Čekání na Godota?

25.07.2011 Nedá mi, abych se v souvislosti s nedávným vyjádřením ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a ve světle aktuálních sporů aktivistů s dřevorubci na Šumavě nepozastavil nad tím, zda by pan ministr ve zmatečné verzi tolikrát neodborně resuscitovaného pacienta – zákona o Šumavě – dokázal takovému pacientovi pomoci, tím spíše mu zachránit život.

Takový úkol totiž stojí před správou Národního parku Šumava, a tak slova pana ministra Chalupy o případném rušení parku v situaci, kdy by se správa NP nedokázala v záplatované a přešívané legislativě orientovat a dle ní činit, jsou smutně úsměvná.

Bohužel musím říci, že opatrná póza ministra Chalupy v souvislosti s nezasahováním do sporu o těžbu dřeva na Ptačím potoce na Šumavě, ale i dlouhodobé přešlapování na místě v podobných situacích, zapadá do kontextu řešení kůrovcové kalamity.

Již dlouho voláme po jasném zákoně o Šumavě, který by nejen odstranil podivné dodatky a nařízení, nešťastně implantované bývalým ministrem Bursíkem a kvůli kterým se stala zónace parku naprosto nepřehlednou džunglí, ale který by i zamezil sice mediálně zajímavým, samotné Šumavě však fatálně škodícím zbytečným sporům mezi příznivci pralesa a zdravého lesa. V současné době je „díky“ tomu situace neúnosná a je třeba ji okamžitě řešit.

Nelze dále čekat, zda se jednou z pera ministerstva životního prostředí zrodí nový zákon. Proto jsem přesvědčen, že bychom měli věnovat pozornost návrhu zákona, který zpracoval Plzeňský kraj, a podpořit, aby v Poslanecké sněmovně prošel prvním čtením. Ač má Jihočeský kraj k tomuto návrhu zákona některé výhrady, věřím, že je tato cesta přímočařejší a rozumnější, než věčné „čekání na Godota“ v podobě nového zákona ministra Chalupy.

(přečteno 42×)

Štítky

Doprava   Spravedlnost

Profil autora
male-jiri_zimola.jpg
Mgr. Jiří Zimola
Blogy autora Jiří Zimola
  • Fungující stát a regiony a krajina (přečteno 45×)

Dalšími tematickými bloky volebního programu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/volby-2013/) jsou „Regiony“ s tématy snižování regionálních rozdílů, rozvoj venkova a efektivní doprava a „Krajina“ s tématy ochrana krajiny, odpovědné hospodaření s lesy a půdou a příprava společnosti na změny klimatu.

• Fungující stát a ekonomika (přečteno 110×)

Druhým tematickým blokem volebního programu ČSSD (http://www.cssd.cz/program/volby-2013/) je „Ekonomika“ s tématy: zajištění konkurenceschopnosti, průmyslová a zemědělská strategie, energetika, daňová politika a politika zaměstnanosti.

• Máme se bát A. Babiše? (přečteno 352×)

Záměrně jsem pro svůj článek vybral trochu dryáčnický titulek. A jsem si vědom, že se pan Babiš nestal cílem mých (a nejen mých) komentářů poprvé. Rád bych se k tomuto tématu ještě jednou vrátil.

• Šém české ekonomiky (přečteno 89×)

Asi málokdo nezná scénu z proslulého filmu Císařův pekař, v němž se císařovi rádci a generálové servou o to, kdo získá moc nad Golemem. Prostředkem k tomu jim je magický šém. Neovládaný Golem v určitém okamžiku působí zkázu, aby se nakonec díky pekaři Matějovi vše v dobré obrátilo a Golem se stal „pomocníkem“ v Matějově pekárně.

• Fungující stát: svoboda a/nebo rovnost? (přečteno 16×)

Ještě než začnu s vysvětlováním našeho předvolebního programu, rád bych se pozastavil u dvou pojmů z titulku, a to u „svobody“ a „rovnosti“. Oba si daly do vínku západní demokracie a moderní konstituční monarchie. Od dob Velké francouzské revoluce se objevují v těsném sepjetí a mezi nimi je slučovací spojka „a“. Všichni říkáme „svoboda“ a „rovnost“ a je to tak dobře.

Názory a komentáře autora Jiří Zimola
  • Čerpání evropských dotací musí být prioritou pro vládu. Jakoukoliv

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu hrozí, že Česká republika do konce roku 2013 nevyčerpá až dvě třetiny finančních prostředků z Evropské unie,pokud urychleně nedojde k zásadním změnám v systému čerpání dotací. Vyzývám proto současnou vládu, aby se hledání efektivního řešení stalo její prioritou. Pokud se tak nestane, miliardy eur propadnou. To by byla škoda v každé době, ale v současných obtížných ekonomických podmínkách je to doslova nehoráznost.

• Máj by nás měl varovat

Májové, respektive prvomájové oslavy, se už desítky let tradičně nesou po celé Evropě v duchu střetů „levicových“ a „pravicových“ radikálů. Létá kamení a zápalné láhve, policisté na koních rozhání demonstranty vodními děly, obušky a slzným plynem. Na začátku léta se podobně dramatické scény přesunuly z máje na Máj, největší sídliště v Českých Budějovicích.

• Od dubna začne „ostrý provoz“ tzv. energetických štítků budov

Prvním dubnem skončí promíjení pokut za absenci tzv. energetického štítku, kterým dle novely zákona o hospodaření s energií musí být od nového roku označen každý dům, které bude nabízen k prodeji či pronájmu. Nedodržení nesmyslně koncipovaného nařízení, které je terčem široké kritiky, může v konečném důsledku znamenat pro majitele domu pokutu až sto tisíc korun.

• Živnostníci nejsou paraziti

Jedno přísloví praví: Co jsi z úst vypustil, ani párem koní zpátky nedostaneš. Nic tedy není platné našemu stínovému ministrovi financí Janu Mládkovi, že se živnostníkům následně několikrát za svá nelichotivá slova o živnostnících, pronesená na sjezdu ČSSD, omluvil.

• V čem leží zakopaný pes zdražování elektřiny?

Fotovoltaika a její podpora je opět žhavým tématem a to především v souvislosti se zdražováním elektřiny. Letos se poplatek za obnovitelné zdroje zvýšil téměř o 40 procent a tento nárůst se stal záminkou pro další kritiku podpory obnovitelných zdrojů energií. Leží vysoká cena elektrické energie pouze na bedrech fotovoltaiky? Já se domnívám, že nikoliv.

Podobná témata

Archiv novinek

• Antonín Seďa

18.09.2014 S blížícími se volbami roste napětí a nervozita uvnitř politických stran, hnutí či... (přečteno 32×)