Církevní restituce mohou ohrozit státní rozpočet

12.06.2012 Vnímám potřebu vyřešení problému majetkových nároků církví a otázky dalšího financování církví formou dlouhodobé dohody mezi státem a církvemi. Dle mého názoru církve hrají důležitou roli v naší společnosti a byly po 25. únoru 1948 beze vší pochybnosti poškozeny. Avšak rozsah majetku, který se má vydávat, není přesně určen a nemá tak být údajně učiněno ani před přijetím zákona. Předkladatelé dále nechtějí nic měnit ani na vyplácených částkách určených těmto náboženským sdružením.

V současnosti jsou realizována a připravována opatření postihující především střední vrstvy, důchodce, zdravotně postižené, rodiny s dětmi, studenty, přičemž ze státního rozpočtu mají být do budoucna poskytovány značné částky církvím, které sice proklamují, že mají o osud těchto sociálních skupin starost, ale vůbec jim nevadí fakt, že se zmenší majetek státu, z jehož výnosů mohou být uvedené skupiny podporovány.

Dle tohoto zákona se očekává, že bude vydán majetek v hodnotě 75 miliard korun a finanční náhrada bude činit 59 miliard korun. Celkově se jedná o 134 miliard korun. Při započítání předpokládané inflace 2 %, při vyplácení 59 miliard náhrad po dobu třiceti let pak dopad na státní rozpočet bude 78,9 miliardy korun. To znamená, že celková částka kompenzací bude představovat více než 150 miliard. V této souvislosti a s ohledem na hospodářskou krizi si položme otázku: Máme na to v současné době finance?

Nedávno byla publikována předpověď vývoje evropské ekonomiky v roce 2012 z pera Evropské komise, kde se dočítáme o rizicích pro český státní rozpočet. Cituji: "Na rozpočtové odhady se vztahují dvě hlavní rizika. První z nich se vztahuje ke spolufinancování projektů z evropských fondů. Jelikož platby z fondů byly dočasně pozastaveny z důvodu nesrovnalostí, nelze vyloučit, že některé probíhající projekty budou muset být zcela financovány z národních zdrojů, které by mohly vést ke zvýšení schodku veřejných financí. Druhé riziko se týká finančních dopadů zákona o odškodnění církví, které se v současné době projednává v parlamentu. Jeho schválení by mohlo vést k jednorázovému zvýšení všeobecného schodku veřejných financí ve výši přibližně 1,5 % HDP."

Odhaduje se, že pokud rozpočet nezíská prostředky Evropské unie, může vzrůst jeho schodek až na 3 %. Pokud k tomu přidáme výše uvedený dopad restitucí, může dále vzrůst o dalších 1,5 %. K tomu je třeba přidat stagnaci ekonomik a nejistotu v eurozóně. V případě negativních událostí by mohl deficit dosáhnout z dnes předpokládaných skoro tří procent až dvojnásobek a možná i více. I tento krátký výčet ukazuje, že v současné době na významné finanční odškodnění církví prostě finance nemáme.

Cílem těchto majetkových opatření má být budoucí odluka církví od státu. Zkušenosti ze států střední a východní Evropy, které takové opatření provedly, však svědčí o opaku. Církve tam nadále požadují od státu příspěvky na opravu církevních budov jako kulturních památek. Předkladatelé neuvádějí žádný stát západní Evropy nebo amerického kontinentu, kde by se uskutečnila odluka podobnou cestou, jakou jde tento navrhovaný zákon.

Vládní koalicí je odmítán požadavek, aby o takovém zásadním majetkovém zásahu zatěžujícím stát na dvě generace rozhodli občané v referendu. Přijetí zákona může zvýšit sociální napětí ve společnosti, a může tak dlouhodobě poškodit i náboženská sdružení, která tento dar na úkor občanů získají.

Smlouvy mají být nevypověditelné a ani parlament, který vzejde z budoucích voleb, nebude mít právo na těchto závazcích něco měnit.

(přečteno 276×)

Štítky

Církevní restituce   Hospodářství a ekonomika   Zaměstnanost   Zahraniční politika   Spravedlnost

Profil autora
male-dana_vahalova.jpg
Mgr. Dana Váhalová
Blogy autora Dana Váhalová
  • A co děti, mohou si už hrát ? (přečteno 30×)

Tradičně si v prosinci připomínáme Mezinárodní den lidských práv, který připomíná přijetí Všeobecné deklarace lidských práv.

• Zástupci Rady Evropy jednali na Blízkém východě (přečteno 32×)

Podvýbor pro Blízký východ a arabský svět Parlamentního shromáždění Rady Evropy navštívil 28.11 -1.12 2014 Palestinská autonomní území a Izrael.

• Papež František na slavnostním zasedání Rady Evropy ,,Rada Evropy má zásadní postavení při utváření mentality budoucích evropských generací. “ (přečteno 52×)

Bylo symbolické, že z budovy Evropského parlamentu zamířil papež do sídla Rady Evropy, kde je zastoupeno nejen 28 členských států EU ale i dalších 19 zemích, například také Ruská federace a Turecko.

• České zemědělství pouze přežívá ... (přečteno 93×)

České zemědělství v roce 2013 z hlediska ekonomických výsledků navázalo na pozitivní tendenci z roku 2012 a schodek bilance českého agrárního zahraničního obchodu v roce 2013 se v důsledku vyššího přírůstku hodnoty na straně vývozu než dovozu meziročně snížil o 1 mld. Kč (na 23,7 mld. Kč). Díky tomu stupeň krytí dovozu vývozem vzrostl o 1,3 % na 87%, což dle odborníků jsou nejpříznivější hodnoty od vstupu České republiky do Evropské unie.

• Pošta na venkově má svůj význam (přečteno 35×)

Poslední dobou postupně z venkova mizí různé veřejné služby, na které si občané zvykli a které využívají. Z finančních důvodů se ruší vlaková a autobusová spojení,nakupovat je možno prakticky jen ve větších městech a větších obcích. Rušení kamenných pošt by bylo dalším významným ztížením kvality života na venkově. Pro představu na venkově žije asi 30% českých občanů, ale tyto obce zaujímají zhruba 80% podílu výměry celé ČR.

Názory a komentáře autora Dana Váhalová
  • D. Váhalová: Za článek v MF DNES požaduji omluvu

Rada Evropy hraje v podpoře demokracie a lidských práv důležitou roli, je přesvědčena Dana Váhalová.

• Politický dialog je jedním z principů Rady Evropy

Ve čtvrtek 10. dubna na svém zasedání Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PS RE) rozhodovalo o rozsahu sankcí vůči ruské parlamentní delegaci jako reakci na připojení Krymu a Sevastopolu k Ruské federaci.

• 90 let diplomatických styků s PERU

Peru je zvláštní země, která možná v současné době pro Českou republiku nepředstavuje zemi zajímavou, leč je to země oplývající prakticky vším možným i nemožným jak z říše živočišné, tak z říše rostlinné, ale především je třeba zdůraznit zejména oblast nerostnou.

Podobná témata
  • A co děti, mohou si už hrát ?

• Zástupci Rady Evropy jednali na Blízkém východě

• České zemědělství pouze přežívá ...

• Pošta na venkově má svůj význam

Archiv novinek