poklepem základního kamene bylo ve čtvrtek 14. června 2012 symbolicky potvrzeno zahájení stavebních prací projektu „Zámecká jízdárna v Lednici – multifunkční centrum“ podpořeného dotací z Integrovaného operačního programu (IOP).

• ODS v senátu opět zklamala (přečteno 394×)

ODS při dnešním hlasování v Senátu opět prokázala, že vnímá politiku čistě účelově, bez jakékoli odpovědnosti k občanům.

• Jednání o spolupráci v Pekingu (přečteno 323×)

Právě přejíždíme vlakem Peking – Šanghaj, průměrná rychlost 300 km/h, moderní vlak i prostředí, žádné drkocání, docela zážitek ve srovnání s domácí realitou.

• Obávám se o bezpečnost občanů. Ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 270×)

Dnešní média přinesla velmi vážné a znepokojující informace o uvažovaných restrikcích v bezpečnostních sborech, konkrétně o možném propouštění příslušníků Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR a to v řádech tisíců.

• Obávám se o bezpečnost občanů, ať Kubice vysvětlí záměry vlády (přečteno 100×)

Nucený odchod tisíců hasičů a policistů bude znamenat ochromení činnosti profesionálních hasičských i policejních stanic, někde také jejich úplné zrušení. Takový postup považuji za nepřijatelný, neodůvodnitelný a destruující základní funkce státu v území.

Názory a komentáře autora Michal Hašek
  • M.Hašek, Z.Škromach, J.Tejc: Chceme pro naše voliče úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání

Na dnešním jednání PG ČSSD jsme podpořili mandát předsedy Bohuslava Sobotky k zahájení povolebních konzultací a rozšíření vyjednávacího týmu o zástupce poslaneckého a senátorského klubu po zasedání ÚVV ČSSD 10. listopadu. Jsme připraveni udělat maximum pro úspěch ČSSD v povolebním vyjednávání a také pro jednotnou podporu všech našich 50 poslanců.

• Vyjádření Michala Haška k současnému dění v ČSSD

Jsem přesvědčen, že letošní mimořádné primárky pro volby do Poslanecké sněmovny proběhly v ČSSD v pořádku podle stanov i schválených pravidel, že projdou soudním testem, včetně zamítnutí návrhu na vydání předběžného opatření, kterým by byla zablokována jejich registrace. Žaloby, podané několika neúspěšnými členy ČSSD, považuji za mimořádně nešťastný krok z jejich strany, který má přenést sestavování kandidátních listin z jejich mateřské strany do soudní síně.

• Vyjádření Michala Haška k aktuální politické situaci

Pokud TOP 09 a ODS zablokují rozpuštění Sněmovny a nové volby, měla by ČSSD zvažovat alternativu podpory Rusnokově vládě. Samozřejmě nikoliv jako bianko šek, ale se znalostí jejího programového prohlášení, s požadavkem na vyřešení kauzy financování prezidentské kampaně ministra financí Jana Fischera ještě do hlasování o důvěře a s požadavkem dalšího jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny a co nejčasnějších voleb, aby co nejdříve převzala odpovědnost za zemi vláda s plným politickým mandátem vzešlým z nových voleb.

• ČSSD vyzývá parlamentní strany k tomu, aby umožnily konání nových voleb a nechaly o nové vládě rozhodnout občany!

Sociální demokracie trvá na tom, že nejlepším řešením v současné politické a ústavní krizi v ČR je konání nových voleb v co nejbližším termínu, občané musí dostat šanci vybrat si novou vládu.

• Komentář M.Haška k nominaci M.Němcové do funkce premiérky

"Miroslava Němcová má, bohužel, být pouze fíkovým listem, zakrývajícím pravou podstatu vlády kmotrů a politické korupce. Další potenciální kandidáti na premiéra za ODS se zřejmě příliš obávají dalšího vývoje policejního vyšetřování. M.Němcová se tak má stát zimní královnou, která bude bojovat o každý další den u moci bez ohledu na zájmy České republiky a jejích občanů. ODS udělala přesně to, co jsme očekávali a kritizovali – žádná sebereflexe, žádná omluva, pouze výměna "pana čistého" za "pani čistou" a jede se dál, jako by se nic nedělo. Pro nás je to jasný signál, že musíme i nadále trvat na nových volbách, pouze ty přinesou reálnou změnu.

Podobná témata

Archiv novinek