17.listopad: Vraťme ČR kvalitní vzdělávání!

17.11.2012 Výročí 17.listopadu 1989 se po třiadvaceti letech vrací jako smutný bumerang – stejně jako před třiadvaceti lety, i dnes vládní politika vyhání do ulic tisíce nespokojených lidí.

Stejně jako před třiadvaceti lety, i dnes lidé demonstrují a volají po konci vlády. Zatímco před třiadvaceti lety jsme demonstrovali proti komunistickému diktátu a zhoubnému společenskému režimu, dnes odmítáme pravicový diktát asociálních škrtů, zdražování a bobtnajících korupčních afér.

Stejně naštvaní a nespokojení se současnou vládní politikou jsou rovněž mnozí studenti. Není se co divit, mají pro to dostatečné důvody.

Za vše hovoří čísla – ČR dává na jednoho studenta jen 4,5 procenta HDP, tedy zoufale málo a toto opovrhování vzděláváním nás řadí na předposlední příčku zemí OECD. Průměr ve vyspělých zemí je přitom 6,1 procent HDP.

Stejně špatně je na tom ohodnocení pedagogů - Zatímco v zemích OECD pobírají učitelé na základních školách o 77 procent vyšší platy než průměrní vysokoškoláci dané země v produktivním věku, v České republice berou pedagogové po 15 letech jen polovinu toho, co ostatní čeští vysokoškoláci.

Vládní arogance vůči vzdělávání se projevuje v drtivém sešupu českých školáků – ve znalostech a schopnostech se podle studie PISA propadáme nejrychleji ze všech zemí OECD!

Pravicová vláda Petra Nečase namísto snahy o zatažení záchranné brzdy instalovala na ministerstvo školství „odborníka“ ze soukromé bezpečnostní agentury ABL Josefa Dobeše. Tímto neuvěřitelným personálním rozhodnutím dala koalice veřejnosti jasně najevo, že krize školství je jí naprosto ukradená.

I přes opakovanou a tvrdou kritiku ČSSD, odborů, občanských sdružení i studentů držela Nečasova vláda Dobeše v čele resortu přes jeden a půl roku!

Pouhý rok a půl ovšem stačil Josefu Dobešovi k tomu, aby poslal silně podfinancované školství do ještě většího srabu – zasadil se totiž o zastavení čerpání miliard korun z fondů EU, navzdory kritice téměř všech spustil předražený a nefunkční projekt státních maturit (v ČR se celkové náklady vyšplhaly na 1,5 miliardy korun, roční náklady jsou kolem 250 mil., sousední Slovensko zvládlo vše 10x levněji!!), pokusil se o likvidaci sítě regionálního a učňovského školství, zkusil omezit akademické svobody a opakovaně zavést školné na veřejných vysokých školách. Vrcholem jeho krasojízdy byla snaha vytáhnout pomocí netransparentních projektů miliony korun z evropských fondů.

Snahy sociální demokracie o zřízení vyšetřovací komise k prověření všech podivných Dobešových projektů na MŠMT, požadavky na rezignaci neschopného ministra, apely a opakované žádosti o systémové změny ve školství – to vše vládní koalice úspěšně dlouhodobě blokovala a pohřbívala.

Jakákoli vůle pomoci českému školství schází vládě i po příchodu nového ministra Fialy. Vládní koalice dál škrtá pro školství peníze, dál omezuje prostředky na vědu a výzkum, dál odmítá nastartovat systémové změny. Ministr Fiala pak není ani po několika měsících schopen garantovat základní priority své politiky v oblasti školství – veřejnosti stále dluží odpověď, zda je pro zavedení školného a privatizaci vzdělání na veřejných vysokých školách, zda souhlasí s omezováním regionálního školství, zda odstartuje likvidační Dobešův plán na finanční vyhladovění škol na malých městech, velké otazníky, žádné odpovědi. Smutným faktem zůstává, že ministr Fiala není schopen ani po několika měsících jakkoli pokročit v odblokování miliard korun z fondů EU, které jsou pro české školství zcela zásadní!

ČSSD má o cestě, kam směřovat české školství, zcela jasno! Chceme dostupné a kvalitní vzdělání, chceme zachovat regionální síť a podpořit učňovské školství, jsme pro reformu vysokých škol a posílení financí pro vědu a výzkum jako významného prvku konkurenceschopnosti. Máme jasnou představu, jak znovu nastartovat čerpání evropských peněz a také které oblasti jimi posílit. Víme, kde zalepit díry, kterými utíkají ze školství stamiliony korun.

Budeme vždy bojovat proti zavedení školného a proti tomu, aby se vzdělání na veřejných vysokých školách stalo pouhým kšeftem pro nejbohatší. Všechny návrhy jsme vyvěsili na web ČSSD (www.cssd.cz) a představili nejen občanům po celé republice, ale opakovaně jsme o nich chtěli jednat i se stávající vládou.

Je ale zřejmé, že tato vláda o skutečně pozitivní změny nestojí. Svoji politiku postavila na asociálních řešeních a nebezpečných reformách. Vládne politikou strachu a neschopnosti. Tisíce lidí v ulicích jsou tak logickým vyústěním této politiky.

Nezbývá mi, než souhlasit s transparentem jednoho z demonstrantů z dnešního dne, tedy ze 17.listopadu 2012: Stop vládě, která nám bere kvalitní vzdělání!

(přečteno 221×)

Profil autora
212x131-chladek.jpg
PhDr. Marcel Chládek, MBA
Blogy autora Marcel Chládek
  • Ústřední školská komise ČSSD důrazně odmítá snahy o rozbití sociální demokracie! (přečteno 2005×)

Předsednictvo Ústřední školské komise důrazně odmítá snahy o rozbití jednoty ČSSD ze strany některých členů předsednictva vedených Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Romanem Onderkou.

• Studenti jako lovná zvěř? (přečteno 920×)

Kreativita Nečasovy vlády ve snaze šetřit peníze pro veřejné rozpočty nabrala další obludný směr – tentokrát zacílila na studenty, kterým chce zrušit dotace na slevy jízdného u dopravců.

• Proč Fiala stále lže o 14 autonomních vzdělávacích systémech v ČR? (přečteno 1360×)

Ministr školství Petr Fiala se už několikrát nechal slyšet, že v ČR existuje tolik autonomních vzdělávacích systémů, kolik je krajů - tedy 14. Nevím, proč pan ministr takto mystifikuje veřejnost. Zřejmě vychází z teorie, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a rezignuje tak na koordinační roli svého ministerstva.

• Otazníky českého školství pro rok 2013 (přečteno 1101×)

Příchod nového roku je většinou oslavován jako příležitost k odstartování pozitivních změn, jako šance k lepším začátkům či k nápravě nepovedených záležitostí. Je to také jedinečná šance pokusit se udělat tlustou čáru za vším, co se v právě skončených dvanácti měsících nepovedlo.

• Dejte vědcům klid na práci (přečteno 857×)

Sociální demokracie vítá znovuzvolení profesora Jiřího Drahoše do čela Akademie věd. Věřím, že pan Drahoš, kterého si osobně velice vážím, naváže na své úspěšné působení v této instituci a bude dál za českou vědu se zanícením bojovat.

Názory a komentáře autora Marcel Chládek
  • Vyjádření Marcela Chládka k atakům na jeho osobu z tohoto týdne

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, jistě jste zaznamenali, že jsem se v posledních dnech stal terčem štvavé mediální kampaně s cílem mou osobu dehonestovat. Začalo to v úterý v Hospodářských novinách výmyslem o údajném pochybení v životopise, ve středu pokračovalo v Mladé frontě Dnes údajnou šikanou na ministerstvu školství a vyvrcholením byl páteční útok Lidových novin se snahou zpochybnit moji rigorózní práci z Univerzity Karlovy z roku 2006, kterou jsem mimochodem absolvoval v době, kdy jsem nezastával žádnou významnou politickou funkci.

• O změnách ve vysokém školství chci vést diskusi i s novými rektory

Rád bych poblahopřál všem rektorům, které dnes na Pražském hradě uvedl do funkce prezident republiky Miloš Zeman. Přeji jim hodně zdaru a úspěchů ve výkonu jejich funkce. V oblasti vysokého školství je nutné prosadit řadu pozitivních změn, včetně přijetí kvalitní novely vysokoškolského zákona. Věřím, že se mi povede se všemi rektory navázat úspěšnou spolupráci, abychom společně české vysoké školství zlepšili.

• Nová vláda musí prověřit pochybný projekt státních maturit

Aktuální zprávy o podvodném systému školení učitelů ke státní maturitě jsou dalším z řady skandálních odhalení, která od začátku projekt státní maturity provází. Sociální demokracie opakovaně státní maturity v minulosti kritizovala, vládu P. Nečase jsme upozorňovali na to, že jde o předražený, administrativně náročný a pro systém školství zcela neefektivní projekt.

• ČSSD je připravena provést pozitivní systémové změny v oblasti školství

Aktuální výsledky mezinárodních srovnávacích testů PISA, které hovoří o zastavení propadu českých školáků, jsou po dlouhé době pozitivní zprávou pro oblast vzdělávání. Je nutné brát tento mírný obrat jako otevřené dveře k rozsáhlejším a potřebným pozitivním změnám, které naše školství potřebuje.

• Ministr Štys musí přestat zdržovat jmenování nových profesorů!

Sociální demokracie považuje za nepřijatelné, aby ministerstvo školství svým liknavým přístupem jakkoli zdržovalo jmenování nových profesorů do funkce. Ministr školství v demisi Dalibor Štys neuvedl do této chvíle jediný relevantní důvod, proč ministerstvo seznam kandidátů na profesorskou funkci dosud nepostoupilo k vyřízení prezidentu republiky, kterému jmenování náleží do pravomocí.

Podobná témata

Archiv novinek

• Lubomír Zaorálek

17.12.2014 Souhlasím s Ulrichem Beckem, že žijeme ve světě, jenž před nás staví rizika, kterým... (přečteno 15×)