Chceme nové volby

10.04.2012 Chování pravicových stran připomíná rabování dobytého města. Ve hře jsou stamiliardy, jak je zřejmé už od případu ekologické superzakázky. Když to nevyšlo tam, vyjde to jinde. Bingo představuje zajištění soustavného hotovostního toku veřejných peněz do privatizovaných penzijních fondů, zdravotního pojištění, školného, církevních náhrad – nové a nové nápady jen prší

Situace na bojišti se mění každým okamžikem, učíme se z díla, kterým nás provází dobrý voják Švejk.

Pozorovatel současné české politické scény by měl mít tuto knihu stále po ruce. Demisi Věci veřejné daly – nedaly. Na vyhlídku rychlých předčasných voleb reagovaly ještě rychlejší zpátečkou. Včerejší vládní krizi překryje ta zítřejší. Je otázka, jestli to česká demokracie přežije.

Nejprve, o co tu jde. Chování pravicových stran připomíná rabování dobytého města. Ve hře jsou stamiliardy, jak je zřejmé už od případu ekologické superzakázky. Když to nevyšlo tam, vyjde to jinde. Bingo představuje zajištění soustavného hotovostního toku veřejných peněz do privatizovaných penzijních fondů, zdravotního pojištění, školného, církevních náhrad – nové a nové nápady jen prší.

A vedle toho jsou tu mohutné podzemní řeky veřejných peněz, které poznáváme z různých odposlechů. S novou naléhavostí čteme sdělení z veřejné výroční zprávy BIS z roku 2007:

„BIS vyhodnocovala poznatky k nestandardním jevům, které provázely investiční aktivity některých finančních skupin. Tyto skupiny pro podporu svých záměrů řídí a financují činnost lobbistů, jejichž prostřednictvím dosazují vybrané osoby na místa ve státní správě a samosprávě. Dochází tak k ovlivňování činnosti těchto orgánů ve prospěch soukromých subjektů, což má negativní dopad na veřejné finance.“

Ony odposlechy, kde se koordinují nevolený mazánek s voleným kolibříkem, pocházejí také z roku 2007, je otázka, zda to pak BIS přestalo zajímat. A co vše věděl tehdejší předseda vlády Topolánek. Co jsme se dozvěděli u soudu s neformálním šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou? Státní zástupkyně v závěrečné řeči vyjádřila přesvědčení, že peníze, které vydával, mu měly zajistit politickou podporu v poslaneckém klubu. Jak mohou ODS a TOP 09 nadále spolupracovat s něčím, co nazývají „mimořádně slizké“ či dokonce „polokriminální“?

Čekají na zázrak? Možná jim ani nic jiného nezbývá. Na nedávné mimořádně otevřené debatě o hospodářské politice, která se konala z podnětu iniciativy ProAlt v Senátu, naznačil guvernér České národní banky Miroslav Singer, že zadlužení republiky už dosáhlo takové úrovně, že vláda má svázané ruce. Pokud by chtěla podpořit hospodářský růst o jedno procento a získala tak do rozpočtu 15 miliard korun, musí to udělat na úkor splácení dluhu, a to ji bude stát na úrocích 12 miliard korun.

To je prostě situace, kterou jsme před sedmi lety neznali. A to jsme nezmínili zastavení dotací z evropských fondů!

Vláda nemá tušení, co se v našich veřejných financích odehrává. Jak upozorňuje bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, loni možná dosáhla rozpočtového cíle, který si plánovala až za dva roky, jen neví, jak k tomu došla. Původně cílila na schodek o polovinu vyšší. Přitom s rozpočtovými příjmy uletěla zase opačným směrem, nakonec byly nižší o více než 5 procent. Výsledek se pak honil „tupými škrty“, a draze jsme je zaplatili. Česká ekonomika je na tom nejhůř z okolních zemí (bývala na tom nejlíp) a systém státních služeb se začíná doslova rozpadat. Příznačné je prohlášení policie, že při vytrvalém snižování stavů a ořezávání rozpočtů bude kriminalitu s vypětím sil registrovat, těžko už objasňovat. O něčem podobném vypovídá i nedávný největší protest studentů a akademiků od roku 1989, který reaguje na riziko rozvratu školství. Detaily všichni uslyšíme 21. dubna na Václavském náměstí. Tohle je vláda národní katastrofy. ČSSD trvá na jejím odchodu a navrhuje co nejrychlejší uspořádání nových voleb v červnu letošního roku. Jiná cesta není. ČSSD nebude tolerovat tuto ani obměněnou pravicovou vládu, do žádné takové vlády bez nových voleb nevstoupí ani bez voleb nepřijme pověření k sestavení vlády závislé na pravicové většině.

Občané musí znovu rozdat karty.

(přečteno 437×)

Štítky

Policie a hasiči   Armáda   Hospodářství a ekonomika   Školství   Zaměstnanost   Doprava

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • Česká ekonomika rychle roste (přečteno 15×)

Jsem rád, že Český statistický úřad potvrdil svůj nedávný předběžný odhad ohledně růstu české ekonomiky. Zdá se, že Česko nyní patří spolu s Irskem a Lucemburskem mezi tři nejrychleji rostoucí evropské země, meziroční růst o 4,4% je skutečně vynikající výkon. Na rozdíl od minulých let tak za sebou necháváme, pokud jde o letošní tempo růstu HDP, jak Slovensko, tak Polsko. Růst je doprovázen poklesem nezaměstnanosti, i tady patříme mezi skupinu zemí s nejlepším výsledkem v rámci celé EU.

• Ekonomický růst by měl pomoci i seniorům (přečteno 135×)

Jsem velmi rád, že se sociální demokracii podařilo přesvědčit koaliční partnery a ještě letos v prosinci vláda poskytne důchodcům jednorázovou kompenzaci v rámci výplaty důchodů v podobě paušální částky 600 korun.

• Vláda pomůže všem poctivým podnikatelům (přečteno 107×)

Zákon o elektronické evidenci tržeb patřil při sestavování programového prohlášení vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL k jednomu ze základních pilířů nově vznikající vládní koalice. Jsem velmi rád, že se nám tento důležitý zákon podařilo po 16 měsících fungování kabinetu schválit, a to jednomyslně.

• Projev předsedy ČSSD B. Sobotky na sjezdu KDU-ČSL (přečteno 207×)

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka vystoupil na sjezdu KDU-ČSL s projevem. Přečtěte si, co bylo obsahem vystoupení.

• Poučení pro dnešní složitý svět (přečteno 109×)

Když jsem v minulých dnech navštívil Mauthausen nebo třeba Javoříčko, mluvil s bojovníky od Stalingradu, Tobruku, Sokolova nebo Dukly, uvědomoval jsem si znovu a znovu, že žádná slova nemohou být dost silná, aby popsala hrůzy druhé světové války.

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • Komentář předsedy vlády B. Sobotky k situaci pohřešovaných Čechů v Libanonu

Případ pohřešovaných Čechů v Libanonu intenzivně řeší ministerstvo zahraničních věcí, dnes odpoledne k této věci zasedl krizový štáb a prověřuje všechny dostupné informace. S ministrem Zaorálkem jsem ve spojení, mohu garantovat, že snahou české vlády je udělat maximum pro to, abychom českým občanům pomohli. Po konzultaci s bezpečnostními složkami však v této fázi nechci dále komentovat podrobnosti případu. Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

• Komentář předsedy vlády B. Sobotky k cestě místopředsedy vlády P. Bělobrádka v Bavorsku

Taková gesta smíření, jaké učinil Pavel Bělobrádek, pomáhají zlepšovat vztahy a patří do sjednocující se Evropy počátku 21. století. Ale vždy, když si u nás nebo v Německu připomínáme památku obětí excesů během divokého vyhánění, je potřeba současně zdůraznit klíčový význam příčiny a následku v česko-německých vztazích. Bylo to nacistické Německo, které rozbilo demokratické Československo a následně rozpoutalo druhou světovou válku. Byl to okupační nacistický teror, jemuž podlehly stovky tisíc českých a slovenských občanů, včetně žen a dětí. Často smutné události jara a léta roku 1945 byly následkem Mnichova, světové války vyvolané Hitlerem, tragédií Lidic, Ploštiny, Terezína či Kobylis, celé šest let trvající bezohledné nacistické perzekuce a nesvobody. Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

• Komentář předsedy vlády k nálezu Ústavního soudu týkajícího se Zákona o státní službě

Vítám dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který odmítl návrh prezidenta republiky na zrušení zákona o státní službě.

• Komentář předsedy vlády k úmrtí Sira Nicholase Wintona

Zpráva o smrti Sira Nicholase Wintona, který v předvečer druhé světové války zachránil 669 československých dětí před nacistickou perzekucí a téměř jistou smrtí, musí v Česku zasáhnout úplně každého. Není to ani samotný vysoký počet zachráněných dětí, ale obětavost a soucit, se kterými se ve zdánlivě beznadějné situaci a děsivé době pustil do záchrany druhých, navíc v zemi, ve které byl vlastně cizincem. Nicholas Winton je pro mne vzorem skutečné lidskosti, nesmírné skromnosti a občanské statečnosti.

• Prokazování původu majetku pomůže proti podvodníkům

Když v roce 1994 vláda Václava Klause zrušila, v rámci své filozofie nerozlišování čistých a špinavých peněz, ustanovení zákona o povinnosti podat přiznání k majetku nad jeden milión korun, málokoho by napadlo, že boj o to, zda se prokazování původu majetku do našich zákonů vrátí, či nikoliv, bude trvat dalších předlouhých dvacet let.

Podobná témata
  • Bohuslav Sobotka ve vašem kraji!

Prohlédněte si fotky z mítinků, které navštívil předseda ČSSD po celé ČR.

• Projev premiéra Bohuslava Sobotky při slavnostním zahájení Národních dožínek 2015 v Českých Budějovicích

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka společně s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou v sobotu 29. srpna 2015 navštívil 42. ročník mezinárodní výstavy Země živitelka a slavnostně zahájil Národní dožínky 2015 v Českých Budějovicích.

• Česká ekonomika rychle roste

• Komentář předsedy vlády B. Sobotky k růstu HDP

Jsem rád, že Český statistický úřad potvrdil svůj nedávný předběžný odhad ohledně růstu české ekonomiky. Zdá se, že Česko nyní roste nejvíce ze všech evropských zemí, meziroční růst o 4,4% je skutečně vynikající výkon.

• B. Sobotka o jednání koaliční rady

Předseda Vlády ČR a ČSSD Bohuslav Sobotka hovořil o jednání koaliční rady. Podívejte se na záznam České televize od času 13.07 min.

Archiv novinek

Přehled všech blogů