Chceme nové volby

10.04.2012 Chování pravicových stran připomíná rabování dobytého města. Ve hře jsou stamiliardy, jak je zřejmé už od případu ekologické superzakázky. Když to nevyšlo tam, vyjde to jinde. Bingo představuje zajištění soustavného hotovostního toku veřejných peněz do privatizovaných penzijních fondů, zdravotního pojištění, školného, církevních náhrad – nové a nové nápady jen prší

Situace na bojišti se mění každým okamžikem, učíme se z díla, kterým nás provází dobrý voják Švejk.

Pozorovatel současné české politické scény by měl mít tuto knihu stále po ruce. Demisi Věci veřejné daly – nedaly. Na vyhlídku rychlých předčasných voleb reagovaly ještě rychlejší zpátečkou. Včerejší vládní krizi překryje ta zítřejší. Je otázka, jestli to česká demokracie přežije.

Nejprve, o co tu jde. Chování pravicových stran připomíná rabování dobytého města. Ve hře jsou stamiliardy, jak je zřejmé už od případu ekologické superzakázky. Když to nevyšlo tam, vyjde to jinde. Bingo představuje zajištění soustavného hotovostního toku veřejných peněz do privatizovaných penzijních fondů, zdravotního pojištění, školného, církevních náhrad – nové a nové nápady jen prší.

A vedle toho jsou tu mohutné podzemní řeky veřejných peněz, které poznáváme z různých odposlechů. S novou naléhavostí čteme sdělení z veřejné výroční zprávy BIS z roku 2007:

„BIS vyhodnocovala poznatky k nestandardním jevům, které provázely investiční aktivity některých finančních skupin. Tyto skupiny pro podporu svých záměrů řídí a financují činnost lobbistů, jejichž prostřednictvím dosazují vybrané osoby na místa ve státní správě a samosprávě. Dochází tak k ovlivňování činnosti těchto orgánů ve prospěch soukromých subjektů, což má negativní dopad na veřejné finance.“

Ony odposlechy, kde se koordinují nevolený mazánek s voleným kolibříkem, pocházejí také z roku 2007, je otázka, zda to pak BIS přestalo zajímat. A co vše věděl tehdejší předseda vlády Topolánek. Co jsme se dozvěděli u soudu s neformálním šéfem Věcí veřejných Vítem Bártou? Státní zástupkyně v závěrečné řeči vyjádřila přesvědčení, že peníze, které vydával, mu měly zajistit politickou podporu v poslaneckém klubu. Jak mohou ODS a TOP 09 nadále spolupracovat s něčím, co nazývají „mimořádně slizké“ či dokonce „polokriminální“?

Čekají na zázrak? Možná jim ani nic jiného nezbývá. Na nedávné mimořádně otevřené debatě o hospodářské politice, která se konala z podnětu iniciativy ProAlt v Senátu, naznačil guvernér České národní banky Miroslav Singer, že zadlužení republiky už dosáhlo takové úrovně, že vláda má svázané ruce. Pokud by chtěla podpořit hospodářský růst o jedno procento a získala tak do rozpočtu 15 miliard korun, musí to udělat na úkor splácení dluhu, a to ji bude stát na úrocích 12 miliard korun.

To je prostě situace, kterou jsme před sedmi lety neznali. A to jsme nezmínili zastavení dotací z evropských fondů!

Vláda nemá tušení, co se v našich veřejných financích odehrává. Jak upozorňuje bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, loni možná dosáhla rozpočtového cíle, který si plánovala až za dva roky, jen neví, jak k tomu došla. Původně cílila na schodek o polovinu vyšší. Přitom s rozpočtovými příjmy uletěla zase opačným směrem, nakonec byly nižší o více než 5 procent. Výsledek se pak honil „tupými škrty“, a draze jsme je zaplatili. Česká ekonomika je na tom nejhůř z okolních zemí (bývala na tom nejlíp) a systém státních služeb se začíná doslova rozpadat. Příznačné je prohlášení policie, že při vytrvalém snižování stavů a ořezávání rozpočtů bude kriminalitu s vypětím sil registrovat, těžko už objasňovat. O něčem podobném vypovídá i nedávný největší protest studentů a akademiků od roku 1989, který reaguje na riziko rozvratu školství. Detaily všichni uslyšíme 21. dubna na Václavském náměstí. Tohle je vláda národní katastrofy. ČSSD trvá na jejím odchodu a navrhuje co nejrychlejší uspořádání nových voleb v červnu letošního roku. Jiná cesta není. ČSSD nebude tolerovat tuto ani obměněnou pravicovou vládu, do žádné takové vlády bez nových voleb nevstoupí ani bez voleb nepřijme pověření k sestavení vlády závislé na pravicové většině.

Občané musí znovu rozdat karty.

(přečteno 436×)

Štítky

Policie a hasiči   Armáda   Hospodářství a ekonomika   Školství   Zaměstnanost   Doprava

Profil autora
212x131-sobotka.jpg
Mgr. Bohuslav Sobotka
Blogy autora Bohuslav Sobotka
  • ČSSD vyhrála senátní volby! (přečteno 89×)

Po čtvrté v řadě za sebou (2008, 2010, 2012, 2014) vyhrála o tomto víkendu ČSSD senátní volby. Získali jsme ve druhém kole celkem 10 z rozdělovaných 27 mandátů. Zůstáváme nadále zdaleka nejsilnější politickou stranou v Senátu, náš klub bude mít nyní 33 senátorů a máme zcela reálnou šanci prosadit sociálního demokrata i pro příští dva roky na (druhou nejvyšší ústavní) pozici předsedy Senátu.

• Sociální demokracie jde do další volební bitvy! Oslovte své blízké i známé, ať nám dají hlas! (přečteno 304×)

Důležitou událost si na tento pátek a sobotu poznamenali do kalendáře všichni sociální demokraté. Netřeba připomínat, že se v těchto dnech konají důležité komunální volby a také první kolo voleb senátních. Rádi bychom vás ale jménem vedení strany požádali, abyste teď přečetli argumenty Bohuslava Sobotky, proč je důležité jít hlasovat. Oslovte také své blízké i široké okolí s žádostí o podporu ČSSD!

• Rozpočet, který naše země potřebuje (přečteno 84×)

Vládní koalice má za sebou rychlé schválení svého prvního rozpočtu, který svým složením, prioritami i naplněním jednotlivých kapitol charakterizuje jasnou změnu v sociální a hospodářské politice.

• B. Sobotka: Sedm měsíců vlády ČSSD – skládáme účty (přečteno 234×)

Není možné, aby se předseda vlády uzavřel ve Strakově akademii, obklopil se nepropustnou hradbou úředníků a s lidmi se přestal bavit.

• Blog B. Sobotky: Schváleno! (přečteno 260×)

Voliči mají právo se dozvědět, co pro ně a pro naši zemi nová vláda od konce ledna, kdy byla jmenována, udělala. Proto se sociální demokracie rozhodla realizovat na přelomu srpna a září informační kampaň "Dáváme vládě sociální rozměr", zaměřenou na pět hlavních oblastí, v nichž se nové vládě povedlo dosáhnout zásadních změn.

Názory a komentáře autora Bohuslav Sobotka
  • B. Sobotka ke zrušení druhého důchodového pilíře

Vláda dnes rozhodla o zrušeni druhého penzijního pilíře, skončit by měl k prvnímu lednu 2016. Druhý pilíř je jedním z velkých omylů předchozí vlády P. Nečase. Bývalý ministr Drábek prosadil spuštění druhého penzijního pilíře navzdory nesouhlasu politické opozice, sociálních partnerů, odborné i široké veřejnosti.

• B. Sobotka: Výsledek skotského referenda mi udělal opravdu radost

Komentář předsedy vlády ČR k výsledkům skotského referenda.

• Bohuslav Sobotka: Vládní balíček pomůže rodinám s dětmi i seniorům

Sliby se mají plnit. Po pěti měsících, kdy neseme vládní odpovědnost, přinášíme občanům důležitou zprávu o důsledném plnění závazků z programového prohlášení naší vlády.

• Nechceme novou železnou oponu

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vyostřil do té doby stabilizované, a dokonce pozitivně se rozvíjející vztahy mezi Evropskou unií a NATO na jedné straně a Ruskem na straně druhé.

• B. Sobotka: Sto dní ve vládě

Jsem přesvědčen o tom, že nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období uplyne velmi rychle a zemi jsme převzali v nedobrém stavu. Naším cílem zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti kteří tu zůstali po Nečasově vládě a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu.

Podobná témata
  • Bohuslav Sobotka ve vašem kraji!

Prohlédněte si fotky z mítinků, které navštívil předseda ČSSD po celé ČR.

• B. Sobotka podpořil na jednání Evropské rady investiční balíček

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 18. prosince zúčastnil jednání Evropské rady v Bruselu. Společně s prezidenty a předsedy vlád členských států jednal o novém investičním plánu Evropské komise a situaci na Ukrajině. Evropská rada se poprvé konala pod vedením nového předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

• Premiér Bohuslav Sobotka je na jednání Evropské rady v Bruselu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jedná s šéfy států a vlád v rámci Evropské rady v Bruselu. Hlavním tématem summitu EU je podpora hospodářského růstu v Evropě, a to především ve světle investičního balíčku Evropské komise. Evropské rada se věnuje také daňovým otázkám a stranou nezůstanou ani aktuální zahraničně-politická témata.

• Premiér Sobotka se setkal se zástupci ASO

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 17. prosince 2014 setkal s předsedou Asociace samostatných odborů ČR Bohumírem Dufkem a dalšími zástupci odborů.

• Premiér Sobotka se zúčastnil setkání předsedů vlád 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 16. prosince 2014 zúčastnil setkání předsedů vlád v rámci iniciativy Čínské lidové republiky k 16 zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy v Bělehradě. Společně s premiérem se summitu v Bělehradě zúčastnila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Archiv novinek

• Jan Hajda

18.12.2014 Odvolání náměstka Státního pozemkového úřadu (dále jen „SPÚ“) pana Vojtěcha Weise... (přečteno 38×)

• Lubomír Zaorálek