Chceme nové volby

10.04.2012 Chování pravicových stran připomíná rabování dobytého města. Ve hře jsou stamiliardy, jak je zřejmé už od případu ekologické superzakázky. Když to nevyšlo tam, vyjde to jinde. Bingo představuje zajištění soustavného hotovostního toku veřejných peněz do privatizovaných penzijních fondů, zdravotního pojištění, školného, církevních náhrad – nové a nové nápady jen prší

Situace na bojišti se mění každým okamžikem, učíme se z díla, kterým nás provází dobrý voják Švejk.

Pozorovatel současné české politické scény by měl mít tuto knihu stále po ruce. Demisi Věci veřejné daly – nedaly. Na vyhlídku rychlých předčasných voleb reagovaly ještě rychlejší zpátečkou. Včerejší vládní krizi překryje ta zítřejší. Je otázka, jestli to česká demokracie přežije.

Nejprve, o co tu jde. Chování pravicových stran připomíná rabování dobytého města. Ve hře jsou stamiliardy, jak je zřejmé už od případu ekologické superzakázky. Když to nevyšlo tam, vyjde to jinde. Bingo představuje zajištění soustavného hotovostního toku veřejných peněz do privatizovaných penzijních fondů, zdravotního pojištění, školného, církevních náhrad – nové a nové nápady jen prší.

A vedle toho jsou tu mohutné podzemní řeky veřejných peněz, které poznáváme z různých odposlechů. S novou naléhavostí čteme sdělení z veřejné výroční zprávy BIS z roku 2007:

„BIS vyhodnocovala poznatky k nestandardním jevům, které provázely investiční aktivity některých finančních skupin. Tyto skupiny pro podporu svých záměrů řídí a financují činnost lobbistů, jejichž prostřednictvím dosazují vybrané osoby na místa ve státní správě a samosprávě. Dochází tak k ovlivňování činnosti těchto orgánů ve prospěch soukromých subjektů, což má negativní dopad na veřejné finance.“

Ony odposlechy, kde se koordinují nevolený mazánek s voleným kolibříkem, pocházejí také z roku 2007, je otázka, zda to pak BIS přestalo zajímat. A co vše věděl tehdejší předseda vlády Topolánek. Co jsme se dozvěděli u soudu s neformálním šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou? Státní zástupkyně v závěrečné řeči vyjádřila přesvědčení, že peníze, které vydával, mu měly zajistit politickou podporu v poslaneckém klubu. Jak mohou ODS a TOP 09 nadále spolupracovat s něčím, co nazývají „mimořádně slizké“ či dokonce „polokriminální“?

Čekají na zázrak? Možná jim ani nic jiného nezbývá. Na nedávné mimořádně otevřené debatě o hospodářské politice, která se konala z podnětu iniciativy ProAlt v Senátu, naznačil guvernér České národní banky Miroslav Singer, že zadlužení republiky už dosáhlo takové úrovně, že vláda má svázané ruce. Pokud by chtěla podpořit hospodářský růst o jedno procento a získala tak do rozpočtu 15 miliard korun, musí to udělat na úkor splácení dluhu, a to ji bude stát na úrocích 12 miliard korun.

To je prostě situace, kterou jsme před sedmi lety neznali. A to jsme nezmínili zastavení dotací z evropských fondů!

Vláda nemá tušení, co se v našich veřejných financích odehrává. Jak upozorňuje bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, loni možná dosáhla rozpočtového cíle, který si plánovala až za dva roky, jen neví, jak k tomu došla. Původně cílila na schodek o polovinu vyšší. Přitom s rozpočtovými příjmy uletěla zase opačným směrem, nakonec byly nižší o více než 5 procent. Výsledek se pak honil „tupými škrty“, a draze jsme je zaplatili. Česká ekonomika je na tom nejhůř z okolních zemí (bývala na tom nejlíp) a systém státních služeb se začíná doslova rozpadat. Příznačné je prohlášení policie, že při vytrvalém snižování stavů a ořezávání rozpočtů bude kriminalitu s vypětím sil registrovat, těžko už objasňovat. O něčem podobném vypovídá i nedávný největší protest studentů a akademiků od roku 1989, který reaguje na riziko rozvratu školství. Detaily všichni uslyšíme 21. dubna na Václavském náměstí. Tohle je vláda národní katastrofy. ČSSD trvá na jejím odchodu a navrhuje co nejrychlejší uspořádání nových voleb v červnu letošního roku. Jiná cesta není. ČSSD nebude tolerovat tuto ani obměněnou pravicovou vládu, do žádné takové vlády bez nových voleb nevstoupí ani bez voleb nepřijme pověření k sestavení vlády závislé na pravicové většině.

Občané musí znovu rozdat karty.

(přečteno 436×)

Štítky

Policie a hasiči   Armáda   Hospodářství a ekonomika   Školství   Zaměstnanost   Doprava

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • Blog B. Sobotky: Schváleno! (přečteno 228×)

Voliči mají právo se dozvědět, co pro ně a pro naši zemi nová vláda od konce ledna, kdy byla jmenována, udělala. Proto se sociální demokracie rozhodla realizovat na přelomu srpna a září informační kampaň "Dáváme vládě sociální rozměr", zaměřenou na pět hlavních oblastí, v nichž se nové vládě povedlo dosáhnout zásadních změn.

• ČSSD podpořila Jourovou a vyjednala historické navýšení prostředků na platy pracovníků v sociálních službách a vyšší růst minimální mzdy (přečteno 53×)

V rámci koaličního jednání o budoucím členovi Evropské komise za Českou republiku navrhla ČSSD jako svého kandidáta ekonoma a bývalého ministra financí Pavla Mertlíka a odmítla kandidaturu bývalého lobbyisty Pavla Teličky, kterého navrhovalo ANO. Své kandidáty postupně navrhla i třetí koaliční strana KDU-ČSL. Na výrazný nesouhlas ČSSD s nominaci Pavla Teličky hnutí Ano posléze reagovalo tím, že navrhlo novou kandidátku, ministryni Věru Jourovou.

• K vnitrostranickému referendu (přečteno 137×)

15. března letošního roku proběhla v Praze na Olšance konference ČSSD, na níž se široce diskutovaly možné náměty na vnitřní změny ČSSD, které by zlepšily fungování strany, zvýšily zájem členů o to, co se v ČSSD odehrává a také posílily naši pozici u voličů. Na konferenci byla široce podpořena myšlenka uskutečnit první regulérní vnitrostranické referendum, které by dalo členům možnost přímo rozhodnout o některých otázkách dalšího vnitrostranického vývoje. Na základě této konference připravilo Politické grémium konkrétní návrh na uspořádání vnitrostranického referenda, které by, pokud tento návrh včetně otázek schválí jednání ÚVV tuto sobotu, mohlo proběhnout na přelomu června a července.

• Pravidla platí pro všechny (přečteno 138×)

Jsem přesvědčen o tom, že práce poslance Parlamentu České republiky je prací na plný úvazek a je také podle toho odpovídajícím způsobem placena. Stejně tak je to i s funkcí hejtmana.

• B. Sobotka: Evropa stojí na rozcestí mezi sociální a neoliberální budoucností (přečteno 185×)

Blížící se volby do Evropského parlamentu otevírají řadu klíčových témat, která jasně ukazují, že stojíme na historickém rozcestí.

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • Bohuslav Sobotka: Vládní balíček pomůže rodinám s dětmi i seniorům

Sliby se mají plnit. Po pěti měsících, kdy neseme vládní odpovědnost, přinášíme občanům důležitou zprávu o důsledném plnění závazků z programového prohlášení naší vlády.

• Nechceme novou železnou oponu

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyostřil do té doby stabilizované, a dokonce pozitivně se rozvíjející vztahy mezi Evropskou unií a NATO na jedné straně a Ruskem na straně druhé.

• B. Sobotka: Sto dní ve vládě

Jsem přesvědčen o tom, že nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období uplyne velmi rychle a zemi jsme převzali v nedobrém stavu. Naším cílem zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti kteří tu zůstali po Nečasově vládě a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu.

• Předseda ČSSD B.Sobotka vítá rozhodnutí brněnských radních, které přiblížilo stavbu logistického centra Amazon

Vítám rozhodnutí radních města Brna, kteří dnes schválením dodatku smlouvy s developerem CPT Invest přiblížili výstavbu logistického centra Amazon v Brně.

• Komentář premiéra Bohuslava Sobotky k zvolení Anny Šabatové novou ombudsmankou

Vítám rozhodnutí Poslanecké sněmovny svěřit úřad ombudsmana do rukou bývalé disidentky Anny Šabatové. Věřím, že paní Šabatová díky své profesní i lidské kvalifikaci a rozsáhlým zkušenostem s bojem proti bezpráví naváže na své úspěšné předchůdce, zejména na praxi Otakara Motejla, a bude, stejně jako on, se stejným nasazením a elánem bojovat za lidská pravá a dodržování pravidel spravedlivé společnosti. Vítám rovněž skutečnost, že do čela tohoto významného úřadu byla poprvé v jeho historii zvolena žena.

Podobná témata
  • Bohuslav Sobotka ve vašem kraji!

Prohlédněte si fotky z mítinků, které navštívil předseda ČSSD po celé ČR.

• Vyjádření předsedy vlády B. Sobotky k vystoupení prezidenta republiky

Česká republika má po 12 letech konečně šanci na zásadní reformu státní správy, která povede k odpolitizování a posílení nestrannosti a odbornosti státní správy.

• B. Sobotka: Narozdíl od ODS a TOP09 nečekám od eskalace sankcí a protisankcí nic pozitivního

Těším se na sněmovní debatu. Já si za vším, co jsem řekl, přirozeně stojím. Jako odpovědný premiér suverénního státu nemohu dát předem souhlas k sankcím, o kterých nám nebyly doposud poskytnuty žádné podrobnější informace.

• B. Sobotka: Volba Donalda Tuska do čela Evropské rady potvrdila sílu V4

Vítám, že strategie České republiky byla úspěšná. Prosadil se kandidát, kterého jsme navrhli a podporovali. Od počátku vyjednávání jsme trvali na tom, aby se na jedné z vysokých pozic objevil zástupce nových zemí. Dnes se to schválením Donalda Tuska do funkce předsedy Evropské rady povedlo. Je to také velký úspěch spolupráce a solidarity zemí Visegradu a rovněž potvrzení váhy V4 jako evropského aktéra.

• Podívejte se na fotografie z návštěvy B. Sobotky v Drážďanech

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dorazil v pátek odpoledne do německých Drážďan, aby na akci SPD připomněl desetileté výročí od východního rozšíření Evropské unie. Setkal se při této příležitosti s bývalým polským ministerským předsedou Leszkem Millerem a někdejším německým kancléřem Gerhardem Schröderem. Podívejte se na fotografie, které jsme pro vás pořídili přímo na místě. Najdete je v galerii článku.

Archiv novinek

Přehled všech blogů